Heli Järvinen (vihr.) kiittelee budjettiriihen lupauksia työttömien palveluista ja uskoo, että uusi työnhakuvelvoite on inhimillisempi kuin aktiivimalli

Myös turpeen verotuksen kiristyminen ilahduttaa Järvistä.

Timo Seppäläinen

Heli Järvinen (vihr.) on iloinen, että työttömien palveluja ollaan lisäämässä.
Heli Järvinen (vihr.) on iloinen, että työttömien palveluja ollaan lisäämässä.

Kansanedustaja Heli Järvinen (vihr.) kiittelee keskiviikkona päättyneen hallituksen budjettiriihen ratkaisuja etenkin siitä, että te-toimistot ovat saamassa lisää rahaa, jotta jokaista työtöntä pystytään palvelemaan yksilöllisesti.

– Minua on harmittanut, että yhteydenpito työttömiin on joko sattumanvaraista tai eri alueilla hyvin erilaista, Järvinen sanoo.

Järvinen kiittelee myös palkkatuen tason korotusta ja sen käytön joustavoittamista ja etenkin sitä, että osatyökykyisten tuki nousee 70 prosenttiin.

Uuteen henkilökohtaiseen työllistämissuunnitelmaan sisältyy työnhakuvelvoite, jonka täyttämättä jättämisestä seuraa sanktioita. Työnhakuvelvoite on 0–4 hakemusta kuukaudessa riippuen alueen työmarkkinatilanteesta ja työttömän työkyvystä.

– Uskon tämän tarkoittavan, että jos omalla työssäkäyntialueella ei ole ihmiselle sopivia avoimia työpaikkoja, niin hakemuksia ei tarvitse tehdä. Jos tämä osoittautuu muuksi, kritisoin tätä mallia yhtä paljon kuin viime kaudella aktiivimallia, sanoo Järvinen. Viime kaudella hänen puolueensa oli oppositiossa, nyt hallituksessa.

Järjestöjen tehtäväksi jäi etsiä keinoja yli 55-vuotiaitten työllisyyden nostamiselle.

 – Uskon, että siellä mietitään keinoja, jotka helpottaisivat heidän työnsaantiaan. Yli 55-vuotiaan on valitettavasti erittäin vaikea saada töitä.

– Myös eläkeputken heikennykset ja tiukennukset kuuluvat järjestöjen mietittäväksi, Järvinen sanoo. Hän huomauttaa, että eläkeputkessa on se huono puoli, että se kannustaa työnantajia irtisanomaan iäkkäimpiä työntekijöitä.

Järvinen iloitsee, että turpeen käytön verotus lähes kaksinkertaistuu ja että verotukseen on rakennettu malli, jonka avulla turpeen käyttö puolittuu vuotaen 2030 mennessä, jos päästökauppa ei asiaa hoida.

Uusimmat uutiset