Etelä-Savon yrityksistä yhä harvempi ennakoi väkimäärän kasvavan — Maakunnassa selvästi positiivisimmat odotukset vallitsevat Savonlinnan seudulla

Taantuman tulemiseen ei yrityksissä uskota.

Tiina Mansikka

Rakennusala reagoi yleensä ensimmäisten joukossa talouden hiljenemiseen.
Rakennusala reagoi yleensä ensimmäisten joukossa talouden hiljenemiseen.

Työttömyys on maakunnassa vähentynyt. Kehitys voi kuitenkin taittua, sillä yritysten arviot uusien työpaikkojen luomisesta ovat heikentyneet.

Etelä-Savon pienistä ja keskisuurista yrityksistä noin joka kymmenes ennakoi henkilökunnan määrän pienenevän, ja 15 prosenttia kasvavan. Luvut perustuvat yritysten vastauksiin puolen vuoden välein toteutettavassa suhdannekyselyssä.

Keväällä arviot työllistämisestä olivat positiivisemmat.

Toisaalta osa yrityksistä ilmoittaa potevansa työvoimapulaa.

Epävarmuutta, mutta ei laman merkkejä

Etelä-Savon Yrittäjien puheenjohtaja Nina Rasola sanoo, että yrittäjät ovat reagoineet uutisiin maailmalta. Epävarmuus on lisääntynyt, mutta silti Rasolan mukaan kyse on enemmän kasvun hidastumisesta kuin taantumasta.

Samoilla linjoilla on pieksämäkeläisen Lipa-Betonin toimitusjohtaja Satu Lipsanen:

— Rakentamisessa palataan ehkä normaalitasoon. Kilpailu kiristyy, mutta en näe sentään laman merkkejä.

Rantasalmelaisen Saimaan Hoitopalvelujen yrittäjä Sari Jokinen pitää yrittäjien yleistä tunnelmaa vielä luottavaisena. Omalla alalla julkisen vallan ylivalta koetaan kasvun esteeksi.

— Pieniä sote-alan yrityksiä suhdanteet eivät niinkään heiluttele, mutta valinnanvapauden unohtaminen aiheuttaa epävarmuutta ja rasittaa alan yrityksiä, sanoo Jokinen.

Savonlinnan seudulla paras fiilis

Etelä-Savon pk-yritysten suhdannenäkymät eivät poikkea koko maan lukemista. Maakunnassa 25 prosenttia yrityksistä odottaa näkymien paranevan, 61 prosenttia pysyvän ennallaan ja 14 prosenttia huononevan.

Yli kolmasosa yrityksistä odottaa kannattavuuden paranevan ja melkein puolet liikevaihdon kasvavan.

Selvästi positiivisimmat odotukset vallitsevat Savonlinnan seudulla. Tuloksia kyselyn julkistamistilaisuudessa kommentoineet seudun edustajat pohtivat, että OKL-menetyksen haavat alkavat arpeutua, ja seudun teollisuus on muutenkin ollut hyvässä hapessa.

Kiinteistövälitysyrittäjä Antti Naukkarinen sanoo, että vire on ollut hyvä jo pitemmän aikaa.

— On todettu, että rypeminen alamaissa on turhaa, ja suunnan pitää olla ylös päin.

Uusimmat uutiset