Yrjö Laakkonen lähtee toteuttamaan Oravin Puistoniemen matkailuhanketta — Luvassa korkeatasoista majoitusta ja kokousmatkailupalveluja

Puistoniemen kaavoitus käynnistyy uudelleen. Edellisellä kerralla kaavoitus tyssäsi, kun ely vaati selvityksiä alueen vanhan päärakennuksen säilyttämismahdollisuuksista.

Soila Puurtinen

Liikemies Yrjö Laakkonen osti Puistoniemen muutama vuosi sitten. Nyt alueelle on tarkoitus rakentaa majoitus- ja kokouspalveluja vaativaan makuun.
Liikemies Yrjö Laakkonen osti Puistoniemen muutama vuosi sitten. Nyt alueelle on tarkoitus rakentaa majoitus- ja kokouspalveluja vaativaan makuun.

Liikemies Yrjö Laakkonen suunnittelee Oravin Puistoniemeen korkeatasoista majoitusta ja kokousmatkailupalveluja etenkin kansainvälisten matkailijoitten tarpeisiin.

Laakkonen ja hänen puolisonsa Merja Laakkonen katsovat, että aika on nyt kypsä investoinnille, joka oli suunnitteilla jo kolmisen vuotta sitten.

Kyseessä on noin kuuden miljoonan euron investointi.

— Tarkka hintalappu saadaan kun saadaan piirrokset. Nyt vasta etsitään arkkitehtia. Tarkoitus on tehdä iso kokous- ja juhlatila sekä majoitustiloja, Yrjö Laakkonen kertoo.

— Paljon riippuu siitäkin, millaiset laiturit tehdään. Laiturit on hyvä olla, jotta venematkailijat pääsevät tulemaan, Laakkonen pohtii.

Kaavoitus alkaa uudelleen — Tavoitteena saada kaava valtuuston ensi keväänä

Puistoniemeen 2,6 hehtaarin alueelle suunnitellaan rakennusoikeutta noin 3 000 kerrosneliömetriä. Alueen kaavoitus on alkamassa uudelleen.

Kaupunginjohtaja Janne Laine ja Yrjö Laakkonen allekirjoittivat maanantaina aiesopimuksen, jonka mukaan kaupunki myötävaikuttaa kaavoitusprosessin sujuvaan läpiviemiseen siten, että Puistoniemen ranta-asemakaava etenee kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi keväällä 2019.

Laakkosten mukaan kaavoituksen rinnalla tehdään alustavaa arkkitehtisuunnittelua ja mietitään, millaisia rakennuksia ja missä järjestyksessä sinne tehdään.

— Jos kaava olisi valmis keväällä 2019, rakentaminen voisi alkaa vuonna 2020, kun lumet ovat sulaneet, Merja Laakkonen pohtii.

Laakkoset teettävät Puistoniemen kaavan konsulttityönä arkkitehti Seppo Lampulla. Kaavan hyväksymisestä päättää normaaliin tapaan Savonlinnan kaupunginvaltuusto.

Soila Puurtinen

Liikemies Yrjö Laakkonen ja kaupunginjohtaja Janne Laine allekirjoittivat aiesopimuksen, jonka mukaan kaupunki myötävaikuttaa kaavoitusprosessin nopeaan etenemiseen niin, että kaava etenisi kaupunginvatuuston hyväksyttäväksi ensi keväänä. Merja Laakkonen sanoo, että jos kaava valmistuu ensi keväänä, alueen rakentaminen voisi alkaa seuraavana keväänä.
Liikemies Yrjö Laakkonen ja kaupunginjohtaja Janne Laine allekirjoittivat aiesopimuksen, jonka mukaan kaupunki myötävaikuttaa kaavoitusprosessin nopeaan etenemiseen niin, että kaava etenisi kaupunginvatuuston hyväksyttäväksi ensi keväänä. Merja Laakkonen sanoo, että jos kaava valmistuu ensi keväänä, alueen rakentaminen voisi alkaa seuraavana keväänä.

Kohderyhmänä keskieurooppalaiset — Elämykset hankitaan yhteistyökumppaneilta

Oravin alue on tullut Laakkosille tutuksi, kun he ovat olleet siellä luksusjahti Star of Saimaalla, joka on myös matkailukäytössä

— Korkeatasoisen majoituksen käyttäjät ovat keskieuroopalaisia. Siihen kysyntään Puistoniemen on tarkoitus vastata. Kotimaisen kysynnän varaan investointia ei voi tehdä, Merja Laakkonen kertoo.

Laakkoset ostivat Puistoniemen alueen muutama vuosi sitten.

