Valaiseva kommentti sivistyslautakunnan demarijäseneltä: ”En usko, että valtuusto koskaan hyväksyy Talvisalon koulun laajennusta.” — Onko keskikaupungin kouluratkaisulla kiire vain siksi, että aika ei ajaisi Talvisalo-vaihtoehdosta ohi?

Normaalikoulun korvaamisesta käydään Savonlinnassa vauhdikasta keskustelua. Kustannuslaskelmat vaihtelevat monta kertaa viikossa. Samoin valtuustoryhmien sopimat asiat kääntyvät päälaelleen vajaassa vuorokaudessa.

Teemu Tiainen (sd.) sanoo olevansa ihan itse sitä mieltä, että päätöksiä tehtäessä pitää tietää niiden kustannusvaikutukset.
Teemu Tiainen (sd.) sanoo olevansa ihan itse sitä mieltä, että päätöksiä tehtäessä pitää tietää niiden kustannusvaikutukset.

Normaalikoulun korvaamisesta käydään Savonlinnassa vauhdikasta keskustelua. Kustannuslaskelmat vaihtelevat monta kertaa viikossa. Samoin valtuustoryhmien sopimat asiat kääntyvät päälaelleen vajaassa vuorokaudessa.
Toisaalta päättäjät haluavat varmistaa, että päätös normaalikoululaisten tulevasta koulupaikasta saadaan aikaan ennen kuin lukuvuosi vuoden kuluttua elokuussa alkaa. Toisaalta päättäjät haluavat laittaa uudelleen tarkistettavaksi virkamiesten laskelmat siitä, joiden mukaan suurelementtilaajennuksen vuokraaminen Talvisaloon on edullisempi ratkaisu kuin keskikaupungin alaluokkien sijoittaminen OKL:n rakennukseen.
Sivistyslautakunnan jäsen, SDP:n valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Teemu Tiainen paljastaa oman käsityksensä asiasta:
— En usko, että valtuusto koskaan hyväksyy Talvisalon koulun laajennusta. Tilaratkaisun kiirehtiminenhän liittyy ainoastaan Talvisalo-vaihtoehtoon, Tiainen sanoo.
Valtuustoryhmät sopivat sunnuntaina, että normaalikoulun alaluokkien tilaratkaisun kustannukset palautetaan uudelleen valmisteluun. Siten valtuusto ei voisi päättää koulun paikasta vielä maanantaina. Tarkasteluun sovittiin nostettavan myös KVL:n tilat sekä normaalikoulun nykyisen tilan ostaminen tai vuokraaminen kaupungille. Sivistyslautakunta teki ryhmäneuvottelujen mukaisen ratkaisun maanantaina iltapäivällä.
Yllättäen kaupunginhallitus ei tyytynyt lautakunnan ratkaisuun, vaan se jatkaa asian käsittelyä tiistaina. Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Teemu Hirvonen (sd.) kertoo, että kaupunginhallituksessa tuntui olevan halua päättää asiasta nopeasti ”suuntaan tai toiseen”.
Ratkaisua kiirehtii myös SDP:tä sunnuntain ryhmäneuvottelussa edustanut Eija Stenberg. Hän osittain kiistää ryhmäneuvottelujen linjauksen tarkoituksen vaikkakaan ei sen sanamuotoa. Stenberg korostaa, että ryhmäneuvotteluissa ei tehdä virallisia päätöksiä, jotka sitoisivat sivistyslautakuntaa. Sivistyslautakunta on Stenbergin arvion mukaan ”kuunnellut puheenjohtajansa tahtotilaa”. Lautakunnan puheenjohtaja on Jonne Tynkkynen (kesk.).
Tiainen huomauttaa, että lautakunnan päätös oli yksimielinen. Hän vakuuttaa olevansa ihan itse sitä mieltä, että päätöstä tehdessään päättäjien on tiedettävä ratkaisun todelliset kustannukset.
Tiainen myöntää, että hän ei itse olisi pitänyt välttämättömänä KVL:n ja nykyisen normaalikoulun tilavaihtoehtoja selvitettäväksi, vaan olisi tyytynyt OKL:n ja Talvisalon vertailemiseen. Toisaalta perusteellisten selvitysten tekemisestä ei hänen mielestään ole haittaakaan.
Tiainen ei itse ollut mukana sunnuntaina ryhmien välisissä neuvotteluissa.

Myös ryhmien välisten neuvottelujen vetäjä, keskustan ryhmäpuheenjohtaja Reima Härkönen sanoo, että ratkaisun lykkääntyminen voi olla hankalaa Talvisalon viipalekoulun kannalta.
— Silti koemme tärkeämmäksi, että saamme kustannusvaikutukset selville.
Tilaratkaisua kiireellisempi asia Härkösen mielestä on sen miettiminen, millaisilla pedagogisilla järjestelyillä normaalikoululaiset siirretään kaupungin kouluihin. Normaalikoulussa on vahva digioppimisen perinne. Koulussa on luokkia, joilla ei koskaan ole ollut oppikirjoja ja jotka ovat aina tehneet oppimateriaalinsa itse tablettitietokoneilla.
— Tätä olisi voinut ruveta miettimään jo syksyllä 2016.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.