Rippikoululaiset pääsevät leireille tänäkin kesänä Savonlinnassa – leirit alkavat heti kesäkuun alussa

Seurakunnan tilaisuuksia aletaan järjestää 1. kesäkuuta alkaen rajoituksia ja ohjeita noudattaen.

Akseli Muraja

Rippikoululaiset pääsevät leireille tänäkin kesänä. Konfirmaatiot järjestetään niin, ettei 50 osallistujan määrä ylity.
Rippikoululaiset pääsevät leireille tänäkin kesänä. Konfirmaatiot järjestetään niin, ettei 50 osallistujan määrä ylity.

Rippikoululeirien ja muun seurakunnan leiritoiminnan aloittaminen on mahdollista 1. kesäkuuta alkaen.

Savonlinnan seurakunta on arvioinut tilannetta yhteistyössä Sosterin kanssa.

– Alueemme terveydenhuollon viranomaisten suositusten perusteella rippikoululeiri aloitetaan heti kesäkuun alussa ja kaikki leirit pyritään pitämään heinäkuun puoliväliin mennessä, Savonlinnan seurakunnan tiedottaja Anna-Kaisa Mannonen kertoo seurakunnan tiedotteessa.

– Paikallinen epidemiatilanne on rauhallinen ja edellisistä tartunnoista on arviointihetkellä (6.5.) aikaa jo kolme viikkoa. Leiritoiminta on turvallisinta aloittaa nyt, kun tartuntoja on alueella vähän, ja pitää ne ennen loppukesälle tai syksylle ennakoitua tartuntojen lisääntymistä.

Savonlinnaan rippikouluun ilmoittautui tänä vuonna 305 nuorta. Osa nuorista käy rippikoulun muualla, ja osa on ehtinyt käydä sen jo hiihtolomalla ja keväällä iltarippikouluna. He odottavat vielä konfirmointia.

– Kesän aikana rippikoulua käy Savonlinnassa vielä 257 nuorta. Kesällä järjestetään kaikkiaan 11 rippikoululeiriä. Yhdessä rippikoulun opetusryhmässä voi olla rippikoululaisia maksimissaan 25. Lisäksi leirillä on mukana ohjaajia ja isosia sekä keittiöhenkilökuntaa, kertoo seurakunnan johtavat nuorisotyönohjaaja Juha Hakala.

– Vielä en osaa sanoa mitään tarkempaa leirijärjestelyistä, mutta joka tapauksessa leireillä kiinnitetään erityistä huomiota käytössä olevien tilojen väljyyteen ja hygieniaan.

Konfirmaatiot järjestetään niin, että 50 osallistujan määrä ei ylity. Miten konfirmaatiot käytännössä järjestetään niin, ettei osallistujamäärä ylity, on vielä seurakunnassa pohdinnassa.

– Riskiryhmiin kuuluville sekä niille, jotka eivät halua tulla leirille, järjestetään opetus päivärippikouluna.

Seurakuntalaiset pääsevät jumalanpalveluksiin kesällä

Suomen evankelisluterilaisen kirkon piispat ovat ohjeistaneet seurakuntia koronarajoitusten asteittaisesta purkamisesta 1. kesäkuuta alkaen. Esimerkiksi jumalanpalveluksia voidaan alkaa jälleen toteuttaa kirkkotilassa läsnäolevan seurakunnan kanssa, ja jumalanpalveluksissa voidaan viettää ehtoollista.

Jumalanpalveluksiin voi kuitenkin osallistua enintään 50 henkeä. Kirkon suntio/vahtimestari huolehtii, että osanottajamäärä pysyy sallitussa rajassa. Turvaväleistä ohjeistetaan kirkossa sekä ehtoollisen yhteydessä että penkeissä.

Jumalanpalvelukset seurakunnan läsnäollessa alkavat kaikissa kirkoissa, eli Enonkosken, Kerimäen, Punkaharjun, Pääskylahden, Rantasalmen ja Savonrannan kirkoissa sekä Savonlinnan Tuomiokirkossa, sunnuntaina 7. kesäkuuta. Siihen saakka jumalanpalvelukset toimitetaan edelleen ilman läsnäolevaa seurakuntaa ja niitä voi seurata radiokanavien kautta.

Seurakunnassa suunnitellaan jumalanpalvelusten ja/tai hartaustilaisuuksien lisäämistä myös arkipäiville. Esimerkiksi Tuomiokirkossa järjestään arkimessu keskiviikkoisin klo 12.

Enintään 50 hengen tilaisuuksia ja kirkollisia toimituksia voidaan järjestää

Kirkollisiin toimituksiin, kuten häihin, hautajaisiin tai ristiäisiin, voi 1. kesäkuuta alkaen osallistua enintään 50 henkeä. Osanottajien turvallisuudesta huolehditaan antamalla ohjeita turvaetäisyyksistä ja hygieniasta. Mikäli käytettävissä oleva tila on pieni, voidaan väkimäärää joutua rajaamaan alle 50 hengen.

Siunaustilaisuuksia voi jälleen järjestää siunauskappeleissa, mikäli osallistujamäärä on sellainen, että sisätiloissa voidaan noudattaa turvavälejä. Jos turvavälit eivät onnistu, siunaus toimitetaan haudalla.

Toimituskeskustelut käydään edelleen papin kanssa puhelimitse.

Myös muita seurakuntatilaisuuksia voidaan alkaa järjestää henkilörajoitukset ja osallistujien turvallisuus huomioon ottaen. Savonlinnan seurakunnassa käynnistyy muun muassa koululaisten kesäkerho. Suunnitteilla on myös pienimutoista diakonian päivätoimintaa osallistujille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin.

Juttua päivitetty 6.5.2020 klo 16.07: Tarkennettu tietoja rippikoulujen järjestämisestä ja osallistujamääristä.

Kommentoidut