3D-tulostin ja automatiikka mullistavat tuotannon — Savonlinnalaisvetoisessa kuuden miljoonan euron tutkimuskokonaisuudessa selvitetään, millä tavalla yhteiskunnan on muututtava

Neljän yliopiston yhteinen tutkimuskokonaisuus hakee koulutus- ja tulonjakomalleja, jotka vastaavat tuotannon mullistukseen.

Soila Puurtinen

Lappeenrannan teknillisen yliopiston materiaalifysiikan laboratorion johtaja Kari Ullakko uskoo, että automaatio voi tuoda lisää työpaikkoja eikä pelkästään vähentää niitä. Esimerkiksi Adidas on palauttanut lenkkitossujen valmistuksen Aasiasta 
Saksaan, koska lenkkitossujen pohjien 3D-tulostaminen on halvempaa kuin 
niiden valmistaminen Kiinassa.
Lappeenrannan teknillisen yliopiston materiaalifysiikan laboratorion johtaja Kari Ullakko uskoo, että automaatio voi tuoda lisää työpaikkoja eikä pelkästään vähentää niitä. Esimerkiksi Adidas on palauttanut lenkkitossujen valmistuksen Aasiasta Saksaan, koska lenkkitossujen pohjien 3D-tulostaminen on halvempaa kuin niiden valmistaminen Kiinassa.

Miten käy työpaikkojen, kun tavarat valmistetaan 3D-tulostimella? Millaisella koulutus- ja sosiaalipolitiikalla teollisen valmistuksen mullistukseen voi vastata? Tätä selvittää valtion päätösten pohjaksi savonlinnalaisvetoinen tutkimuskokonaisuus, joka sai kuusi miljoonaa euroa tutkimusrahaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet