110 kertomusta suomenhevosesta julkistetaan Rantasalmen kirjastossa lauantaina — Esu itse on paikalla

Rantasalmelaisen Terhi Piispa-Helistenin toimittama kirja kertoo rodun historiasta.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden virallinen kummihevonen ori Esu on paikalla julkistamistilaisuudessa.

Rantasalmelaisen Terhi Piispa-Helistenin toimittama kirja 110 kertomusta suomenhevosesta julkistetaan lauantaina Rantasalmen kirjastossa.

Myös Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kummihevonen ja kirjan kansikuvapoika Esu vierailee kirjaston pihalla klo 11 alkaen.

Terhi Piispa-Helisten kertoo sanoin ja kuvin suomenhevosen 110-vuotisesta historiasta klo 13.15 alkaen.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Luennon yhteydessä on kahvitarjoilu. Tapahtuman ajan kirjastossa on lapsille keppariparkki ja heppa-aiheista puuhaa. Tapahtuman järjestää Toenperän kirjasto.

Suomenhevonen täyttää rotuna tänä vuonna 110 vuotta. Suomenhevosten kantakirjaaminen aloitettiin vuonna 1907.

270-sivuinen juhlakirja on tehty 110-vuotiaan suomenhevosen ja 100-vuotiaan Suomen kunniaksi, sekä iloksi ja hyödyksi kaikille suomenhevosen ystäville.

Julkaisu esittelee samalla tärkeitä jalostusoriita ja -tammoja 1800-luvun lopulta 1910-luvulle saakka. Jokaisen kertomuksen yhteydessä esitellään hevosen tiedot ja sukutaulu sekä sen mahdollinen vaikutus suomenhevoseen nykypäivänä.

Kirja on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Kirjan toimittaja Terhi Piispa-Helisten on yrittäjä Rantasalmelta. Hänen erikoisalojaan ovat valokuvaus, graafinen suunnittelu, taittaminen ja sisällöntuotto sekä kiinnostuksen kohteena hevoset ja etenkin suomenhevoset.

Kirjan tarinat on koottu 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun sanoma- ja aikakauslehdistä sekä muista hevosaiheisista julkaisuista.

Kansalliskirjaston digitoidut aineistot ovat olleet tärkeimpänä lähteenä tarinoiden kokoamisessa. Tarinoiden keräämiseen sekä tekstien kirjoittamiseen on osallistunut lisäksi useita hevossivusto Sukuposti.netin ylläpitäjiä.

Kirjan kannessa oleva Suomen itsenäisyyden juhlavuoden virallinen kummihevonen ori Esu on esiintynyt juhlavuoden kunniaksi jo useissa tapahtumissa, esimerkiksi Hevoset Kaivarissa -tapahtumassa Helsingin Kaivopuistossa toukokuussa 2017.

Simo Härkönen

Simo Härkönen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.