”Olavinkadun varrella kasvavat jo uudet puut vanhojen lehmusten tilalla”, totesi Kirkkopuiston seppeleenlaskussa juhlapuheen pitänyt Arja Saarikoski tarkoittaen, että elämässä ja Savonlinnassa pitää nostaa katse eteenpäin

Yhteisöllisyys on voimavara, jonka ei saa antaa hiipua. Kaveria ei jätetä -mentaliteetilla selvittiin sodasta, ja sillä selvitään myös ajankohtaisista haasteista.

Tuija Pauhu

Martti Repo, Pekka Nousiainen ja Juhani Hämäläinen laskevat seppeleen Savonlinnan Kirkkopuiston sankaripatsaalle kuulaassa pikkupakkasessa.
Martti Repo, Pekka Nousiainen ja Juhani Hämäläinen laskevat seppeleen Savonlinnan Kirkkopuiston sankaripatsaalle kuulaassa pikkupakkasessa.

Tuija Pauhu

Suomen lippu liehui itsenäisyyden kunniaksi seppeleenlaskussa Kirkkopuiston sankaripatsaalla.

Väinö Linnan kuuluisa lause ”Ei saa jäädä tuleen makaamaan” on viisas lause, jota sopii noudattaa myös tämän päivän Savonlinnassa, totesi Savonlinnan Kirkkopuiston sankaripatsaalla seppeleenlaskussa itsenäisyyspäivänä puhunut seurakuntavaikuttaja Arja Saarikoski.

— OKL on menetetty mahdollisuus, jota ei murehtimalla saada takaisin, ja Olavinkadun varrella kasvavat jo uudet puut vanhojen lehmusten tilalla. Mahdollisuuksien Saimaa ei tuosta viereltä katoa eikä Olavinlinnan romahda, sillä oopperalippuja myydään jo ensi kesälle, Saarikoski luetteli.

— Me selviydymme kyllä sekä Suomessa että Savonlinnassa, kun muistetaan auttaa kaveria eikä itse jäädä tuleen makaamaan.

Tuija Pauhu

Juhlapuheen pitänyt kirkkoneuvoston jäsen Arja Saarikoski totesi Väinö Linnan tuttujen lauseiden olevan Savonlinnassa ajankohtaisia juuri nyt.

Tuija Pauhu

Jaakko Lindell, Martti Repo, Pekka Nousiainen ja Juhani Hämäläinen seppeleen laskua odottamassa.

Kaveria ei saa jättää tänäkään päivänä

Saarikoski oli huolissaan yhteisöllisyyden hiipumisesta. Yhteisyyden voima on kannatellut suomalaisia satojen vuosien ajan, eikä se hänen mielestään edelleenkään kuulu vain aikaan, jolloin suomalaiset asuivat pääsääntöisesti maaseudulla harmaissa mökeissään.

— Silloin kyläyhteisö oli asukkaiden turvatakuu, ja yksineläjänkin savupiippua pidettiin silmällä ja katsottiin, että siitä nousee savu. Miten on nyt? Naapurista tiedetään vain nimilappu postiluukussa, Saarikoski ihmetteli.

— Joku saattaa miettiä, että tarvitaanko sitä yhteisöllisyyttä kun EU, valtio, Savonlinnan kaupunki ja Sosteri pitävät meistä ja meidän kaikista tarpeistamme huolen. Olemmeko todellakin jo niin vauraita, että yhteisöllisyyttä ei tarvita?

Tuija Pauhu

Arja Saarikoski Savonlinnan seurakunnan edustajana ja Juhani Hämäläinen Savonlinnan seudun sotaorvot ry:n edustajana seppeleenlaskussa.

Tuija Pauhu

Ylikersantti Kari Kaiponen ja vääpeli Keijo Räsänen kunniavartiossa.

Ohikulkija vaikuttui

Näin ei Saarikosken mielestä ole. Yhteisöllisyys on voimavara, jonka avulla käännetään kaikki kivet silloin kun tilanne sen vaatii.

Aurinkoisessa pikkupakkasessa kävelylenkille lähtenyt Marja Taskinen sattui paikalle juuri Saarikosken puheen aikaan.

— Olipa koskettava puhe. Sanoma oli sopiva juuri tähän hetkeen, Taskinen totesi.

— Vaikka ihmiset ovat eristäytyneet omiin ympyröihinsä, niin luulen, että moni kaipaa yhteisöllisyyttä. Se tuo elämään sisältöä. Mutta on ymmärrettävää, että ihmiset eivät jaksa, kun ovat töistä ja muusta rumbasta väsyneitä. Aina ei vain ole voimavaroja.