Savonlinnan MTK-tapahtuma oli Vuoden Helmi — "Koululaisvierailuja järjestää toki moni muukin yhdistys, mutta hyvät järjestelyt tekevät tästä helmen"

Silvaniemen tilalla vieraili yhteensä 320 koululaista ja opettajaa viime syyskuussa.

MTK Etelä-Savo

Silvaniemen tilaan tutustui syyskuussa yli kolmesataa neljäsluokkalaista Savonlinnasta.

MTK Savonlinnan seutu ja MHY Etelä-Savo järjestivät 4. syyskuuta 2018 maa- ja metsätalouspäivän kaikille MTK Savonlinnan seudun toiminta-alueen 4.-luokkalaisille.

Silvaniemen tilalla vieraili yhteensä 320 koululaista ja opettajaa. Tapahtuma palkittiin Suomen MTK-tapahtumien Vuoden Helmenä.

Perusteissa todettiin tapahtuman olleen hyvin organisoitu ja esimerkillinen MTK-MHY-yhteistyö. Lisäksi tapahtuma oli tehty pitkälti talkootyönä ja suunnitteluun oli käytetty paljon aikaa.

Palkinto oli valtakunnallinen ja MTK:n keskusliitto myönsi sen MTK-Savonlinnan seutu ry:lle ja MHY Etelä-Savo ry:lle

MTK Etelä-Savo

Silvaniemen tilalla tutustuttiin myös metsänhoitoon. 

—Päivän järjestely lähti liikkeelle MTK Savonlinnan seudun ajatuksesta ja mukaan lähti MHY, OSK Tuottajain Maito, HKScan, ProAgria Etelä-Savo, Etelä-Savon maa-ja kotitalousnaiset ja eläinlääkäri Taru Hirvonen. Lisäksi paikalla oli talkoissa maaseutunuoria ja tilanväen ystäviä, kertovat puheenjohtaja Sari Saari-Muhonen ja sihteeri Sanna Hämäläinen MTK Savonlinnan seudusta.

Metsätalouteen tutustuttiin seuraamalla metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon sopimusyrittäjä Pasi Silvennoisen metsäkoneen työskentelyä. Mikko Oikari kertoi metsurin työstä, esittely työvälineitä ja varusteita sekä raivaussahaamista. näytti kuinka raivaussahalla raivataan taimikkoa.

Paikalla olivat myös mhy:n metsäammattilaiset Vesa Laukkanen, Katri Ihalainen, Sanna Hakolahti ja Maarit Jordan-Valtonen kertomassa metsänhoidosta ja istutuksesta. Lisäksi lapsille kerrottiin puun käytöstä ja biotalouden uusista tuotteista.

Maatilarastilla lapset pääsivät tutustumaan monipuolisesti eri maaseudun ammatteihin, jotka liittyvät lypsykarjan pitoon. Tilan isäntä Tuomas Silvaniemi kertoi tilastaan ja eläinlääkäri Taru Hirvonen ja lampuri Otto Makkonen omasta työstään. Maidontuotannon asiantuntija Liisa Heinonen havainnollisti mitä ja miten paljon lehmät syövät ja tuottavat maitoa.

MTK:n mielestä päivän järjestelyt toimivat erittäin hyvin. Tapahtumalle oli aidosti ollut tarvetta. Mukaan oli saatu myös monia ulkopuolisia sponsoreita. Oppilaat ja opettajat olivat innoissaan ja he saivat paljon tietoa tämän päivän maatilasta ja maatilan töistä.

MTK Etelä-Savo

Tilavierailu palkittiin Vuoden Helmenä MTK:n kevätkokouksessa.

— Koululaisvierailuja järjestää toki moni muukin yhdistys, mutta hyvät järjestelyt tekevät tästä helmen, valintaraadin jäsen Kaisa Pihlaja summasi.

Hakemuksia Vuoden Helmeksi tuli yhteensä yhdeksän.

Uutista päivitetty kello 21.35.