Vanhanen: Kansainvälisiä ongelmia ei ratkaista eristäytymällä

Matti Vanhanen kertoi Savonlinnan yleisötilaisuudessa, että Suomen ja Ruotsin sotilaallinen puolueettomuus on hänestä paras vakauden tae.

Vesa Vuorela

Matti Vanhanen kertoi Savonlinnan yleisötilaisuudessa, että Suomen ja Ruotsin sotilaallinen puolueettomuus on hänestä paras vakauden tae.

Keskustan presidenttiehdokas kansanedustaja Matti Vanhanen korostaa kansainvälisen yhteistyön merkitystä ilmastonmuutoksen ja maahanmuuttokysymysten ratkaisemisessa.

Hänen mielestään on huolestuttavaa, että maailman ongelmiin on ruvettu vastaamaan eristäytymällä. Yhdysvaltojen vaaleissa vastakkain hänen mielestään olivat eristäytyneisyys ja yhteistyö. Sama tapahtui Britannian Brexit-äänestyksessä.

Vanhasen mielestä eristäytymisen perusvirettä ei voi sivuuttaa vaikenemalla, vaan täyttä kansallista suvereniteettia vaativilta on kysyttävä, mistä kaikista kansainvälisistä sopimuksista on päästävä irti. Vanhanen muistutti, että jopa metrin mitta ja kilon paino ovat sopimuksia.

Vanhasen mielestä kansainväliset sopimukset ovat tärkeitä etenkin pienten maiden turvallisuuden kannalta.

— Sopimuksilla saadaan aikaan vakaampi ja ennakoitavampi kansainvälinen ympäristö.

Kotimaisen politiikan isoimpia paradokseja Vanhasen mielestä on se, että ne, jotka kaikkein voimakkaimmin arvostelevat maahanmuuttoa, myös voimakkaimmin vastustavat EU:n kehittämistä niin, että voitaisiin yhdessä löytää oikeat keinot.

— Ei tämä muureilla ratkea.

Vanhasen mielestä maahanmuuttokriisin takia ei välttämättä tarvitse uusia EU:n perussopimusta. Riittää, jos jäsenvaltioiden suhtautuminen muuttuu yhteistyöhakuisemmaksi.
—Kun Italia nyt tarvitsee apua turvapaikanhakijatulvansa kanssa, Suomenkin kannattaa vastata siihen. Siten varmistamme, että saamme itse tarvitessamme apua.

Vanhasen mielestä Turun viimeperjantaiset tapahtumat olivat surullisia ja täysin tuomittavia.

Hän kuitenkin kiinnitti huomiota siihen, että syylliseksi epäilty jäi eloon ja saa aikanaan tuomion.

Tämä havainnollistaa, että syyllinen on yksi ihminen tai tietty ryhmä ihmisiä.

— Syyllisiä eivät ole kaikki maahanmuuttajat —  ei esimerkiksi se maahanmuuttaja, joka meni auttamaan uhria ja tuli itse puukotetuksi kaulaan.

Vanhasen mukaan maanantain suurin uutinen Turun tapahtumiin liittyen oli se, että pääepäillyn lisäksi poliisi päätti esittää vangitttavaksi neljä muuta epäiltyä. Tämä viestittää, että näillä muilla todennäköisesti oli vähintäänkin tietoa miehen aikeista.

— Tämä tarkoittaa, että kyse ei ollut vain yhden, hyvin nuoren miehen teosta, vaan jonkinlaisesta järjestäytyneestä toiminnasta. Se on terrorismiin liittyen vakava kysymys.

Terrorismin vastainen toiminta vaatii Vanhasen mukaan kansainvälistä poliisin yhteistoimintaa ja luottamuksellisten tietojen vaihtamista.

Vanhanen kertoi kantansa Suomen Nato-jäsenyyteen olevan sama kuin vuoden 2996 presdentinvaaleissa. Hänen mielestään Suomen ja Ruotsin sotilaallinen puolueettomuus on paras vakauden tae. Yhdenkään presidenttiehdokkaan ei kuitenkaan hänen mielestään pidä sitoa käsiään niin, ettei Nato-jäsenyys olisi mahdollinen, jos vakaudessa tapahtuu olennaisia muutoksia.

Kello 21.08 lisätty Vanhasen kommetteja Turun vangitsemisista.
Korjattu 22.8. kello 6.34: poliisi esittää Turun puukotuksesta epäiltyhä vangittavaksi. Vangitsemisoikeudenkäynti on tiistaina.

Markus Kuokkanen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.