Puruvedellä tutkitaan, minkä tyyppisissä oloissa muikku, siika ja harjus tykkäävät tehdä poikasia

Pohjanlaatua, kaltevuutta ja kivikkoalueiden laajuutta selvitetään muun muassa kaikuluotaamalla

Timo Seppäläinen

Puruveden muikku on kuuluisuus. Nyt tutkitaan minkälaisissa oloissa muikut lisääntyvät parhaiten.

Puruveden Hummonselällä selvitetään tänäkin kesänä muikun ja siian poikasten esiintymistä tavoitteena saada selville minkälaisilla alueilla muikku ja siika lisääntyvät parhaiten. Tutkimuksen kohteena ovat muun muassa virtaukset, vesikasvillisuus ja pohjaeläimet.

– Sekä muikun että siian poikastuotanto painottuu Hummonselän eteläosiin. Aiempina vuosina poikasia löytyi sekä hiekka-, kallio- että kasvillisuusrannoilta. Vaihtelu vuosien ja paikkojen välillä on kuitenkin ollut suurta, kertoo tutkija Tapio Keskinen Luonnonvarakeskuksesta.

Puruvedellä selvitetään myös harjuksen kutu- ja poikastuotantoalueiden ominaisuuksia.

Puruvesi on harjuksen tärkeimpiä esiintymisalueita eteläisessä Suomessa. Puruveden harjus on taantunut muiden Vuoksen vesistön harjuskantojen tapaan.

Harjuksen poikastuotantoalueiden ominaisuuksia kuten pohjanlaatua, kaltevuutta ja kivikkoalueiden laajuutta selvitetään muun muassa kaikuluotaamalla ja vedenalaisilla kuvauksilla.

Tuloksia sisävesiluonnon kartoituksesta saadaan tämän kesän maastotöiden jälkeen vuoden 2019 aikana.

Sisävesien järviluontoa kartoitetaan Suomessa ensi kerran laajasti osana Freshabit-hanketta.

Freshabit-hanke on Suomen kaikkien aikojen suurin EU-LIFE- hanke, jossa laaja toimijajoukko eri aloilta yhdessä parantaa sisävesien tilaa ja niistä riippuvaisen luonnon monimuotoisuutta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet