Sadat leikkauspotilaat matkustavat Savonlinnasta Mikkeliin ja päinvastoin viimeistään ensi vuonna — Työnjaon tarkoitus on pelastaa molemmat leikkaussalit ja päivystykset

Etelä-Savossa toivotaan, että kirurgian työnjako voitaisiin aloittaa vasta vuoden 2019 alussa tai aikaisintaan ensi syksynä. Jo huhtikuussa kuitenkin päätetään, mitkä leikkaukset keskitetään Mikkeliin ja mitkä Savonlinnaan.

Soila Puurtinen

Keskittämisasetuksen lekkausmääriä ei voi täyttää siten, että leikkaustiimit liikkuvat sairaalasta toiseen. Etelä-Savossa aiotaan asia ratkaista niin, että osa leikkauksista keskitetään Mikkeliin ja osa Savonlinnaan. Huhtikuussa selviää, mitä keskitetään minnekin.
Keskittämisasetuksen lekkausmääriä ei voi täyttää siten, että leikkaustiimit liikkuvat sairaalasta toiseen. Etelä-Savossa aiotaan asia ratkaista niin, että osa leikkauksista keskitetään Mikkeliin ja osa Savonlinnaan. Huhtikuussa selviää, mitä keskitetään minnekin.

Kirurgian keskittämisasetuksessa sairaaloille säädettyjä leikkausten vähimmäismääriä ei voi kiertää siten, että laitetaan leikkaustiimit liikkumaan sairaalasta toiseen. 

Keskittämisasetuksessa määrätyt leikkausten vähimmäismäärät on täytettävä yhdessä sairaalassa. Tämä tarkoittaa sitä, että viimeistään ensi vuonna sadat potilaat matkustavat leikkaukseen Mikkelistä Savonlinnaan ja päinvastoin.

Kummassakaan sairaalassa nykyiset leikkausmäärät eivät riitä.

Vesa Vuorela

Professori Reijo Haapiainen kiitteli Mikkelin ja Savonlinnan työnjakosuunnitelmia.. Ydinkysymys hänen mielestään on se, mihin sairaalaan missäkin sairaudessa saadaan koottua paras tiimi

Näin vahvisti erikoissairaanhoidon työnjaon ja päivystyksen valtakunnallisen koordinaatioryhmän selvityshenkilö, professori Reijo Haapiainen maanantaina Mikkelissä.

Haapiainen kiitteli Mikkelin ja Savonlinnan sairaaloitten työnjakosuunnitelmaa, jonka tarkoituksena on säilyttää kirurgiaa molemmissa sairaaloissa.

Kirurgian myötä sairaaloissa säilyy myös päivystys, koska päivystyksen säilymisen edellytyksenä on, että sairaaloissa on suunniteltua, päiväaikaista toimintaa.

Savonlinnan ja Mikkelin väestö ja sairaanhoidon työntekijät voivat Haapiaisen mielestä olla turvallisella mielellä palveluitten säilymisen suhteen.

Essoten johtaja Risto Kortelainen arvioi, että Mikkelin ja Savonlinnan sairaaloissa tehdään nyt yhteensä vuosittain noin 1 200 toimenpidettä, jotka ilman työnjakoa siirtyisivät muualle tehtäväksi.

Työnjaon ansiosta muualle siirtyvien toimenpiteiden määrä pienenee noin kahteensataan.

Keskittämisasetuksen tulkinta on tiedetty Mikkelissä ja Savonlinnassa viime syksystä asti.

Aiemmin Etelä-Savon sairaaloitten yhteistyösuunnitelmat perustuvat tiimien liikkumiseen, mutta nyt työnjakosuunnitelmat perustuvat siihen, että osa lukumäärävaatimusten piirissä olevista leikkauksista tehdään Savonlinnassa ja osa Mikkelissä.

Todenteolla yhteisen kirurgian toimintamallin suunnittelu pääsee käyntiin sen jälkeen, kun sairaaloitten yhteinen kirurgian ylilääkäri palkataan. Virkaan oli neljä hakijaa, ja hakijat haastatelleen tammikuussa.

Miksi vähimmäismäärät pitää täyttää yhdessä sairaalassa?

Ydinkysymys on se, mihin sairaalaan missäkin sairaudessa saadaan koottua paras tiimi. -Reijo Haapiainen

Haapiaisen mukaan on selvät perustelut sille, että leikkausten vähimmäismäärät on täytettävä yhdessä sairaalassa.

