Kolme maakuntaa tiivistää yhteistyötä — Etelä-Karjala, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala ovat saamassa osan palveluistaan yhteiseltä yhtiöltä ensi vuoden alusta

Yhtiö tuottaa talous-, henkilöstöhallinto- ja ICT-palvelut. Etelä-Savosta mukana ovat Mikkelin kaupunki sekä Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote, Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosteri ja Vaalijalan kuntayhtymä.

Julia Paasonen

Kolme maakuntaa tiivistää yhteistyötä — Etelä-Karjala, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala ovat saamassa osan palveluistaan yhteiseltä yhtiöltä ensi vuoden alusta

Etelä-Karjala, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala esittävät kolmen maakunnan yhteisen yhtiön perustamista. Se tuottaisi talous-, henkilöstöhallinto- ja ICT-palveluita.

Maakuntaliittojen tiedotteen mukaan yhteistyötä on kartoitettu tänä vuonna maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelun osana. Sen perusteella esitetään, että kolmen maakunnan alueelle perustetaan yhteinen yhtiö, johon osapuolet toteuttavat liikkeenluovutukset.

Hankintalain muutosten takia perustetaan rinnakkainen sisaryhtiö. Se tuottaa palveluita kuntakonserneihin kuuluville yhtiöille.

Yhtiöissä työskentelee yhteensä noin 450 henkilöä ja niiden arvioitu liikevaihto on noin 57 miljoonaa euroa. Toiminta käynnistyy vuoden 2019 alussa.

Perustamisneuvotteluissa ovat olleet mukana Etelä-Karjalan alueella toimiva Saimaan talous ja tieto sekä Pohjois-Karjalan alueella toimivat Siun Talous ja Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskus.

Etelä-Savon maakunnasta neuvotteluissa ovat olleet mukana Mikkelin kaupunki sekä maakunta- ja sote-uudistuksessa uuteen Etelä-Savon maakuntaan liittyvät Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote, Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosteri ja Vaalijalan kuntayhtymä.

Etelä-Karjalassa kuntien ja kuntayhtymien talous- ja ICT-palvelut yhdistettiin Saimaan talous ja tietoon Saitaan 10 vuotta sitten.

Etelä-Savossa palvelukeskusmallia on valmisteltu parin vuoden ajan.

Etelä-Savossa päätökset tehdään erikseen

Maakuntajohtaja Pentti Mäkisen mukaan on Etelä-Savon edun mukaista hakea kumppanuutta Etelä- ja Pohjois-Karjalan kanssa talous-, henkilöstö- ja ICT-palveluissa.

— Etelä-Savossa ei ole maakunnallista yhtiötä, minkä vuoksi päätökset yhtiöön mukaan lähtemisestä tehdään kunnissa ja kuntayhtymissä erikseen, Mäkinen kertoo tiedotteessa.

Etelä-Savon maakuntaliitto, Vaalijalan kuntayhtymä ja Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä käsittelevät asian hallituksissaan elo-syyskuun aikana.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallitus käsittelee asian, kun maakuntia koskeva lainsäädäntö on hyväksytty eduskunnassa.