Koronavirustilanne yhä perustasolla Savonlinnan seudulla – Kasvomaskisuositus jatkuu ainakin 10. marraskuuta saakka

Koronatilanne on rauhallinen seudulla, mutta käynnissä olevan syysloman aiheuttama matkustelu saattaa tuoda uusia tartuntoja alueelle. Valtakunnan tilanne on paheneva.

Vili Väkeväinen

Hyvä käsihygienia on yksi tärkeimpiä keinoja koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Kuvassa hygieniahoitaja Jaana Toivanen ohjeistaa käsien saippuapesuun.
Hyvä käsihygienia on yksi tärkeimpiä keinoja koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Kuvassa hygieniahoitaja Jaana Toivanen ohjeistaa käsien saippuapesuun.

Koronaviruksen leviämisvaihe on Sosterin alueella yhä perustasolla, kertoo Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosteri tiedotteessaan.

Viikolla 42 muualla olleet syyslomat ovat näkyneet Itä-Savon alueella kahtena positiivisena testituloksena ja ovat johtaneet altistumisiin sekä karanteenitoimenpiteisiin alueella. Vaikka tartunnan saaneet ovat kirjoilla muualla, he ovat olleet syysloman vuoksi vierailleet paikkakunnalla ja käyneet Sosterissa testeissä. Ulkopaikkakuntalaisten tartunnat eivät THL:n rekisterissä kirjaudu Sosterin alueelle, vaan henkilöiden kotipaikkakunnalle.

Viimeisin positiivinen koronavirustartunta on todettu 15. lokakuuta, jolloin tartuntoja tuli ilmi kaksi.

Viimeisen kahden viikon aikana alueella on tullut ilmi neljä tartuntaa, joista kaksi on alueella kirjoilla olevia ja kaksi ulkopaikkakuntalaisia.

Viime viikon aikana (viikko 42) koronavirustestejä otettiin 500, kun viikolla 41 testejä otettiin 1 082. Tartuntaketjujen jäljitettävyys on lähes 100 prosenttia.

Valtakunnallisesti tilanne on paheneva edelleen.

Parhaillaan Itä-Savon alueella käynnissä olevat syyslomat vaikuttavat alueen ihmisten matkustamiseen ja tämä saattaa tuoda uusia koronavirustartuntoja alueelle seuraavien kahden viikon aikana, sillä valtakunnallisesti tilanne on paheneva edelleen.

Sosterin johtajaylilääkäri Veikko Karvanen kertoi Itä-Savon haastattelussa viime viikolla, että Sosteri kehottaa harkitsemaan tarkkaan fyysisiä kontakteja ja matkustelua syyslomien aikana viruksen leviämisen estämiseksi.

– Kannattaa tiedostaa, että taudin voi saada mistä päin Suomea vaan. Jos haluaa käydä syyslomamatkalla ystävien ja sukulaisten luona, niin on oltava huolellinen ja pyrittävä välttämään kontakteja. Kun käy kaupassa tai on lähikontaktissa ihmisten kanssa, niin on käytettävä maskia ja huolehdittava hyvästä käsihygieniasta, Karvanen suositteli.

Itä-Savon alueella on yhä käytössä laajennettu kasvomaskisuositus. Alueellista maskisuositusta arvioidaan seuraavan kerran alueen tautitilanteen mukaan 10. marraskuuta

Valtioneuvosto on antanut julkiselle sektorille valtakunnallisen etätyösuosituksen, jota tarkastellaan seuraavan kerran ennen vuoden vaihdetta. Sama suositus on voimassa siis myös Sosterin alueella.

Itä-Savon alueen koronatilannetta voi seurata netissä osoitteessa www.sosteri.fi/koronatilanne.