Kysymys Haapiaisen mukaan on siitä, että osaaminen säilyy paremmin, kun samanlasia leikkauksia on paljon.

Haapiainen muistuttaa, että kirurgit tarvitsevat ympärilleen eri erityisalojen lääkäreitä ja hoitohenkilökuntaa.

— Annetaan uudelle kirurgian ylilääkärille akaa perehtyä siihen asiantuntemukseen, mitä molemmissa sairaalossa on. Siellä on osaavaa henkilöstöä, osaavia lääkäreitä, asiantuntevia hoitajia, hyviä tiimejä.

Haapiaisen mielestä ydinkysymys ei ole se, joutuuko potilas menemään naapurikaupunkiin sellaista leikkausta varten, joka hänelle tehdään ehkä kerran elämässä.

— Ydinkysymys on se, mihin sairaalaan missäkin sairaudessa saadaan koottua paras tiimi, Haapiainen sanoi.

Onko työnjako pakko aloittaa heinäkuussa?

Haapiainen ymmärsi eteläsavolaisten toivetta siitä, että leikkausten työnjakoa ruvettaisiin toteuttamaan vasta syksyllä tai mieluiten vasta ensi vuoden alussa.

— Viemme tätä viestiä eteenpäin. Mielestäni näin iso juttu ei saa olla kiinni jostain päivämäärästä. Lopputuloksen on oltava se, joka ratkaisee, Haapiainen sanoi

Asetuksen mukaan leikkausten lukumäärät pitäisi täyttää jo tämän vuoden heinäkuussa

Sosterin johtaja Panu Peitsaro huomautti, että näin suurta muutosta ei voida toteuttaa kesäkaudelle. Jo huhtikuussa on Peitsaron mukaan kuitenkin päätettävä, mitkä leikkaukset keskitetään Savonlinnaan ja mitkä Mikkeliin.

Etelä-Savo valmis yhdistämään sairaalat yhteen liikelaitokseen jo ensi vuoden alussa

Yhtenä syynä eteläsavolaisten lykkäystoiveeseen on se, että kirurgian lisäksi voitaisiin saman tien yhdistää Savonlinnan ja Mikkelin keskussairaalat yhdeksi liikelaitokseksi.

Sosterin johtaja Panu Peitsaro muistutti, että erikoissairaanhoitoon kuuluu muutakin kuin kirurgiaa ja että Etelä-Savoon on jo aiemmin päätetty perustaa maakunnallinen liikelaitos eli yksi sairaala, jolla on kaksi toimipistettä.

Liikelaitoksen valmistelut käynnistettiin lähes vuosi sitten helmikuussa.
Peitsaron mielestä tuo liikelaitos olisi järkevää perustaa jo ensi vuoden alusta alkaen. Sellainen ratkaisu kuitenkin edellyttää, että eduskunta hyväksyy sote-uudistusta koskevat lait kesällä.

Kaksi sote-kuntayhtymää voivat perustaa yhteisen liikelaitoksen jo nykyisen lainsäädännön mukaan, mutta se ei vielä olisi maakuntauudistuksen tarkoittama maakunnan liikelaitos.

— Se olisi kuitenkin askel oikeaan suuntaan, Peitsaro sanoo.

Keskittämisasetus

Kirurgian keskittämisasetuksen mukaan mukaan esimerkiksi tekonivelleikkauksia voidaan jatkaa, jos niitä on yhdessä sairaalassa vuosittain vähintään noin 600.

Tekonivelleikkausten lisäksi vähimmäismäärät on säädetty erikseen esimerkiksi rintakirurgialle, gynekologisille leikkauksille, urologisille leikkauksille, paksusuolisyöpäkirurgialle ja selkäkirurgialle.

Asetus on jo voimassa. Siirtymäaikaa on heinäkuuhun 2018, jolloin kaikkien sairaaloitten pitäisi täyttää vähimmäismäärät niissä leikkauksissa, joita sairaalassa tehdään.

Kello 20.57 lisätty jutun loppuun pitempi selostus siitä, mitä Mikkelin ja Savonlinnan sairaaloitten yhdistäminen yhdeksi liikelaitokseksi tarkoittaa. Sairaaloitten yhdistämisestä oli sitä ennen esitetty virheellisiä näkemyksiä tämän jutun kommenteissa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat

Kommentoidut