Sote-kiinteistöjen poistaminen myyntilistalta saattaa saada lisää kannatusta Savonlinnassa — Kaupunginvaltuusto tekee maanantaina linjauksen, jota sovelletaan heti tiistaina, kun päätetään, myydäänkö Karpalokoti Attendolle

Ministeri Anu Vehviläinen varoitti kuntia myymästä sote-kiinteistöjään paniikissa. Savonlinnassa keskustan valtuustoryhmä miettii maanantaina, asettuuko se tukemaan demareitten esitystä.

Soila Puurtinen

Karpalokodin kauppaneuvottelujen
 yhteydessä ei ole keskusteltu Karpalokodin toiminnan ulkoistamisesta 
Attendolle. Liikehuoneistojen myymistä koskevan lain mukaan 
vuokrasopimus siirtyy uudelle omistajalle kaupan yhteydessä. Karpalokodin tilat on kaupungilta vuokrannut Sosteri.
Karpalokodin kauppaneuvottelujen yhteydessä ei ole keskusteltu Karpalokodin toiminnan ulkoistamisesta Attendolle. Liikehuoneistojen myymistä koskevan lain mukaan vuokrasopimus siirtyy uudelle omistajalle kaupan yhteydessä. Karpalokodin tilat on kaupungilta vuokrannut Sosteri.

Sosiaali- ja terveydenhuollon kiinteistöjen poistaminen Savonlinnan kaupungin myyntilistalta saattaa tänään maanantaina saada odotettua laajempaa kannatusta kaupunginvaltuuston talousarviokokouksessa.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) varoitti Ylen haastattelussa sunnuntaina kuntia sote-kiinteistöjen myymistä koskevista paniikkiratkaisuista.

Savonlinnan kaupunginvaltuuston keskustaryhmän puheenjohtaja Reima Härkönen kertoo, että Vehviläisen lausunnon vuoksi myös keskustaryhmä haluaa vielä keskustella asiasta.

— Ehkä asia pitää miettiä vielä kolmanteen kertaan, Härkönen sanoo.

Kaupuginvaltuusto laittoi sote-kiinteistöt myyntilistalla pari vuotta sitten.

Keskustan valtuustoryhmä miettii sote-kiinteistöjen myymistä ryhmäkokouksessaan maanantaina kello 16. Valtuuston talousarviokokous alkaa kello 17.

SDP:n ryhmä esitti jo kaupunginhallituksessa, että kaupunki ei myisi sosiaali- ja terveydenhuollon kiinteistöjä keskustelematta asiasta Sosterin kanssa. SDP aikoo nostaa asian esiin myös valtuustossa.

Keskustan ja SDP:n äänet yhteensä riittäisivät poistamaan sote-kiinteistöt myyntilistalta.

Kaupunginvaltuuston linjaus— suuntaan tai toiseen— tulee sovellettavaksi heti tiistaina. Teknisen lautakunnan on tiistaina määrä käsitellä Attendo Oy:n ostotarjousta, joka koskee Karpalokotia. Attendo on tarjonnut Savonlinnan kaupungille 1,575 miljoonaa euroa Karpalokodin rakennuksesta.

Tekninen johtaja Kari Tikkanen esittää, että tarjous rakennuksesta hyväksyttäisiin ja että Karpalon tontti vuokrattaisiin Attendolle tavallisin ehdoin.

Karpalon palvelutalon tilat on nyt vuokrattu Sosterille 364 000 euron vuosivuokralla. Kauppaneuvottelujen yhteydessä ei ole keskusteltu Karpalokodin toiminnan ulkoistamisesta Attendolle. Liikehuoneistojen myymistä koskevan lain mukaan vuokrasopimus siirtyy uudelle omistajalle kaupan yhteydessä.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Karpalokodin myytävien kiinteistöjen listalle kaksi vuotta sitten käsitellessään vuoden 2016 talousarviota.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen muistutti Ylen haastattelussa, että kunnille annettavia korvauksia varten aiotaan varata rahaa valtion budjettiin vuoden 2022 jälkeen, jolloin uudistuksen yhteydessä perustettavien maakuntien velvollisuus vuokrata kuntien kiinteistöjä lakkaa.

Sote-uudistuksen on tarkoitus astua voimaan vuonna 2020, jolloin sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen siirtyy uusille maakunnille. Alkuun maakunnat vuokraavat kuntien sote-kiinteistöt kolmen vuoden ajaksi.

— Olen hyvin tietoinen siitä, että tällaisia ostotarjouksia tehdään ympäri maakuntia. Hätäpäissään ei pidä tehdä paniikkiratkaisuja. Huonokuntoisten kiinteistöjen myyminen on ymmärrettävää, mutta jos kiinteistön myyntiin liittyy mittavia ulkoistamissopimuksia, niin silloin pitää olla erityisen varovainen ja miettiä, minkälainen vaikutus sillä on koko kunnan ja tulevan maakunnan talouteen, Vehviläinen sanoi Ylen haastattelussa.

Lue Ylen sunnuntaina julkaisema Anu Vehviläisen haastattelu tästä.