Metsätehon Lustolle lahjoittamat filmit ja videot on digitoitu — 74 tuntia metsätyötä ja -teknologiaa vapaasti katsottavissa

Soila Puurtinen

Historialliset filmi- ja videokokoelmat on digitoitu ja ne ovat vapaasti katsottavissa.
Historialliset filmi- ja videokokoelmat on digitoitu ja ne ovat vapaasti katsottavissa.

Metsätehon Suomen Metsämuseo Lustolle lahjoittamien historiallisten filmi- ja videokokoelmien digitointityö on valmistunut, kertoo Lusto tiedotteessa.

Videot voidaan liittää erilaisiin julkisiin kokoelmaselaimiin, joissa aineisto on suoraan katsottavissa.

Aineisto sisältää muun muassa metsäteknologiaan keskittyviä videoita ja valistuksellisia filmejä metsätyötekniikoista 1950–90 luvuilta.

Hanke toteutettiin vuosina 2018–2019. Aineistoa saatiin digitoitua noin 74 tuntia. Aineisto koostui 16 mm ja 8 mm kaitafilmeistä, joita oli 124 kappaletta (yhteensä noin 1 800 minuuttia) sekä 83 kappaleesta VHS ja S-VHS videoita (yhteensä noin 2 640 minuuttia).

Lusto valmisteli aineiston ja varsinaisen digitoinnin teki mikkeliläinen Disec Oy. Käyttökopiot viedään kansalliseen kirjastojen, arkistojen ja museoiden finna.fi-palveluun, jossa ne ovat kaikkien vapaasti katsottavissa.

Lusto on digitoinut Metsätehon valokuvia vuosien varrella ja niitä on julkaistu kaikkiaan yli 6500 kappaletta Kantapuu- ja Finna-palveluissa. Kuvat ovat suosittuja, ja niitä tilataan usein erilaisiin käyttötarkoituksiin Lustosta.