Isännöitsijä otti taloyhtiöltä 55 500 euroa omaan käyttöön — Syytetyllä tuomio vastaavasta rikoksesta viime vuodelta

Hannu OJala

Talousrikoksista syytetty isännöitsijänä toiminut yrittäjä on tunnustanut ottaneensa omaan käyttöön taloyhtiön rahoja. Arkistokuva.
Talousrikoksista syytetty isännöitsijänä toiminut yrittäjä on tunnustanut ottaneensa omaan käyttöön taloyhtiön rahoja. Arkistokuva.

Asunto-osakeyhtiön isännöitsijä siirsi oman yrityksensä tilille yhteensä 55 500 euroa taloyhtiön varoja. Summasta 53 000 euroa oli taloyhtiön putkiremonttia varten ottamia lainarahoja. Isännöitsijä käytti rahat omiin ja yrityksensä menoihin. Parikkalaan sijoittuvaa rikosta käsiteltiin keskiviikkona käräjäoikeudessa Imatralla.

Kihlakunnansyyttäjä Ilpo Kohonen vaati syytetylle vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta törkeästä kavalluksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Sen lisäksi yrittäjää vaaditaan kolmen vuoden liiketoimintakieltoon. Syytetty oli myöntänyt teot jo esitutkinnassa, eikä niitä kiistetty oikeudessa.

Vaatimustaan ehdottomasta vankeusrangaistuksesta syyttäjä perusteli sillä, että vastaaja on saanut noin vuosi sitten ehdollisen tuomion vastaavasta rikoksesta, jossa omaan käyttöön oli otettu toisen taloyhtiön varoja.

Loppulausunnossa vastaaja perusteli tekojaan vaikealla elämäntilanteellaan.

Puolustuksen näkemyksen mukaan kohtuullinen rangaistus teoista on ehdollinen vankeustuomio ja yhdyskuntapalvelu. Ratkaisu asiasta annetaan elokuussa. Ennen päätöstä oikeus selvittää syytetyn edellytykset yhdyskuntapalveluun.

Nostot oman yrityksen tilille tapahtuivat elokuun 2016 ja toukokuun 2017 välisenä aikana. Rahaa omaan käyttöön otettiin kuudella eri kerralla. Suurimmillaan yksittäiset nostot olivat kolmella kerralla 15 000 euroa.

Taloyhtiön kirjanpitäjänä syytetty oli kirjannut taloyhtiön taseeseen putkiremonttilainan 53 000 euroa liian pienenä. Samalla hän oli jättänyt kirjaamatta taloyhtiön tileihin samansuuruisen saamisen omalta yritykseltään. Kirjanpidossa oman yrityksen tileille siirretyt rahat oli kirjattu väärin lainan lyhennyksinä.