Viikonlopun puoluekokouksissa sivuttaneen soteakin

Kokoomus pitää puoluekokouksensa viikonvaihteessa Turussa ja keskusta Sotkamossa.

Jarno Kuusinen / All Over Press

Petteri Orpo ja Juha Sipilä valittaneen viikonvaihteessa jatkamaan puoleittensa puheenjohtajina.
Petteri Orpo ja Juha Sipilä valittaneen viikonvaihteessa jatkamaan puoleittensa puheenjohtajina.

Keskusta aloittaa perjantaina kolmipäiväisen puoluekokouksensa Sotkamossa ja kokoomus Turussa.

Puolueitten henkilövalinnoissa ei kummassakaan kokouksessa ole suuremmin jännityksen aihetta. Puheenjohtajina keskustan Juha Sipilä ja kokoomuksen Petteri Orpo saavat jatkokauden.

Kokoomuksen varapuheenjohtajistossa Kaakkois-Suomen kokoomuksen tukema Antti Häkkänen Mäntyharjulta uusinee paikkansa. Jatkopaikkaa tavoittelevat myös Sanni Grahn-Laasonen ja Janne Sankelo.

Keskustan varapuheenjohtajistoon Itä-Savon piiri tulee mikkeliläistä Pekka Pöyryä. Nähtäväksi jää päihittääkö hän Katri Kulmunin, Juha Rehulan ja Antti Kurvisen, jotka ovat jatkopaikkaa tavoittelevia varapuheenjohtajia.

Tuija Pauhu

Ari Oran (kok.) mielestä valinnanvapauden laajuudesta voidaan keskustella.
Ari Oran (kok.) mielestä valinnanvapauden laajuudesta voidaan keskustella.

Puoluekokoukset käydään tilanteessa, jossa sote- ja maakuntauudistuksen sekä varsinkin niihin liittyvän valinnanvapausmallin etenemisen aikataulu on hämärän peitossa.

Tilanteeseen reagoiminen ei ole kummankaan puoluekokouksen asialistalla, mutta varsinkin kokoomuslaiset uskovat asian nousevan keskusteluun.

— Näen hyvin vaikeana edistää maakuntauudistusta, jos valinnanvapaus ei jossain muodossa ole mukana. Ei olisi pahitteeksi, vaikka puoluekokous jollain lailla asiassa puoluejohtoa evästäisi, sanoo punkaharjulainen puoluekokousedustaja, kokoomuksen Savonlinnan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Ari Ora.

Oran mielestä voidaan kuitenkin keskustella siitä, millaisena ja minkäasteisena valinnanvapauden pitäisi alkuvaiheessa toteutua.

Ossi Tynkkynen

Ahti Myllys (kok.) on sitä mieltä, että ilman valinnanvapautta ei tarvita koko maakuntauudistusta.
Ahti Myllys (kok.) on sitä mieltä, että ilman valinnanvapautta ei tarvita koko maakuntauudistusta.

Sosterin valtuuston rantasalmelainen puheenjohtaja Ahti Myllys (kok.) on suorapuheisempi:

— Jos ei tule valinnanvapautta, ei pidä tehdä maakuntahallintoakaan, koska maakuntahallinto on mahdollisimman epäonnistunut. Olisi hyvä, jos asiasta puhuttaisiin, kun puoluekenttä on koolla, sanoo Myllys.

Myllys ei ole puoluekokousedustaja, ja hän suuntaa viikonlopuksi kuljetusyrittäjien yhdistyksen SKAL:in liittokokoukseen Jyväskylään.

Saisiko kokoomus erivärisellä hallituksella enemmän valinnanvapautta läpi? — Tuukka Suomalainen

Keskustan kerimäkeläinen puoluekokousedustaja Tuukka Suomalainen Savonlinnasta sanoo, että sote- ja maakuntauudistus pitää saada tämän hallituksen aikana maaliin.

Pyydettäessä Suomalainen lähettää terveisiä Turkuunkin:

— Ei pitäisi käydä toisia neuvomaan, mutta kysyn, saisiko kokoomus erivärisellä hallituksella enemmän valinnanvapautta läpi? Kannattaa pitää tämän hallituksen suunnitelmista kiinni.

