Aluekeräyspisteillä käy asiattomia jättäjiä — he suoltavat jätteensä maksavien asiakkaiden siivelle

Selitykset ovat ihmeelliset — aina ei pelaa edes näkö eikä järjenjuoksukaan ihan vakuuta.

Jätteen aluekeräyspisteet houkuttelevat liepeilleen vapaamatkustajia.
Jätteen aluekeräyspisteet houkuttelevat liepeilleen vapaamatkustajia.

Savonlinnan Seudun Jätehuolto Oy:n tietoon on tullut väärinkäytöksiä jätteen aluekeräyspisteillä.

Niihin tuovat jätteitään sellaisetkin ihmiset, jotka eivät ole pisteen käyttömaksua maksaneet. Pelkkä perusmaksu ei keräyspisteen käyttöön oikeuta.

Osa rikkeistä on paljastunut ilmiantojen perusteella ja osa väärin toimineista on ilmoittanut erehdyksestään itse. Lasku lähtee matkaan asian tullessa ilmi.

Osa väärinkäyttäjistä on hiippaillut paikalla hämärissä tai ajanut autonsa niin, ettei rekisterikilpi näkyisi valvontakameraan. Kameroitakin on kadonnut.

— Joskus on väitetty, että silmälasit jäivät kotiin eikä ilman näe lukea astian kyljessä olevaa isoa tekstiä, jossa sanotaan paikan olevan vain maksaville asiakkaille. Valvontakuvissa sama henkilö ajaa paikalle lasit tukevasti silmillä, toimitusjohtaja Anne Rautiainen ihmettelee.

Rautiainen muistuttaa, että väärinkäyttäjät pyrkivät elämään maksunsa maksaneiden siivellä ja nostavat näiden kustannuksia.

— Valtaosa aluekeräysasiakkaista hoitaa lajitteluun asti asiansa tunnollisesti, mutta sitten on näitä vapaamatkustajia.

Määräysten mukaan jokaisella kiinteistöllä tulee olla järjestetty jätehuolto. Selkeintä on ottaa oma astia ja tilata siihen säännöllinen tyhjennys.

Yleensä omaa astiaa vältellään kustannussyistä. Myös kimppa-astia esimerkiksi naapureiden kesken on mahdollinen.

Aluejätekeräyksessä ovat mukana ne kiinteistöt, joilla ei ole omaa sopimusta jätteen kuljettamisesta. Syy oman astian puuttumiseen on yleensä talouden pienuus ja siitä johtuva vähäinen jätemäärä.

Aluekeräyspisteitä on tällä hetkellä noin 70 Savonlinnassa ja Rantasalmella. Verkostoa on tarkoitus laajentaa Kerimäen ja Punkaharjun kaupunginosiin ensi vuonna.

Suurin osa aluekeräysasiakkaista on kesämökkiläisiä. Vakituisia asukkaita heistä on vain kahdeksan prosenttia.

Keräyspisteet tyhjennetään tietyin väliajoin, kesällä useammin kuin talvella.

Kustannukset kasvavat, kun joku esimerkiksi keksii täyttää astiat metallilla tai rakennusjätteellä ja niille pitää silloin tilata oma kuljetus.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.