Savonlinnan seurakunnan kirkollisvero nousee hieman: Talouden pitäisi tasapainottua korotuksella ja säästötoimilla

Kirkollisvero nousee 1,5 prosentista 1,6 prosenttiin. Tiedotteen mukaan tämä tarkoittaa, että esimerkiksi 25 000 euro vuodessa ansaitseva maksaa jatkossa parisen euroa kuukaudessa enemmän kirkollisveroa.

Soila Puurtinen

Savonlinna seurakunnan kirkkovaltuusto päätti nostaa hieman kirkollisveroa.
Savonlinna seurakunnan kirkkovaltuusto päätti nostaa hieman kirkollisveroa.

Savonlinnan kirkkovaltuusto päätti nostaa Savonlinnan seurakunnan kirkollisveroa hieman tiistai-illan kokouksessaan.

Kirkollisvero nousee 1,5 prosentista 1,6 prosenttiin.

Tiedotteen mukaan tämä tarkoittaa, että esimerkiksi 25 000 euro vuodessa ansaitseva maksaa jatkossa 2,08 euroa per kuukausi enemmän kirkollisveroa Savonlinnassa. 40 000 euroa ansaitseva maksaa taas 3,33 euroa kuukaudessa enemmän kuin tähän asti.

Savonlinnan seurakunnan talousarviovuosi 2019 on tiedotteen mukaan neljäs alijäämäinen tilivuosi.

Kirkkohallitus edellyttää, että tulojen ja menojen on oltava tasapainossa kolmen vuoden suunnittelukauden tai perustellusta syystä tätä pidemmän, kuitenkin enintään viiden vuoden ajanjakson aikana.

Tiedotteen mukaan seurakunta on jo saavuttanut merkittäviä säästöjä henkilöstömenoista sekä toiminnan kulujen leikkaamisesta.  Veronkorotuksen ansiosta tasapaino on nyt saavutettavissa yhdistettynä muihin keinoihin.

— Talouden alijäämä johtuu suurten seurakuntaliitosten myötä muodostuneesta uudesta toimintaympäristöstä, johon seurakunnan toiminta ja palvelut on sopeutettu nopealla aikataululla. Myös aluetta koetellut muuttotappio näkyy seurakunnan taloudessa. Tavoitteemme on säilyttää palvelut nykyisellä tasolla ja tasa-arvoisesti kaikkien saatavilla koko laajan seurakuntamme alueella.

— Veronkorotus ei ole ainoa keino, jolla taloutta tasapainotetaan. Säästöjä haetaan uudesta kiinteistöstrategiasta, investointisuunniltelmasta sekä edelleen henkilöstön luontaisesta poistumasta. Lisäksi seurakunta myy 40 kappaletta omistamiaan Suur-Savon Sähkön osakkeita. Myös tilavuokriin ja hautausmaksuihin voi tulla pieniä korotuksia. Näillä keinoilla vuoden 2020 tilikauden tulos saataisiin positiiviseksi, arvioi talousjohtaja Heli Muhonen.

Savonlinnan seurakuntakuntaan vuosina 2013 (Enonkoski, Kerimäki, Punkaharju) ja 2016 (Rantasalmi) liittyneiden kappeliseurakuntien veroprosentti laski liitoksen myötä.

 

Uusimmat uutiset