Ensilumi saatiin maahan ainakin osittain Savonlinnan seudulla – Uutta lunta ei ole aivan hetkeen luvassa

Savonlinnan seudullakin nähtiin paikoitellen ensilumi maassa tiistaiaamuna. Loppuviikon sateet tulevat kuitenkin vetenä.

Lukijan kuva

Lunta saatiin monin paikoin Savonlinnan seutua maanantain ja tiistaiaamun aikana. Kerimäen puolella Tynkkylänmäessä maisema näytti tältä tiistaiaamuna yhdeksältä.
Lunta saatiin monin paikoin Savonlinnan seutua maanantain ja tiistaiaamun aikana. Kerimäen puolella Tynkkylänmäessä maisema näytti tältä tiistaiaamuna yhdeksältä.

Ensilumi saatiin maahan osassa Savonlinnan seutua maanantain ja tiistaiaamun aikana.

Punkaharjun Laukansaaren virallisella sääasemalla oli tiistaiaamuna lumensyvyysmittarin mukaan kaksi senttimetriä lunta.

Ilmatieteen laitoksen määritelmän mukaan ensilumi on satanut sääasemilla virallisesti silloin, kun lumensyvyysmittari näyttää aamulla kello 8 (kesäaikana kello 9) syksyllä ensimmäisen kerran lumen syvyydeksi vähintään 1 senttimetri.

Ensi poutaa, sitten vettä

Tiistai vietetään Savonlinnan seudulla aamun pienten kuurojen jälkeen poutaisessa säässä.

– Heikkoja paikallisia kuuroja voi muodostua, kun on kylmää pohjoisvirtausta ja avoimet lämpimät järvet, joiden kohdatessa sateita muodostuu, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto.

Poutainen sää jatkuu myös keskiviikkona. Lännestä on kuitenkin lähestymässä uusi sadealue, joka saavuttaa tiistaiaamupäivän ennusteen mukaan Savonlinnan seudun keskiviikkoillan aikana.

Lämmin lounaisvirtaus vaikuttaa seudulle ja valitettavasti lisää lunta ei ole luvassa aivan lähiaikoina. — Nina Karusto

– Tämän hetken ennusteen mukaan sadealue ei yllä seudulle kuitenkaan vahvana ja sade tulee todennäköisesti silkkana vetenä, koska lämmintä ilmaa puskee päälle ja lämpötilat nousevat, Karusto kertoi tiistaina aamupäivällä.

Lämmintä luvassa loppuviikkoa kohti

Keskiviikkona lämpötilat nousevat noin neljän asteen paikkeille.

Torstaina lämpötilat nousevat jopa 6–7 asteeseen. Lämpimämmän sään lisäksi torstaita vietetään sateisessa säässä, jolloin on luvassa viikon runsaimmat sateet.

– Lämmin lounaisvirtaus vaikuttaa seudulle ja valitettavasti lisää lunta ei ole luvassa aivan lähiaikoina.

Sateet hellittävät vasta perjantain aikana ja silloin lämpötilat voivat nousta jopa 10 asteen tietämille.

Jatkossa sää on pääasiassa poutaista. Lämmin lounainen virtaus näyttäisi jatkuvan ensi viikon alussakin.

– Sää on syksyisen oloista, mutta lämmintä säätä on luvassa, Karusto kertoo.