Puistoniemeen on tarkoitus rakentaa uusi päärakennus, johon sijoitetaan yöpymispalveluja, kokouspalvelut sekä keittiö, jossa valmistetaan kulloisenkin asiakasryhmän tarpeitten mukaan ruokaa. Rannan läheisyyteen suojavyöhykkeen taakse suunnitellaan esimerkiksi erillisiä huviloita, joissa on lisää tasokkaita huoneita.

Majoituspaikkojen kokonaismäärää Laakkoset ei vielä tässä vaiheessa osaa sanoa.

— Kokonaisuuden pitää olla juuri oikean kokoinen. Jos on liian iso, palvelutaso alkaa kärsiä. Jos on liian pieni, se ei pidä itseään päällään.

Aktiviteetit Puistoniemen asiakkaille ostetaan yhteistyökumppaneilta naapurista, Saimaa Holiday Oravista. Oravi ja Linnansaaren kansallispuisto tarjoavat elämyksiä ympäri vuoden.

— Tyypillinen keskieurooppalainen kävijä haluaa nähdä ja kokea paljon ja nopeasti, Merja Laakkonen sanoo.

Ilmakuva: Saimaa Holiday

Liikemies Yrjö Laakkonen suunnittelee korkeatasoisia majoitus- ja kokouspalveluja omistamalleen alueelle Oravin Puistoniemessä.
Liikemies Yrjö Laakkonen suunnittelee korkeatasoisia majoitus- ja kokouspalveluja omistamalleen alueelle Oravin Puistoniemessä.

Kaavoitus alkoi ensimmäisen kerran vuonna 2015 — Silloin asia jumittui alueen vanhan päärakennuksen kohtaloon

Puistoniemen matkailualueen kaavoitus alkoi ensimmäisen kerran jo vuonna 2015, jolloin kaavaluonnos oli nähtävillä. Silloin suunnittelu pysähtyi, kun Etelä-Savon ely-keskus vaati selvityksiä Puistoniemen vanhan päärakennuksen säilyttämismahdollisuuksista. Tuolloinen kaavaluonnos mahdollisti vanhan rakennuksen purkamisen.

Kaupunginjohtaja Janne Laineen mukaan vanhan päärakennuksen kohtalo ratkeaa nyt käynnistyvässä uudessa kaavoituksessa. Asiaa ei vielä ole ratkaistu ely-keskuksen kanssa käydyissä neuvotteluissa.

Merja Laakkonen kertoo, että vanhan päärakennuksen suhteen tarkoitus on tarkasteluun nostetaan kaksi asiaa, joista ei edelliskerralla ollut puhetta.

— Vanha päärakennus ei ole alkuperäinen, eikä se ole alkuperäisellä paikalla, Merja Laakkonen sanoo.

Merja Laakkonen huomauttaa vielä, että vanhassa päärakennuksessa olisi mahdotonta täyttää nykyisiä viranomaisvaatimuksia esimerkiksi varapoistumisteistä ja sammutusjärjestelmistä.

Laineen ja Laakkosen maanantaina allekirjoittama aiesopimus tarkoittaa Laineen mukaan muun muassa sitä, että kaupunki on mukana neuvottelemassa ely-keskuksen kanssa tavoitteenaan, että maanomistajalle tulisi päätösvalta vanhan päärakennuksen suhteen.

Aiesopimus tarkoittaa myös sitä, että kaupunki auttaa Puistoniemen konseptoimisessa osaksi Oravin luontomatkailukokonaisuutta sekä avustaa investointitukihakemuksen valmistelussa. Elyltä voi saada investointiavustusta enintään 35 prosenttia kustannuksista.

Aiesopimukseen ei sisälly kaupungin rahallista panostusta Puistoniemen kehittämiseen muutoin kuin virkamiesten työpanoksena liittyen konseptointiin, kaavoitusneuvotteluihin sekä investointiavustusneuvotteluihin.

Merja Laakkosen mukaan nyt on oikea aika tehdä Puistoniemen investointi.

— Vuonna 2015 aika ei ollut kypsä tällaisen investoinnin aloittamiseen. Nyt moni asia tekee työtä Suomen-matkailun hyväksi. Ihmisillä on tarve päästä puhtaan luonnon ja elämysten ääreen, Merja Laakkonen sanoo.

Fakta: Puistoniemi

Sijaitsee Oravissa

Omistaja: Yrjö Laakkonen

Pinta-ala noin 2,6 hehtaaria

Tarkoitus kaavoittaa alueelle rakennusoikeutta noin 3 000 kerrosneliömetriä

Kaavoitus alkoi vuonna 2015, mutta keskeytyi