Puruveden Muikunpäivässä puhutaan verkkokalastuksesta osakaskuntien suulla — ”Haluaisimme, että myös näiden "maan hiljaisten" ääni saataisiin kuulumaan”, sanoo kalatalousalueen puheenjohtaja

Verkkokalastajat ovat pääsääntöisesti yli 65-vuotiaita ja kalastelleet kotirannoillaan koko ikänsä.

Timo Seppäläinen

Väliin varsin leimaava verkkokalastuskeskustelu on pahoittanut eläkeikäisten,  koko ikänsä kotivesillään kalastelleiden kotitarvekalastajien mielen.
Väliin varsin leimaava verkkokalastuskeskustelu on pahoittanut eläkeikäisten, koko ikänsä kotivesillään kalastelleiden kotitarvekalastajien mielen.

Kiihkeänä aaltoillut keskustelu verkkokalastuksesta ja sen oikeutuksesta noussee yhdeksi pääaiheista Puruveden Kala-Harrien ja Puruveden kalatalousalueen järjestämässä keskustelutilaisuudessa, joka pidetään Kerimäen kalastajatilalla tulevana lauantaina 3. elokuuta kello 10—12. Yleisökeskustelua jatketaan tarpeen mukaan.

Tilaisuus on osa perinteikästä Puruveden Muikunpäivän viettoa. Tilaisuuden aiheina ovat norpansuojelun tilanne ja pyyntirajoitukset Puruvedellä sekä järvikalojen vierasainepitoisuudet ja kelpoisuus ihmisravinnoksi.

Tietoa on tarjolla myös kalatalousalueen organisaatiosta ja tehtävistä sekä osakaskuntien yhdistymisestä ja sillä saavutettavista eduista.

Syyllistäminen harmittaa

Puruvedellä osakaskunnat ovat sopineet vapaaehtoisista verkkokalastusrajoituksista tänä ja viime kesänä, kun alueelta löydettiin kuutteja ensimmäistä kertaa miesmuistiin.

Puruveden kalatalousalueen puheenjohtaja Tarmo Kosonen uskoo, että verkkokalastusrajoitukset ja toisaalta kalastusalueiden uudelleenjärjestely puhuttavat osallistujia.

Verkkokalastajien syyllistäminen harmittaa häntä.

— Viestintää hyvin hyödykseen käyttävät piirit ovat saaneet asiansa selkeästi lävitse. Vapaa-ajan verkkokalastajista eli kotitarvekalastajista on tehty lähes rikollisia, Kosonen harmittelee.

”Syntipukit” ovat eläkeikäisiä

Kosonen muistuttaa, että verkkokalastajat ovat pääsääntöisesti yli 65-vuotiaita ihmisiä ja vesialueiden osakkaita, jotka ovat kalastaneet kotirannoillaan koko ikänsä saaden saaliista virkistystä ja pientä taloudellista hyötyä.

— Nyt heidän kalastusoikeutta ollaan merkittävästi kaventamassa tai kokonaan lopettamassa. Haluaisimme, että myös näiden ”maan hiljaisten” ääni saataisiin kuulumaan, Kosonen perustelee keskustelutilaisuuden tarvetta.

Hän toivoo myös tiedotusvälineitä paikan päälle.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja se sisältää kahvitarjoilun. Paikan päältä voi ostaa omakustanteisesti Puruvedestä nostettua pannu- ja savumuikkua myös kotiinvietäväksi.

Keskustelutilaisuus pidetään lauantaina 3. elokuuta kello 10—12 Kerimäen kalastajatilalla osoitteessa Puruvedentie 65.

.