Huumausaineita löytyi Itä-Suomessa tehovalvontaviikoilta tavanomainen määrä — Epäiltyjä henkilöitä kuskattiin kuulusteluihin ja kotietsintöjäkin tehtiin

Yksi kunnon kasvattamo oli täydessä toiminnassa Pohjois-Savossa. Huumeisiin liittyvää jengirikollisuuttakin tiedetään Itä-Suomessa olevan.Huumausaineiden pikatestejä tehtiin Itä-Suomessa tavallista
enemmän, kun huumeet olivat poliisin valvontaviikkojen pääteemana. Huumetestejä
toki tehdään esimerkiksi liikenteessä päivittäin.
Huumausaineiden pikatestejä tehtiin Itä-Suomessa tavallista enemmän, kun huumeet olivat poliisin valvontaviikkojen pääteemana. Huumetestejä toki tehdään esimerkiksi liikenteessä päivittäin.

Itä-Suomen poliisi takavarikoi Itä-Suomesta varsin laajan kirjon erilaisia huumausaineita kaksi viikkoa kestäneessä tehovalvonnassa.

Poliisi pääsi myös yhden suhteellisen suuren marihuanakasvattamon jäljille.

Kotietsintöjäkin poliisilla oli valvontaviikoilla ohjelmassa normaalista poiketen enemmän. — Juha Korhonen

Rikoskomisario Juha Korhonen Itä-Suomen poliisista sanoo, että tehovalvonnan tulokset kuulostavat heidän näkökulmastaan ihan tuottoisilta, mutta samalla aika lailla aiempien vuosien kaltaisilta.

Poliisi valvoi huumetilannetta koko Suomessa teemavetoisesti viikoilla 42 ja 43.

— Mitään aivan poikkeavaa tulokset eivät kerro Itä-Suomen huumetilanteesta. Tämän kaltaisia yhteenvetoja olemme tehneet aiempinakin vuosina valvontaviikkojen jälkeen.

- Vertailua on ylipäätään vähän vaikea tehdäkin, koska joskus jäljet saattavat ruveta avautumaan poliisille ihan hyvällä tuurillakin, Korhonen sanoo.

Rikoskomisario Korhosen mukaan tehoviikkojen valvontatyössä tilanteet alkavat tavallisimmin avautua poliisille, kun liikkeeltä tavataan henkilöitä, jotka ovat olleet tekemisissä aiemminkin virkavallan kanssa.

Toisaalta huumetutkinnat saavat vauhtia usein rattijuoppoutta tien päällä valvottaessa, kun puhalluksen jälkeen edetään autoilijan kuntoa selvittävään huumepikatestiin.

Valtakunnallisella teemaviikolla poliisi suunnittelee työnsä siten, että kyseisen teeman valvontaan käytetään yksinkertaisesti enemmän työtunteja kuin tavallisesti.

— Näillä viikoilla esimerkiksi juuri pikahuumetestejä tehtiin liikenteessä tavallista enemmän ja kotietsintöjäkin oli ohjelmassa normaalista poiketen enemmän.

Kaikkiaan 54 kannabiskasvia korjattiin talteen

Poliisi löysi valvontaviikolla Kiuruvedeltä Pohjois-Savosta suhteellisen suuren marihuanakasvattamon.

Kasvattamosta korjattiin talteen kaikkiaan 54 kannabiskasvia. Poliisi laski kasvien tuottoarvion mukaan, että kasveista olisi saatu käyttöön noin yhdeksän kiloa marihuanaa.

Poliisi otti miedompien huumausaineiden lisäksi tapaamiltaan henkilöiltä talteen 170 grammaa amfetamiinia, kymmenkunta ekstaasitablettia ja saman verran Subutex-tabletteja. Muitakin huumaavia lääkkeitä löydettiin.

Myös muutamia yksittäisiä eriä LSD:ta ja metamfetamiinia otettiin poliisin haltuun.

— Kiinni otettiin kaiken kaikkiaan 28 henkilöä, joista pidätettynä oli yhdeksän ihmistä. Vangittuna ei ollut kuitenkaan ketään. Kotietsintöjä tehtiin parisen kymmentä ja paikanetsintöjä saman verran.

Tehovalvontojen aikana muutakin epäselvää tulee tavallisesti ilmi.

— Tällä kertaa poliisi tapasi Itä-Suomessa viisi etsintäkuulutettua henkilöä, joilla oli kytkös erilaisiin rikosepäilyihin, Juha Korhonen kertoo.

Amfetamiinia löydetään tutkinnan yhteydessä melko usein

Niin sanottuja kovia huumeita ei kahden valvontaviikon aikana Itä-Suomessa takavarikoitu mitenkään suuria määriä, mutta Juha Korhosen mukaan pieniäkään määriä ei pidä missään vähätellä tai aliarvioida.

— Kahden viikon tehovalvonta ei kerro kuitenkaan siitä, etteikö kovia huumeitakin Itä-Suomessa liikkuisi. Kovien aineiden kanssa tekemisissä olevia henkilöitä ei vain sattunut tällä kertaa kohdalle.

— Esimerkiksi amfetamiinin käytöstä poliisi saa Itä-Suomessa näyttöä ja tekee aineeseen liittyen takavarikoita aika useinkin. Huumausaineisiin liittyvää jengirikollisuuttakin tiedetään olevan Itä-Suomessa, Korhonen kertoo.

Poliisihallitus on kertonut, että koko maassa tehoviikoilla poliisin tietoon tuli kaikkiaan 154 huumausainerikosta.

Rikoksesta epäiltyinä otettiin kiinni 156 henkilöä. Heistä pidätettiin 33 ja yksi vangittiin.

Kotietsintöjä poliisi teki 160 kappaletta ja erilaisia paikanetsintöjä 82 kappaletta. Poliisit ottivat talteen myös laittomia aseita ja takavarikoivat rahaa.