Savonlinnan työpaikoilla liikkuu tänä talvena varjostajia — Lukiolaiset tutustuvat toiveammatteihinsa

Useimmiten varjostuspäivä vahvistaa nuoren ammatinvalintasuunnitelmia. Jos käy päinvastoin, päivä on silloinkin täyttänyt tehtävänsä.

Tuija Pauhu

Saku Silvennoinen varjosti toimitusjohtajaa, Jenni Hyytiäinen varjosti ravitsemusterapeuttia ja Marika Itkonen varjosti anestesialääkäriä.
Saku Silvennoinen varjosti toimitusjohtajaa, Jenni Hyytiäinen varjosti ravitsemusterapeuttia ja Marika Itkonen varjosti anestesialääkäriä.

Savonlinnalaisilla työpaikoilla on tänä talvena ensimmäistä kertaa liikkunut varjostajia.

Päivän mittainen työn varjostus kuuluu lyseon lukion ja Taidelukion kakkosluokkalaisten pakolliseen opinto-ohjauskurssiin.

Tarkoitus on, että opiskelijat hakeutuvat seuraamaan työtehtäviä, jotka heitä saattaisivat jatko-opintojen jälkeen kiinnostaa. Heille ei siis pidä työpaikalla keksiä sellaista tekemistä, mitä he ilman alan koulutusta pystyisivät tekemään.

Marika Itkonen varjosti keskussairaalassa anestesian ja tehohoidon lääkäriä.

Jenni Hyytiäinen varjosti Sosterin ravitsemusterapeuttia.

Saku Silvennoinen varjosti kouvolalaisen teknologia-alan vientiyrityksen toimitusjohtajaa, joka vastaa myös yrityksen myyntitoiminnasta.

Nuoret kiittelevät, että varjostettavat suhtautuivat heihin hienosti. Lääkäri, ravitsemusterapeutti ja toimitusjohtaja olivat motivoituneita kertomaan työstään ja vastailivat kysymyksiin.

Itkonen, Hyytiäinen ja Silvennoinen kertovat saaneensa varjostuspäivästä vahvistusta aiemmille ammatinvalintasuunnitelmilleen.

— Varjostaminen laajensi kuvaa siitä, millaista ravitsemusterapeutin työ on. Se lisäsi kiinnostusta, Hyytiäinen sanoo.

— Tuli sellainen olo, että nyt haluan hakea lääkikseen, koska se on oma mielipiteeni enkä siksi kun muut usuttavat, Itkonen sanoo.

Itkonen teki anestesialääkäriä varjostaessaan toisenkin havainnon.

— Oli mielenkiintoista, kun siellä näki käytännössä samoja asioita, joita on koulun kemian tunneilla tullut esille teoriassa.

Silvennoisen varjostama toimitusjohtaja oli hänen enonsa. Silti varjostus antoi hänelle paljon aiempaa selvemmän kuvan enon työstä.

— Kauppatieteelliset opinnot kiinnostavat. Eniten kiinnostaa ehkä myynti ja markkinointi, Silvennoinen sanoo.

Opinto-ohjaajat Sara Jakonen ja Pia Riekkinen lyseolta ja Sari Härkönen Taidelukiolta kertovat, että useimmiten varjostuspäivä vahvistaa nuoren ammatinvalintasuunnitelmia. Jos käy päinvastoin, päivä on silloinkin täyttänyt tehtävänsä.

Tuija Pauhu

Saku Silvennoisella, Marika Itkosella (edessä) ja Jenni Hyytiäisellä on hyviä kokemuksia työn varjostamisesta. Opinto-ohjaajat Sari Härkönen (ylh.), Pia Riekkinen ja Sara Jakonen toivovat työnantajien ottavan varjostajia vastaan jatkossakin.
Saku Silvennoisella, Marika Itkosella (edessä) ja Jenni Hyytiäisellä on hyviä kokemuksia työn varjostamisesta. Opinto-ohjaajat Sari Härkönen (ylh.), Pia Riekkinen ja Sara Jakonen toivovat työnantajien ottavan varjostajia vastaan jatkossakin.

Opinto-ohjauksen kakkoskurssi sopii lukion toiseen vuoteen

Opinto-ohjauksen kakkoskurssi OPO2 on nyt kaikille pakollisena lukion toisella luokalla. Aiempina vuosina sen on saanut valita toisella tai kolmannella.

Uusi ajankohta on opiskelijoitten mielestä onnistunut. Kurssilla saa tietoa erilaisista oppilaitoksista ja siitä, mitä ylioppilaskirjoituksissa kannattaa omia jatko-opintosuunnitelmia ajatellen kirjoittaa.

OPO2-kurssiin kuuluu varjostuspäivän lisäksi vähintään kuusi lyhyempää vierailua ja 24 lähiopetustuntia.

Kaikkiaan vierailuja on tänä talvena ollut tarjolla 43. Opot ovat järjestelleet niitä pääasiassa omien kontaktiensa kautta.

— Ilahduttava yhteydenotto tuli Sosterista, kun sieltä ehdotettiin vierailua bioanalyytikon luona Savonlinnan keskussairaalan laboratoriossa. Taustalla oli se, että bioanalyytikoista on pula, Sara Jakonen sanoo.

Opot toivovat lisää vierailukutsuja.

He toivovat myös, että työpaikat ottaisivat varjostajia vastaan avoimesti. Varjostettavia työpaikkoja nuoret kyselevät itse.

Parhaillaan on molemmissa lukioissa meneillään kaksi OPO2-kurssia. Kaikilla opiskelijoilla ei ole vielä varjostuspaikkaa sovittuna.

— Toivoisimme, että työpaikat ottaisivat varjostajia avoimemmin vastaan. Se ei vaadi työnantajalta tai varjostettavalta työntekijältä suuria ennakkovalmisteluja, opot sanovat.

Opinto-ohjauksessa käydään läpi myös vaihtoehtoisia opiskelumahdollisuuksia.

Jos opiskelupaikka ei ensimmäisellä kerralla aukene tai jos heti lukion jälkeen ei tiedä, mihin hakeutua, ei aktiivinen välivuosi opojen mielestä ole huono vaihtoehto.

Aktiivisen välivuoden aikana voi esimerkiksi lisätä valmiuksiaan avoimessa ammattikorkeakoulussa, avoimessa ylipistossa tai kansanopistossa.