3D-tulostin ja automatiikka mullistavat tuotannon — Savonlinnalaisvetoisessa kuuden miljoonan euron tutkimuskokonaisuudessa selvitetään, millä tavalla yhteiskunnan on muututtava

Neljän yliopiston yhteinen tutkimuskokonaisuus hakee koulutus- ja tulonjakomalleja, jotka vastaavat tuotannon mullistukseen.

Soila Puurtinen

Lappeenrannan teknillisen yliopiston materiaalifysiikan laboratorion johtaja Kari Ullakko uskoo, että automaatio voi tuoda lisää työpaikkoja eikä pelkästään vähentää niitä. Esimerkiksi Adidas on palauttanut lenkkitossujen valmistuksen Aasiasta 
Saksaan, koska lenkkitossujen pohjien 3D-tulostaminen on halvempaa kuin 
niiden valmistaminen Kiinassa.
Lappeenrannan teknillisen yliopiston materiaalifysiikan laboratorion johtaja Kari Ullakko uskoo, että automaatio voi tuoda lisää työpaikkoja eikä pelkästään vähentää niitä. Esimerkiksi Adidas on palauttanut lenkkitossujen valmistuksen Aasiasta Saksaan, koska lenkkitossujen pohjien 3D-tulostaminen on halvempaa kuin niiden valmistaminen Kiinassa.

Miten käy työpaikkojen, kun tavarat valmistetaan 3D-tulostimella? Millaisella koulutus- ja sosiaalipolitiikalla teollisen valmistuksen mullistukseen voi vastata? Tätä selvittää valtion päätösten pohjaksi savonlinnalaisvetoinen tutkimuskokonaisuus, joka sai kuusi miljoonaa euroa tutkimusrahaa.

Automaation ja etävalmistuksen yleistyminen on suuri teollinen mullistus. Lappeenrannan teknillisen yliopiston materiaalifysiikan laboratorion johtaja Kari Ullakko uskoo, että siihen on reagoitava koulutuspolitiikalla ja sosiaalipolitiikalla, jotta saataisiin uusia työpaikkoja katoavien tilalle ja jotta kukaan ei putoaisi kelkasta.

— Kun koulutus hoidetaan hyvin, etävalmistus voi olla mahdollisuus etenkin kaukana kasvukeskuksista, kuten Etelä-Savossa ja Savonlinnassa, Ullakko sanoo.

Ullakko löysi neljästä eri yliopistosta seitsemän professoria, jotka tiimeineen halusivat lähteä etsimään keinoja, joilla varmistetaan Suomen ja suomalaisten menestyminen valmistustapojen muuttuessa.

Suomen Akatemia on myöntänyt tutkimuskokonaisuuteen kuudeksi vuodeksi yhteensä kuusi miljoonaa euroa kilpailtua strategisen tutkimuksen rahaa. Tutkimukset alkavat ensi vuoden alussa.

Kolme LUT:n  tutkijatiimiä Lappeenrannassa ja Savonlinnassa etsivät uusia automaatio-, lasertyöstö- ja etävalmistustekniikoita, jotka voivat lisätä työpaikkoja.

Kun koulutus hoidetaan hyvin, etävalmistus voi olla mahdollisuus etenkin kaukana kasvukeskuksista. - Kari Ullakko

— Vaikka työpaikkoja loppuu, uusia syntyy tilalle. Esimerkiksi Adidas on palauttanut lenkkitossujen valmistuksen Aasiasta Saksaan, koska lenkkitossujen pohjien 3D-tulostaminen on halvempaa kuin niiden valmistaminen Kiinassa, Ullakko sanoo.

Ullakon oma tiimi Savonlinnassa keskittyy 3D-tulostukseen.  Ullakko uskoo, että viimeistään kuuden vuoden kuluttua tulostetaan 3D-tulostimella pieniä metallisia koneita, joissa on liikkuvia ja venyviä osia.

Metalliosien 3D-tulostus sinänsä on monin paikoin tuotannollisessa käytössä jo nyt. Kaupasta saa ostaa tulostimia, jotka muotoilevat metallista laitteisiin ja tavaroihin erillisiä osia alkuperäismallin tai piirroksen mukaan.

LUT on yhdysvaltalaisen kumppaninsa kanssa saanut tulostimella aikaiseksi jo liikkuvia osiakin, mutta ne eivät vielä toimi kunnolla.

Ullakko haluaa tulostaa laitteita, joiden raaka-aineena on hänen laboratorionsa kehittämä liikettä tuottava muistimetalli.

Muistimetallilla on jo useita käytännön sovelluksia. Meneillään on muun muassa merkittävä tutkimus, jossa muistimetallista tehty pikkuruinen pumppu korvaa  30 000 euron kojeen Helsingin yliopiston lääketieteellisessä yksisolututkimuksessa.

Liiketoimintamalleja, koulutusta, sosiaalipolitiikkaa

Mutta Suomen Akatemian rahoittama strateginen tutkimus ei siis ole pelkkää tekniikkaa.

LUT:n liiketaloustieteen professori Mikael Collanin tiimi etsii liiketoimintamalleja, joilla yritykset pääsevät mukaan muutokseen.

Jyväskylän yliopistossa Jouni  Välijärven tiimi selvittää, millaista koulutusta ja minkä ikäisille tarvitaan, jotta ihmiset voivat työllistyä uudenlaiseen teolliseen tuotantoon.

Collanin tiimi sekä Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professorin Heikki Hiilamon tiimi etsivät taloudellisia ja sosiaalipoliittisia malleja, joilla automaation tuomaa vaurautta voitaisiin jakaa niillekin, jotka loppujen lopuksi eivät kuitenkaan uudenlaiseen tuotantoon työllisty.

— Siten estetään syrjäytymistä, Ullakko sanoo.

Turun yliopistossa tulevaisuustutkija Jari Kaivo-ojan tiimi haistelee maailmalta, mitä kannattaisi tutkia ja millaisia tekniikoita LUT:n tiimien kannattaisi kehittää ollakseen ensimmäisiä maailmassa.

Strateginen tutkimus on päätöksenteon pohja

Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen rahoitus on tarkoitettu tutkimukseen, joka on yhteiskunnallisesti merkittävää ja vaikuttavaa sekä tieteellisesti laadukasta.

Tutkimusta tehdään valtiovallalle päätöksenteon pohjaksi.
Tutkimuksen avulla etsitään konkreettisia ratkaisuja suuriin ja monitieteistä otetta vaativiin haasteisiin.

Strategista tutkimusta rahoitetaan non 55 miljoonalla eurolla joka vuosi.