Verkkaisesti etenevä kevät ei välttämättä ole kohtalokas metsämarjasadolle

Paljon riippuu siitä, tuleeko kesä yhdellä rytinällä.

Soila Puurtinen

Kesän mustikkasatoa päästään ennustamaan vasta sitten, kun mustikka aloittaa kukinnan.
Kesän mustikkasatoa päästään ennustamaan vasta sitten, kun mustikka aloittaa kukinnan.

Pitkä tasaisen verkkaisesti etenevä kevät ei välttämättä pääty himomarjastajan kannalta surkeasti. Erikoistutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta huomauttaa, että metsämarjasato saattaisi olla suuremmassa vaarassa, mikäli kevätsää olisi välillä huomattavasti lämmennyt ja kylmennyt jälleen.
Olisi hyvä, jos alkukesästä olisi noin 10— 15 astetta lämmintä yhtäjaksoisesti pari viikkoa. Se takaisi mustikalle onnistuneen kukinnan.
— Jos kesä tulee rytinällä, kukinta voi mennä ohi liian nopeasti. Hyönteispölytteinen mustikka vaatii satoa kasvattaakseen, että hyönteiset ehtivät tehdä hommansa.
Tässä vaiheessa Peltolalta on turha kysyä tulevasta marjasadosta vielä mitään, sillä ensimmäiset suuntaviivat ovat ennustettavissa vasta mustikankukkien määrästä.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.