Koko ajan uusia kehittämisideoita: ”Hyvälle, itse tehdylle ruualle parhaista ja lähellä tuotetuista sesongin raaka-aineista on kysyntää”, uskoo kahvilayrittäjä Jarno Andersin

Jarno Andersin puhuu Savonlinnan puolesta. Vaikka turpiin välillä tulee, aina tulee myös mahdollisuuksia. Vaikeina hetkinä on vain lisättävä pöhinää.

Tuija Pauhu

Yrittäjä Jarno Andersin on kilpailuhenkinen mies. Hän kertoo näkevänsä sielunsa silmin, mitä lounaskahvilasta voi tulla.
Yrittäjä Jarno Andersin on kilpailuhenkinen mies. Hän kertoo näkevänsä sielunsa silmin, mitä lounaskahvilasta voi tulla.

Lounaskahvila Katrianna on toiminut Olavinkadulla Kauppatorin kupeessa toukokuusta alkaen. Katriannaa pyörittävä Vallan Mainio Kokki Oy osti Konditoria-cafe Uniikin liiketoiminnan ja laajensi toimintaansa Kerimäeltä Savonlinnan keskustaan. Tiloissa tehtiin jonkin verran pintaremonttia ja uusittiin sähköt ja laitekantaa.

Yrittäjä Jarno Andersin vaikuttaa tyytyväiseltä mieheltä.

— Sijainti on hyvä, mitä nyt vähän tuo Pitkänsillan remontti on haitannut asiakkaiden liikkumista. Olemme tällä puolen siltaa oikeastaan ainoa kahvilan ja lounaspaikan yhdistelmä. Naapurissa sijaitseva Kotipizza tuo asiakkaita, sillä heillä ei ole jälkiruokaa. Kesää silmällä pitäen tori on lähellä. Sellaista paikkaa etsinkin, sanoo Andersin.

Hän kertoo näkevänsä sielunsa silmin, mitä lounaskahvilasta voi tulla.

Käsin tehdyille pikkuleiville olisi kysyntää. — Jarno Andersin

Andersin toivoo, että Savonlinnan lounaskahvilaan saataisiin vankka tasainen vakioporukka lounastamaana. Lounaalla on keitto, salaattipöytä, lämmin ruoka sekä kevytlounas wrapilla. Salaattiannostaan voi täydentää proteiinipöydästä.

Tänä kesänä näkyi, miten lämmin sää sai ruokailijat liikkeelle tavallista myöhemmin. Ensi kesänä Andersin aikookin tarjota koko päivän brunssin.

Teemapäiviä ja toimiva perusvalikoima

Iltapäivän kahvittelijoiden houkuttelemiseksi on jo ideoita muhimassa. Mukaan otettavuus on yksi tärkeä asia niin lounas- kuin kahvilapuolellakin.

— Käsin tehdyille pikkuleiville olisi kysyntää, lusikkaleiville, kaneliässille, herrasväen pikkuleiville ja hilloraidoille. Niitä on tarkoitus laittaa pieniin napostelu-, lahja- ja tuliaispusseihin.

Eri viikonpäiville Andersin on loihtinut jo mielessään jonkin teemallisen asian, kuten perjantain piirakkapäivän tai keskiviikon pullapäivän. Toki perusvalikoima tuotteita on aina oltava.

Andersin on aina ollut hyvin kilpailuhenkinen, mistä yhtenä osoituksena ovat monet alan kilpailut ja menestys niissä. Hän tunnustaa olevansa äärimmäisen itsekriittinen tekemisissään ja etsivänsä jatkuvasti uusia ratkaisuja.

Kerimäellä on ollut viisi viikkoa muhimassa vaalean leivän juuri. Vaalea juurileipä tulee myyntiin ja yhdeksi lounasleipävaihtoehdoksi.

Tuija Pauhu

Andersin sanoo, että jos hän ei uskoisi seutuun, hän voisi olla jo huomenna muualla töissä.

Tavoitteena ympärivuotinen kasvu

Parempi saavutettavuus keskikaupungilla parantaa yrityksen toimintaedellytyksiä esimerkiksi pitopalvelussa ja tilausleivonnassa ja luo kasvun mahdollisuuksia myös ympärivuotisesti.

Leivonta keskittyy Kerimäelle isompiin tiloihin ja tuotteita kuljetetaan Savonlinnaan. Tuotevalikoima on pitkälti sama molemmissa paikoissa, mutta myös eroavuuksia on, kuten se, että kaupungissa on enemmän erikoisruokavalioita.

Yrittäjän mielestä monipuoliselle, hyvälle, itse tehdylle ruualle parhaista ja lähellä tuotetuista sesongin raaka-aineista on kysyntää.

Andersinilla on ollut verkkokauppa jo jonkin aikaa valmiina. Sinne viedään kattava valikoima tilaustuotteita. Ensin on kuitenkin saatava henkilöstöasiat siihen malliin, että Savonlinnassa on töissä kaksi ja Kerimäellä yrittäjän lisäksi yksi tai kaksi.

Andersin pyörittää Lounaskahvila Katriannaa Kerimäellä ja Savonlinnassa, Wanhan Apteekin Majataloa Kerimäellä sekä pitopalvelua.

Tuija Pauhu

Parempi saavutettavuus keskikaupungilla parantaa yrityksen toimintaedellytyksiä esimerkiksi pitopalvelussa 

Seudun puolestapuhuja

Jarno Andersin puhuu Savonlinnan puolesta. Vaikka turpiin välillä tulee, aina tulee myös mahdollisuuksia. Vaikeina hetkinä on vain lisättävä pöhinää.

— En jaksa uskoa, etteikö täällä kannattaisi yrittää, kun ponnekkaasti ja rohkeasti ruvetaan töihin. Mitä useampia yrityksiä on, sitä enemmän se ruokkii kysyntää. Kun avataan uusi paikka, se myös työllistää. Ei Savonlinna ole missään nimessä vain kesäkaupunki.

Andersin sanoo, että jos hän ei uskoisi seutuun, hän voisi olla jo huomenna muualla töissä. Hän kuitenkin tykkää Savonlinnan seudusta, vaikka haasteitakin täällä toki on. Yksi niistä on ammattitaitoisen työvoiman saatavuus.

— Kerimäki kaipaisi Herttuaan isoa toimijaa, Herttuan loppuminen näkyi meilläkin. Elämä loppui kylällä kesällä kello kolmen jälkeen iltapäivällä.

Jarno Andersin ja kilpailut

Chaine des Rotisseurs, nuori kokki: 1996 Suomen mestari, 1996 MM-kisoissa 4. sija.

Vuoden kokki 1995 ja 1997: finalisti. Vuonna 1998 alueittain ja maittain MM-kilpailut, Ranska, kalasarjan finalisti ainoana Suomesta.

Vuoden riistakokki 2000: finalisti, ainoa Suomesta.