Perhehoitaja Aila Laitinen avaa vanhukselle oman kotinsa—Ikäihmisten perhehoidossa tavallinen arki riittää

Perhehoitajalla ei ole muuta vaatimusta ollut hoidettaville kuin että hoidettavan pitää pystyä kävelemään ja nukkua kohtuullisen hyvin.

Tuija Pauhu

Ikäihmisten perhehoitaja Aila Laitisen ja vanhustenhuollon palveluohjaaja Anne Tarkiaisen mielestä ikäihmisen  toimintakyky säilyy hyvänä perhehoidossa.  
Ikäihmisten perhehoitaja Aila Laitisen ja vanhustenhuollon palveluohjaaja Anne Tarkiaisen mielestä ikäihmisen  toimintakyky säilyy hyvänä perhehoidossa.  


Ikäihmisten perhehoitaja Aila Laitinen esittelee kotiaan, joka on kunnostettu ikäihmisten perhehoitopaikaksi. Ei siihen kummoisia kunnostuksia tarvinnut tehdä. Koti on tavallinen kaunis koti, jossa on huomioitu turvallisuus ja esteettömyys.

Laitinen on tällä hetkellä Rantasalmen ainoa ikäihmisten perhehoitaja, joka sijaistaa sopimusomaishoitajia, joita on Rantasalmella 21. Hoidettavat ovat Laitisen kotona yleensä kolmesta kuuteen vuorokautta.
—Tässä sinisessä huoneessa hoidettavat mielellään asuvat. Tuolla puutarhassa me joimme syksyllä aina kahvit. Aitassa omaiset voivat yöpyä kesäaikaan.

Jos ikäihmisellä on kiinnostusta puutarhan ruopsutukseen, siihenkin Laitisen puutarhassa on mahdollisuus.

Puutarhassa on marjapensaita ja omenapuita. Jos ikäihmisellä on kiinnostusta puutarhan ruopsutukseen, siihenkin Laitisen puutarhassa on mahdollisuus.

Laitinen korostaa, että kaikki lähtee hoidettavan tarpeista. Hoito on yksilöllistä ja yhteisöllistä. Jos joku hyväkuntoinen ikäihminen haluaa lähteä lenkille, sen kun vain. Jos joku haluaa nukkua kahden tunnin päiväunet, niin siitä vaan. Jos joku haluaa olla rauhassa yksin huoneessaan, saa olla, mutta jos haluaa juttuseuraa, niin sekin käy.

—Perhehoitajan ei tarvitse olla mikään ohjelmapäällikkö, joka keksii ikäihmiselle kaikkea erikoista ohjelmaa. Ikäihmisten hoidossa tavallinen arki riittää, kertoo vanhustenhuollon palveluohjaaja Anne Tarkiainen Terveystalosta.

Laitinen kertoo, että hänellä on ollut oikein mukavaa hoidettavien kanssa.
—Olemme käyneet todella mielenkiintoisia keskusteluja. He saavat osallistua ruuanlaittoon ja leipomiseen, jos jaksavat.
Laitinen laittaa ruokaa kotimaisista, puhtaista raaka-aineista, eikä eineksiä käytetä.

Perhehoitajalla ei ole muuta vaatimusta ollut hoidettaville kuin että hoidettavan pitää pystyä kävelemään ja nukkua kohtuullisen hyvin.
—Jään eläkkeelle nyt maaliskuun alussa ja tämä ikäihmisten perhehoito on juuri minun elämäntilanteeseeni sopiva. En tee tätä rahan vuoksi. Minulla on vielä energiaa ja tarmoa. Minulla on miesystävä, mutta asun yksin. Minulla on aikuista kaksi lasta ja kolme lastenlasta.  

Aila Laitinen on koulutukseltaan sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja, jolla on pitkä työkokemus.
Laitinen haluaa korostaa, että hän ei ole sairaanhoitajan ominaisuudessa ikäihmisten kanssa, vaan perhehoitajana.
—Minulla on ollut yksi hoidettava kerrallaan, mutta enemmänkin sopisi. Yhdellä perhehoitajalla voi olla neljä hoidettavaa. Jos olisi esimerkiksi neljä hoidettavaa, heistä olisi seuraa toisilleen. Tulisi enemmän sosiaalisia kontakteja, samanikäisiä juttukavereita.

Rantasalmelle kaivattaisiin lisää ikäihmisten perhehoitajia   

Aila Laitinen kävi Ikäihmisten perhehoitaja -ennakkovalmennuksen, joka kestää 21 tuntia. Ikäihmisten perhehoitajan ei tarvitse olla hoitoalan ammattilainen, mutta monet kurssilaisista olivat hoitoalalla.

Ikäihmisten perhehoitajaksi pääsee ihminen, jonka koulutus, kokemus ja henkilökohtaiset ominaisuudet sopivat perhehoitajalle. Ennakkovalmennuksen aikana yhteisarvioinnin avulla selvitetään onko henkilöstä ikäihmisten perhehoitajaksi. 

Ennakkovalmennus ei tee vielä ikäihmisten perhehoitajaa. Kunnan kanssa tehtävä toimeksiantospimus tarvitaan vielä, ennen kuin ikäihmisten perhehoitoon saa mahdollisuuden.

Vanhustenhuollon palveluohjaaja Anne Tarkiainen Terveystalosta kertoo, että sopimusomaishoitajilla on oikeus tiettyyn määrään vapaapäiviä kuukaudessa. Rantasalmella on 21 sopimusomaishoitajaa.

— Sopimusomaishoitajan vapaapäivänä hoidettava voidaan hoitaa ikäihmisen perhehoitajan kodin lisäksi hoidettavan omassa kotona. Tällöin joku omaishoitajan luottohenkilö hoitaa toimeksiantosopimuksella hoidettavaa. Myös vuodeosasto on yksi vaihtoehto. 

Ikäihmisen perhehoitajan kotona voi olla myös lyhythoitojaksoissa eli hoidettava voi olla päivän tai yön perhehoidossa.

Tarkiainen toivoisi, että omaishoitajat käyttäisivät vapaapäiviään oman jaksamisensa vuoksi, kun tällaisia sijaismahdollisuuksia on olemassa.  

Mitä se on?

Ikäihmisten perhehoito aloitetaan Sosterissa vuonna 2018 siten, että alkuvaiheessa painotus on lyhytaikaisessa perhehoidossa.

Perhehoito on ikäihmisen ympäri- tai osavuorokautista hoivaa ja huolenpitoa perhehoitajan kodissa tai ikäihmisen kotona.

Perhehoito sopii erityisesti ikäihmiselle, joilla on muistisairauksia, iän tuomaa haurautta tai turvattomuuden tunne. Lyhytaikainen perhehoito on hyvä vaihtoehto silloin, kun ikäihminen tarvitsee tilapäistä hoivaa ja huolenpitoa. Se antaa myös omaishoitajalle mahdollisuuden vapaapäivien pitämiseen.

Hoidon aloittaminen on tulosta sosiaali- ja terveysministeriön meneillään olevasta kärkihankkeesta Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon (OSSI-hanke 2016-2018). Sosteri on yksi hankkeen osatoteuttajista. Hanketta hallinnoi Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet