Jasper Pääkkönen, Krista Kosonen, Hannu-Pekka Björkman ja muut eturivin kulttuurivaikuttajat: Ei kaivoksia arvokkaan luonnon läheisyyteen

Näyttelijät kertovat kannoistaa omilla kasvoillaan Heinäveden kaivoshanketta vastustavan Pro Heinävesi -liikkeen verkkosivuilla.

Joukko nimekkäistä näyttelijöitä kertoo vastustavansa Heinävedelle suunniteltua grafiittikaivosta Pro Heinävesi -liikkeen verkkosivuilla. Aku Hirviniemi on Puumalan loma-asukkaita.
Joukko nimekkäistä näyttelijöitä kertoo vastustavansa Heinävedelle suunniteltua grafiittikaivosta Pro Heinävesi -liikkeen verkkosivuilla. Aku Hirviniemi on Puumalan loma-asukkaita.

Savon järvialue on ainutlaatuisen upea. Olisi kansallisen tason emämunaus pilata sen puhtautta. — Näyttelijä Aku Hirviniemi

Heinävedelle suunniteltua grafiittikaivoshanketta vastustava Pro Heinävesi -liike saa näyttävää tukea eturivin kulttuurivaikuttajilta.

Muun muassa Jasper Pääkkönen, Krista Kosonen, Hannu-Pekka Björkman ja Aku Hirviniemi kertovat vastustavansa hanketta liikkeen verkkosivuilla.

Joukon yhteinen vahva viesti kuuluu: Arvokkaiden luonnonsuojelualueiden läheisyyteen ei pidä myöntää kaivoslupia eikä Saimaan alueen luontoa ja vesistöjen puhtautta tule riskeerata mistään hinnasta.

— Heinäveden vesistöjen puhtaus on ainutlaatuista koko maailman mittakaavassa. Minkäänlainen niille koituva vahinko ei ole perusteltavissa lyhytkestoisen hyödyn tavoittelun nimissä, kirjoittaa näyttelijä-kirjailija Hannu-Pekka Björkman, joka on käynyt vuosien ajan Heinäveden luostareissa, Valamossa ja Lintulassa.

Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman on usein nähty vieras Valamon ja Lintulan luostareissa.
Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman on usein nähty vieras Valamon ja Lintulan luostareissa.

Välinpitämättömyys raivostuttaa

 — On raivostuttavaa, että Suomen tärkein luonnonvara – puhdas luonto – ollaan vielä tällä vuosituhannella valmiita tuhoamaan pikavoittoja tavoittelevan, tuhoisan kaivosteollisuuden vuoksi, sanoo näyttelijä, yrittäjä ia intohimoinen kalastaja Jasper Pääkkönen.

— Puhtaat vesistöt ja luonnonsuojelualueet ovat asioita joille ei pitäisi voida laittaa hintalappua, kiteyttää näyttelijä Krista Kosonen.

— Jo pelkästään Kermajärvessä ja lähistön koski- ja jokialueilla asuu ainutlaatuinen ja kuuluisa Kerman järvitaimen, luonnonkantainen taimen joka on Suomessa erittäin uhanalaiseksi luokiteltu. Turvallista kaivosta ei ole, painottaa Savonlinnasta kotoisin oleva näyttelijä ja käsikirjoittaja Kari Hietalahti.

Oopperalaulaja Jorma Hynnisellä on vapaa-ajan asunto lähellä kaivosaluetta.
Oopperalaulaja Jorma Hynnisellä on vapaa-ajan asunto lähellä kaivosaluetta.

Kaivos toisi peruuttamattoman muutoksen

— Savon järvialue on ainutlaatuisen upea. Olisi kansallisen tason emämunaus pilata sen puhtautta, kiteyttää Puumalassa lomaileva näyttelijä Aku Hirviniemi.

— Heinävedelle suunniteltu kaivos voi muuttaa nämä seudut pysyvästi. Menettäisimme korvaamattoman luonnon ja rauhan, toteaa lähellä suunniteltua kaivosta osan vuodesta asuva oopperalaulaja Jorma Hynninen.

Lue täältä, mitä kukin haluaa kaivoshankkeesta sanoa. Linkin takaa löytyy kampanjaa tukevien henkilöiden kuvat sitaattien kera.

Pro Heinävesi -kampanjaan ovat liittyneet heidän lisäkseen muun muassa näyttelijä Tommi Korpela, näyttelijä Elsa Saisio, näyttelijä ja käsikirjoittaja Annu Valonen,näyttelijä Armi Toivanen, näyttelijä ja ohjaaja Petteri Summanen sekä näyttelijä-juontaja Janne Kataja.

Yhtiön mielenkiinto luultua suurempaa

Pro Heinävesi -liikkeen puheenjohtaja Jukka Leppäsen mielestä  kansalais- ja kuntalaiskeskustelua on yritetty toppuutella, vaikka Heinäveden ja Leppävirran hanke on kaivosyhtiö Beowulf Miningin mukaan kovaa vauhtia etenemässä.

— Yhtiö on ilmoittanut tuoreessa tiedotteessaan, että sen toimitusjohtaja saapuu Suomeen ja Heinävedelle syyskuussa edistämään hanketta, Leppänen kertoo.

Leppäsen mukaan yhtiöllä on alueeseen aiempaa luultua enemmän mielenkiintoa. Tytäryhtiö Fennoscandian Resources Oy:lla on Tukesin käsiteltävänä kaksi malminetsintälupahakemusta Heinävedellä sijaitsevan Aitolammen alueen lisäksi.

Alueiden yhteispinta-ala on noin 1 200 hehtaaria, ja ne sijaitsevat Leppävirran ja Tuusniemen puolella molemmin puolin Aitolammen aluetta, jossa yhtiöllä on jo malminetsintälupa 1 000 hehtaarin alueella.

Nämäkin alueet sijaitsevat vain muutamien satojen metrien päässä Saimaaseen kuuluvista Suvasvedestä ja Varisvedestä.

 

Uusimmat uutiset

Kommentoidut