Arkiston aarteita: Uusi kertopuulinja on toiminut erinomaisesti Punkaharjulla — "Itse asiassa kaikki on sujunut erittäin hienosti"

Kertopuun markkinat ovat tällä hetkellä hyvässä vedossa. Rakennusalan suunnittelijoille kertopuun ominaisuuksista pitää päästä jakamaan tietoa lisää. Uuden kertopuulinjan avajaisia vietettiin toukokuun 28. päivänä. Tämä juttu ilmestyi alun perin 29. toukokuuta 2019.

Timo Seppäläinen

Metsä Woodin Punkaharjun tehtaan laajennusosan vihkiäisissä oli paikalla paljon kutsuvieraita ja monta ryhmää kerkesi tutustua huhtikuun alussa virallisesti käyttöön otettuun tuotantolinjaan.
Metsä Woodin Punkaharjun tehtaan laajennusosan vihkiäisissä oli paikalla paljon kutsuvieraita ja monta ryhmää kerkesi tutustua huhtikuun alussa virallisesti käyttöön otettuun tuotantolinjaan.

Punkaharjulla nähtiin toukokuun 28. päivänä paljon iloisia ilmeitä, kun Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Woodin Punkaharjun tehtaalla vietettiin uuden kertopuu- eli Kerto LVL -linjan vihkiäisiä.

Punkaharjun tehtaan tehtaanjohtaja Petri Mikkola kertoo, että huhtikuun alussa tuotantoon otettu linja on toiminut moitteettomasti.

Kun kehitämme puunkäyttöä, niin tukin ja kuitupuun jalostus pitää olla tasapainossa. – Ilkka Hämälä

— Itse asiassa kaikki on sujunut erittäin hienosti, Mikkola sai kertoa suurelle kutsuvierasjoukolle.

Metsä Groupin pääjohtajan Ilkka Hämälän mukaan kertopuulla on nyt hyvät markkinat, kun maailmalla rakennetaan vilkkaasti.

Olennaista Hämälän mielestä on nyt se, että puuteollisuuden materiaalit saavat sijaa teräs- ja betonirakentamisessa.

— Se taas vaatii pitkällistä työtä. Rakennussuunnittelijoiden ja arkkitehtien pitää osata löytää nämä kotimaiset materiaalit. Tämä vaatii meiltäkin tarmokasta markkinointia rakennusalan suuntaan, Hämälä sanoo

Viime vuosina on kertopuumarkkinoille tullut Euroopassa uusia toimijoita. Se ei ole Hämälän mukaan Suomelle, eikä Punkaharjulle haitaksi.

— Kun tarjontaa on eri suunnista, johtaa se siihen, että rakennussuunnittelussa kertopuu vaihtoehtona huomioidaan aiempaa paremmin ja volyymit ovat lähteneet nousuun Suomessakin.

— On hyvä, että eri yrityksillä on puurakentamisen kanssa yhteisiä intressejä.

Hämälä sanoo, että Punkaharjulla tehdään jatkossa erilaisia kehitys- ja jatkoinvestointeja, joilla parannetaan tuotteiden laatua ja kilpailukykyä.

— Mutta meillä ei ole tällä hetkellä suunnitelmia laajentaa kertopuun tuotantoa. Nykyinen tuotantoa pitää nyt saatella onnistuneesti markkinoille, hän sanoo.

Timo Seppäläinen

Metsä Woodin Punkaharjun tehtaan tehtaanjohtaja Petri Mikkola on ollut totta kai tyytyväinen, että uudella tuotantolinjalla kaikki on sujunut erinomaisen onnistuneesti.
Metsä Woodin Punkaharjun tehtaan tehtaanjohtaja Petri Mikkola on ollut totta kai tyytyväinen, että uudella tuotantolinjalla kaikki on sujunut erinomaisen onnistuneesti.

Punkaharjulla uuden linjan vauhtia lisätään Petri Mikkolan mukaan koko ajan. Tavoitteena on, että vuoden vuoden 2020 lopulla uuden LVL-linjan vuosituotanto on 65 000 kuutiota.

Pääjohtaja Hämälän mukaan Metsä Groupin strategian painopiste on viime aikoina ollut mekaanisessa puujalostusteollisuudessa, mikä on näkynyt isoina investointeina.

