Korona näkyi selvästi Parikkalan kirjastojen kävijä- ja lainamäärissä viime vuonna – "Sama ilmiö koskee Suomen kaikkia kirjastoja"

Kirjastojen sulkeminen keväällä näkyi vuoden kävijätilastoissa Parikkalan kirjastoissa. Myös loppuvuoden lehtisalien sulkeminen vähensi kävijämääriä.

Soila Puurtinen

Parikkalan kirjasto oli muiden kirjastojen tavoin suljettuna pahimpaan korona-aikaan maaliskuun puolivälistä toukokuulle. Tämä näkyi luonnollisesti vuoden kävijätilastoissa. Arkistokuva.
Parikkalan kirjasto oli muiden kirjastojen tavoin suljettuna pahimpaan korona-aikaan maaliskuun puolivälistä toukokuulle. Tämä näkyi luonnollisesti vuoden kävijätilastoissa. Arkistokuva.

Sekä lainaus- että kävijämäärät laskivat vuonna 2020 selvästi edelliseen vuoteen verrattuna Parikkalan kirjastoissa, selviää kirjastojen tilastoista.

Vuonna 2019 Parikkalan kolmessa kirjastossa Parikkalassa, Saarella ja Uukuniemellä vieraili yhteensä 32 659 kävijää. Vuonna 2020 kokonaiskävijämäärä oli vain 23 209.

Kokonaislainamääräkin putosi selvästi. Vuonna 2019 lainoja tehtiin 50 490 ja viime vuonna 42 917.

Parikkalan kirjastolta kerrotaan, että vuosi 2019 oli kirjastoille kaikin puolin hyvä vuosi: silloin oli kahdet vaalit ennakkoäänestyksineen, jotka toivat kirjastoon runsaasti kävijöitä.

– Vuonna 2020 ei ole ollut vaaleja, mikä luonnollisesti vähentää kävijämääriä. Mutta ennen kaikkea lainaus- ja kävijämäärien väheneminen johtuu koronatilanteesta, ja sama ilmiö koskee Suomen kaikkia kirjastoja, kertoo Parikkalan kirjaston kirjastonjohtaja Erkki Sirniö.

Koronatilanteen vuoksi kirjastot olivat kokonaan suljettuina 18.3.–8.5.2020. 11. toukokuuta alkoi ”uloslainaus”, jolloin asiakkaat eivät päässeet sisään, vaan saattoivat lainata ovenraosta.

Kesäkuun alusta joulukuun alkuun ei ollut isompia rajoituksia, mutta 3. joulukuuta kirjastojen lehtilukusalit menivät kiinni.

Lehtilukusalin kiinniolo on osaltaan vähentänyt kävijämääriä; onhan suuri osa asiakkaistamme säännöllisiä lehdenlukijoita. — Erkki Sirniö

– Lehtilukusalin kiinniolo on osaltaan vähentänyt kävijämääriä; onhan suuri osa asiakkaistamme säännöllisiä lehdenlukijoita, Sirniö kertoo.

Parikkalan kirjastoissa käytössä oleva Heili-kimppa on toiminut hyvin myös koronan aikana. Tilastot osoittavat, että lähes yhtä paljon Parikkalaan tulee aineistoa kuin täältä lähtee muihin kirjastoihin.

Varaaminen on asiakkaille ilmaista.

– Varaamalla kasvatamme oman kirjaston lainauslukuja sekä varmistamme, että saamme oman osamme Heili-kimpan runsaasta tarjonnasta.

Vuonna 2020 Parikkalaan tuli Heili-kimpasta kuljetusten mukana 6 224 kappaletta kirjoja tai muuta aineistoa, ja vastaavasti täältä lähti liikkeelle 6 412 kappaletta.

Koronatilanteen vuoksi kirjastossa ei ollut mahdollista järjestää isompia tapahtumia.

Ennen korona-aikaa helmikuussa Parikkalan Kalevalaiset Naiset ja Parikkalan kirjasto järjestivät yhdessä kirjailija Lempi Jääskeläisen muistoa kunnioittaen ”Naiset kirjoittavat historiaa” -matinean, johon saatiin vieraaksi Paula Havaste sekä Tarja Lumikari. Tilaisuus oli erittäin suosittu, ja esillä oli myös Lempi Jääskeläiseen liittyvää esineistöä sekä kirjallista materiaalia.

Syksyllä parikkalalaiset saivat nauttia kirjailija Enni Mustosen vierailusta Harjulinnassa. Mustosen vierailu näkyi myös vuoden lainatuimpien kirjojen listassa, sillä Enni Mustosen Pukija oli viime vuoden lainatuin aikuisten kirja.

Parikkalan kunnankirjasto

Lainatuimmat kirjat vuonna 2020 (Parikkala, Saari ja Uukuniemi)

Aikuiset

1. Pukija (Mustonen, Enni)

2. Sotaleski (Mustonen, Enni)

2. Maaseudun tulevaisuus (Heikkinen, Antti)

Nuoret

1. Jesse mökkikoira (Jalo, Merja)

2. Guinness world records 2019

3. Kaikkien aikojen kirja (Miklu)

Lapset

1. Piki ja pöljä päivä (Kirkkopelto, Katri)

2. Risto Räppääjä ja Sevillan saituri (Nopola, Sinikka)

3. Dinojen maatila (Dale, Penny)