Pro Heinävesi -ryhmän kansalaisaloite kaivoslain muuttamiseksi on ylittänyt 50 000 kannattajan rajan ja otetaan eduskunnan käsittelyyn

Aloite sai alkunsa Heinävedelle suunnitellusta grafiittikaivoshankkeesta.

Jouni Rantanen

Pro Heinävesi -ryhmä on saanut läpi kansalaisaloitteensa, jossa vaaditaan tiukennuksia kaivoslakiin.
Pro Heinävesi -ryhmä on saanut läpi kansalaisaloitteensa, jossa vaaditaan tiukennuksia kaivoslakiin.

Pro Heinävesi -ryhmän alulle panema Kaivoslaki Nyt -kansalaisaloite kaivoslain muuttamiseksi on saanut vaaditut 50 000 allekirjoittajaa. Määrä tarkoittaa, että eduskunta ottaa aloitteen käsiteltäväkseen.

Allekirjoitusten määrä lähti huimaan nousuun viikko sitten, jolloin allekirjoittajia oli vasta reilut 18 000. Loput 30 000 allekirjoitusta on saatu kasaan viikon aikana. Viime päivinä allekirjoittajia on ollut noin 5 000 päivässä.

Pro Heinävesi -ryhmän Facebook-sivuilla muistutetaan, että Kaivoslaki Nyt -kansalaisaloite on kirjoitettu valmiin lain muotoon ja siinä puututaan kaikkiin nykyisen lain keskeisiin ongelmakohtiin. Ryhmä toivoo, että kansalaisten lakialoite otettaisiin kaivoslain päivittämisen pohjaksi.

Uusi hallitus on luvannut päivittää kaivoslakia, mutta pieni hienosäätö ei aloitteentekijöiden mielestä missään nimessä riitä.

Kansalaisaloitteeessa esitetään muun muassa tiukennuksia kaivoslupiin, isompia vakuusvaatimuksia kaivosyhtiöille mahdollisten ympäristöhaittojen korvaamiseksi sekä sitä, että mineraalit olisivat valtion ja maanomistajan omaisuutta.

Pro Heinävesi -ryhmä kehottaa jatkamaan allekirjoittamista, sillä se vahvistaa kansalaisaloitteen varteenotettavuutta. Aikaa on 22.7. saakka.