Hänen mukaansa Metsä Groupin valikoimassa pitää olla eri tuotteita tasaisesti, ja kaikkia tuotantolinjoja tarkastellaan yhtiön sisällä tasavertaisina.

— Tuotantoalustan pitää olla tasapainossa, jotta pystymme valmistamaan tuotteita järkevästi.

—Strategiaan myös kuuluu, että merkittävänä pohjoisen puuraaka-aineen käyttäjänä sekä bio- ja kiertotalousalan edelläkävijänä me teemme tuotteita, joihin hiili varastoituu vuosikymmeniksi.

Punkaharjun uudelle LVL-tuotantolinjalle palkattiin töihin 40 henkeä. Kertopuu - ja vaneritehdas Punkaharjulla tarjoaa työtä yhteensä 430 ihmiselle.

Tehtaan tukkikenttä ja tehdasalueen kunnossapito työllistää heidän lisäkseen noin sata henkeä.

Investointien tie valittiin strategiaksi jo vuosia sitten

Osuuskunta Metsäliiton hallituksen puheenjohtaja Martti Asunta on toiminut vuodesta 2005 lähtien yrityksen hallinnossa. Monivuotinen kokemus tuo hänen mieleensä niitäkin hetkiä, kun tehtaita jouduttiin sulkemaan.

— Pian vuoden 2005 jälkeen elettiin metsäteollisuuden murrosta. Silloin luovuimme paperitehtaista ja keskityimme selluun, puutuotteisiin ja sahateollisuuteen.

Asunnan mukaan tuolloin tehtiin tosin toinenkin tärkeä linjanveto.

— Päätimme alun perin, että kun saamme kovaa maata jalkojen alle, niin lähdemme kasvuun. Kasvua haettiin investoinnilla ja yrityskaupoilla, mutta erityisesti investoinneilla. Punkaharju on selkeästi näiden päätösten jatke.

Asunta pitää kertopuuta hyvänä tuotteena sen monipuolisuuden vuoksi.

Metsä Woodin toimialajohtaja Juha Mäntylä kertoo, että kertopuuta tehdään yrityksessä nyt viidellä tuotantolinjalla. Markkinatilanne on hyvä. Siitä kertoo se, että kaikkia kertotehtaita ajetaan ajetaan nyt täysillä.

— Täällä tuotanto käynnistyi erinomaisesti, mistä kiitos koko Punkaharjun porukalle.

Timo Seppäläinen

Metsä Woodin tuotanto- ja teknologiajohtajan Jari Tikkasen mukaan uutta investointia puolsi erityisesti se, että Punkaharjulla on osaavaa ja tehtäviinsä hyvin koulutettua henkilöstöä.
Metsä Woodin tuotanto- ja teknologiajohtajan Jari Tikkasen mukaan uutta investointia puolsi erityisesti se, että Punkaharjulla on osaavaa ja tehtäviinsä hyvin koulutettua henkilöstöä.

Metsä Woodin tuotanto- ja teknologiajohtajan Jari Tikkasen mukaan Punkaharjun investointia puolsi Punkaharjun osaava henkilöstö.

— Täällä on kertopuuta tehty vuodesta 2001. Toinen tärkeä lähtökohta oli varmistaa raaka-aineen saatavuus. Sekin on Punkaharjulla kunnossa.

Savonlinnan kaupungin tervehdyksen vihkiäisiin toi kaupunginjohtaja Janne Laine. Laine sanoo olevansa erittäin tyytyväinen kaupungin ja yrityksen välisiin neuvotteluihin tuotantolinjan saamiseksi Savonlinnaan ja kaupungin rooliin tehdashankkeessa.

— Kaupunkihan oli luomassa erilaisia edellytyksiä tässä meillekin hyvin merkittävässä hankkeessa ollen mukana voimalaitoksen omistusjärjestelyissä ja kunnallisteknisessä rakentamisessa.

Investointipäätös nyt vihitystä kertolinjasta tehtiin konsernissa joulukuussa 2017.

Lisäys Kello 18.40 täsmennyksenä juttuun. Kertopuu on tuotteena syntynyt Punkaharjulla vuonna 1974. Tuotantoa oli pienimuotoisesti vuoteen 1982, jonka jälkeen kertopuuta alettiin valmistaa laajemmin Lohjalla. Punkanharjulla alettiin tehdä kertopuuta uudelleen taas vuonna 2001, kuten jutussa kerrotaan.

Kommentoidut