Antti Varonen

Anne Herttuainen (kesk.) toivoo, että sote-uudistuksesta syntyy ratkaisu nykyisen hallituksen aikana.
Anne Herttuainen (kesk.) toivoo, että sote-uudistuksesta syntyy ratkaisu nykyisen hallituksen aikana.

Myös keskustan toinen savonlinnalainen puoluekokousedustaja Anne Herttuainen toivoo, että sote-uudistus saadaan päätettyä.

— Asioissa on päästävä eteenpäin niin, että sote-asioille saadaan leveämmät hartiat, Herttuainen sanoo.

Ari Ora ei heikentäisi lentoliikenteen julkista tukea

Molemmissa puoluekokouksissa käsitellään tukku järjestöväen aloitteita. Puoluehallitukset ovat tehneet puoluekokouksille omat esityksensä aloitteista.

Kokoomuksen puoluekokousaloitteiden joukossa on mun muassa Kaakkois-Suomen kokoomusnuorten esitys, jonka mukaan Suomen sisäisen matkustajalentoliikenteen keinotekoista ylläpitoa julkisella tuella tulisi vähentää. Aloite liittyy lähinnä lentokenttien ylläpitoon, eikä siinä erikseen mainita Savonlinnan lentoliikenteen tukea.

— Olen eri mieltä kokoomusnuorten kanssa. Lentoliikenne on esimerkiksi Savonlinnan elinkeinoelämällä tärkeä, Ora sanoo.

Puoluehallitus esittää puoluekokoukselle, että Kaakkois-Suomen kokoomusnuorten aloitteen vuoksi ei ryhdyttäisi toimenpiteisiin.

Suomalainen haluaa kyläkoulut kunniaan, mutta koulumatkojen enimmäiskeston lyhentäminen tulisi kunnille kalliiksi

Soila Puurtinen

Tuukka Suomalainen (kesk.) kannustaa kokoomusta miettimään, minkävärinen hallituspohja toisi eniten valinnanvapautta.
Tuukka Suomalainen (kesk.) kannustaa kokoomusta miettimään, minkävärinen hallituspohja toisi eniten valinnanvapautta.

Keskustan puoluehallitus yhtyy Etelä-Savon keskustanuorten esitykseen, jonka mukaan Suomen pitäisi kokonaan luopua mikromuovin käyttämisestä kosmetiikassa.

Maakunnan keskustanuoret vaativat myös, että koulumatkan enimmäiskestoksi säädettäisiin 1,5 tuntia nykyisen 2,5 tunnin sijaan.

Tuukka Suomalainen kuuluu maakunnan keskustanuorten hallitukseen, mutta hän ei suoranaisesti kannata aloitetta.

— Kuntatalouden kannalta ehdotus olisi joissakin kunnissa taloudellisesti raskas toteuttaa. Esimerkiksi Savonlinnassa se tarkoittaisi monissa tapauksissa jopa perhekohtaisia koulukyytejä, kun nyt yksi bussi tai taksi kerää mahdollisimman paljon lapsia kyytiin. Silti pitää nostaa kyläkoulut kunniaan, jotta niitä 2,5 tunnin koulumatkoja ei tule lisää.

Puoluehallitus vastaa aloitteeseen suunnilleen samoin kuin Suomalainenkin.

Etelä-Savon keskustanuoret vaativat myös, että kaikki Suomen metsät haettaisiin FSC-sertifioinnin piiriin, koska ekologisen tuotannon takaava sertifikaatti olisi kilpailuvaltti. Esimerkiksi Harry Potter -kirjoja ei voi painaa suomalaiselle paperille, koska kirjailija vaatii niitten painamista sertifioidulle paperille.

Puoluehallitus ei kannata aloitetta, koska valtaosa metsistä on yksityisomistuksessa ja omistajat päättävät itse sertifikaatin hakemisesta.

Suomalainen myötäilee puoluehallitusta.

— Markkinat hoitavat asian niin, että sertifikaatti yleistyy.

Kello 8.50 korjattu Tuukka Suomalaisen sitaattia. Suomalainen korostaa, että koulumatkojen enimmäiskeston lyhentäminen olisi monissa kunnissa taloudellisesti raskas toteuttaa.