Tuore tutkimus: Savonlinna on Suomen kallein mökkikunta — Selvityksessä otettiin huomioon kunnan vapaa-ajan asunnon kiinteistövero, sähkömaksut ja jätemaksu

Omakotiliiton tutkimuksen mukaan Suomen kallein mökkikunta on Savonlinna. Mökkeilyn kalleimmat kuluerät ovat sähkö ja kiinteistövero.

Mökkeily Savonlinnassa maksaa vuodessa 1100 euroa, kun se vertailun halvimmalla paikkakunnalla Oulussa maksaa noin 480 euroa.
Mökkeily Savonlinnassa maksaa vuodessa 1100 euroa, kun se vertailun halvimmalla paikkakunnalla Oulussa maksaa noin 480 euroa.

Omakotiliitto julkisti tiistaina tuoreen tutkimuksen, jonka mukaan Savonlinna on Suomen kallein mökkikunta.

Seuraavaksi kalleimpia mökkikuntia ovat Kuopio, Mikkeli, Parainen ja Kangasala. Omakotiliiton selvityksessä otettiin huomioon kunnan vapaa-ajan asunnon kiinteistövero, sähkömaksut ja jätemaksu. Eroa kalleimman Savonlinnan ja huokeimman Oulun välillä on yli 620 euroa vuodessa.

— Ei ole kunnille imartelevaa, että suurimmat mökkikunnat Kuopio, Mikkeli, Parainen, Lohja ja Savonlinna ovat myös kaikista kalleimpien mökkikuntien joukossa. Täytyy muistaa, että juuri mökkiläiset ja kausiasukkaat lisäävät elinvoimaa ja tuovat vero- ja ostoeuroja mökkipaikkakunnallensa. Verotuksen ja maksujen kiristäminen mökkiläisiltä ei kannusta uusia kansalaisia rakentamaan tai hankkimaan mökkejä näistä kunnista, toteaa Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolaisen liiton tiedotteessa.

Vertailussa 20 mökkipaikkakuntaa

Tutkimuksessa selvitettiin mökkeilyn kustannuksia 20 kunnassa, joissa on eniten mökkejä Suomessa. Hinnoissa vertailtiin vakiomuotoisen 50 neliömetrin suuruisen mökin kuntakohtaisia maksuja vuonna 2019. Tutkimuksessa laskettiin, että mökki sijaitsisi 4500 neliömetrin suuruisella omalla tontilla.

Mökkeily Savonlinnassa maksaa vuodessa yli 1100 euroa, kun Oulussa kustannus on noin 480 euroa − eroa on yli 620 euroa. Keskimäärin mökkeily kustantaa reilut 770 euroa vuodessa vertailussa mukana olleissa kunnissa.

NETTI - Vakiomuotoisen 50 m² mökin kuntakohtaiset maksut 2019-01.jpg

Mökkeilyn kalleimmat kuluerät ovat sähkö ja kiinteistövero. Sähköä mökkeilijät käyttävät keskimäärin 1000 kW vuodessa, ja sähkölaskussa maksetaan sähköenergiasta ja sähkön siirrosta sekä veroja

Kalleinta sähkö on Savonlinnassa, Mikkelissä ja Mäntyharjulla. Näiden paikkakuntien alueella sähkön jakelusta vastaa Järvi-Suomen Energia.

Kallis paikka kustannuksineen

Omakotiliiton vuonna 2017 julkaistun tutkimuksen mukaan Savonlinna oli tuolloin myös Suomen kallein paikkakunta omakotiasujalle.

Tuolloin Savonlinna oli ainoa paikkakunta, jossa omakotiasujan vuosittaiset asumiskustannukset kohoavat yli 4 500 euron. Vuotuiset kustannukset ovat peräti 4 674 euroa. Niissä on huomioitu tontin ja rakennuksen kiinteistövero, lämmityksen sekä käyttösähkön hinta sekä vesi- ja jätemaksut.

Sähkönsiirtomaksut ovat herättäneet tasaisin väliajoin närkästystä ja keskustelua Savonlinnan seudulla. Talvella 2019 Itä-Savo kertoi Matti Puhakasta, joka kertoi sähkön jakelusta vastaavan Järvi-Suomen Energian laskuttaneen hänen kesämökiltään marraskuun ja tammikuun välillä tarkalleen 30,65 euroa per kuukausi, vaikka sähköt olivat talven ajan poikki. Kun sähköt ovat mökiltä pois koko talven ajan, eli noin puoli vuotta, siirtämätön sähkö maksoi Puhakalle lähemmäs 200 euroa perusmaksun muodossa.

Lisää tietoa tutkimuksesta Omakotiliiton nettisivuilla.

Vastaa kyselyyn alla. Ovatko perusmaksut Savonlinnan seudulla omakoti- ja vapaa-ajanasukkaille liian korkeat?