Ensi vuoden henkilöstösäästöesitys kutistui — Seuraavalle vuodelle tarjotaan taas 1,5 miljoonan euron säästöjä

Kaupunginhallituksen enemmistö esittää, että tulevien vuosien henkilöstösäästö valmistellaan toteutettavaksi niin, että palkkatukityöllistäminen ei vaarannu.

Soila Puurtinen

Savonlinnan kaupunginhallituksen enemmistö haluaa ensi vuoden jälkeen säästää henkilöstömenoissa vuosittain 1,5 miljoonaa euroa ilman että palkkatukityöllistäminen vaarantuu.
Savonlinnan kaupunginhallituksen enemmistö haluaa ensi vuoden jälkeen säästää henkilöstömenoissa vuosittain 1,5 miljoonaa euroa ilman että palkkatukityöllistäminen vaarantuu.

Savonlinnan kaupunginhallitus pienensi ensi vuoden henkilöstömenoihin esittämiään lisäsäästöjä. Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginjohtaja Janne Laineen esittämien säästöjen lisäksi ensi vuonna säästetään henkilöstömenoista 300 000 euroa.

Seuraavina vuosina vuotuinen henkilöstömenosäästö esityksen mukaan olisi 1,5 miljoonaa euroa vuosittain.

Ensi vuoden henkilöstösäästö toteutetaan esityksen mukaan eläköitymisen kautta sekä määrä-aikaisuuksia vähentämällä tai muilla vapaaehtoisilla toimilla.

Kaupunginhallituksen esityksen mukaan seuraavien vuosien 1,5 miljoonan euron säästö valmistellaan toteutettavaksi niin, että palkkatukityöllistäminen ei vaarannu.

Esitys syntyi äänestäen, kuten parin viikon takainen esitys, jossa 1,5 miljoonan euron lisäsäästöjä esitettiin jo ensi vuodelle.

Lisäsäästöillä keskusta, kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset haluavat korvata kaupunginjohtajan esittämiä juustohöyläyksiä. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Hanna Kosonen (kesk.) arvioi, että juustohöyläys sulkisi uimahallin ja teatterin jättäen jäljelle vain lakisääteiset palvelut.

Lisäsäästöjä vastustivat kaupunginhallituksessa SDP, kokoomus ja vihreät.

Kaupunginvaltuusto käsittelee talousarviota 10. joulukuuta.

Kaupunginhallitus sai maanantaina eteensä laskelmat, joiden mukaan kaupunki menettäisi rahaa noin kaksi miljoonaa euroa vuodessa, jos palkkatukityöllistäminen loppuisi henkilöstömenojen lisäsäästön seurauksena.

Kaupunginhallituksen kaksi viikkoa sitten tekemän esityksen mukaan säästöt olisi toteutettu ensisijaisesti luontaisen poistuman kautta mutta tarvittaessa lomautuksin ja irtisanomisin. Yleinen käsitys oli, että ilman lomautuksia ei olisi selvitty.

Lomautusratkaisu olisi tarkoittanut, että kaupunki ei olisi voinut työllistää työttömiä palkkatuella, vaan kaupunki olisi menettänyt te-toimiston myöntämät palkkatuet, suuruudeltaan yhteensä miljoona euroa.

Palkkatukityöllistämisen loppuessa kaupunki olisi joutunut maksamaan budjetoitua enemmän ”kela-sakkoja” eli pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuen kuntaosuutta. Kela-sakkojen määrä olisi kasvanut 2,4 miljoonasta eurosta 4,2 miljoonaan euroon eli 1,8 miljoonalla eurolla.

Palkkatukityöllistämisen loppumisen kokonaishinta kaupungille olisi ollut noin kaksi miljoonaa euroa, kun otetaan huomioon, että kaupunki ei käyttäisi omia rahojaan työllistämisen.

Kaupunginhallituksen piti ottaa asia uudelleen käsittelyyn siksikin, kun yhteistyötoimikunta huomautti viime viikolla, että esitystä 1,5 miljoonan euron lisäsäästöistä ei ole käsitelty yt-menettelyssä, kuten olisi pitänyt.