Samiedu viilaa johtamismalliaan - säästöä tulee, vaikka päälliköiden tehtäviä tulee lisää

Nykyisen organisaation väliporrasta kevennetään.

Tuija Pauhu

SAMI kertoi haastatteluun kutsuttujen nimet maanantaiaamuna tiedotteella.
SAMI kertoi haastatteluun kutsuttujen nimet maanantaiaamuna tiedotteella.

Itä-Savon koulutuskuntayhtymän (Samiedu) hallitus on hyväksynyt oppilaitoksen uuden pedagogisen johtamismallin. Nykyisen neljän toimialamallin sijaan oppilaitokselle perustetaan kuusi niin sanottua osaamisalaa. Samalla nykyisen organisaation väliporrasta vähennetään.

Uuteen järjestelmään valitaan kuusi oman osaamisalansa päällikköä. Lisäksi perustetaan yksi koulutussuunnittelijan toimi.

Nykyisessä mallissa on ollut neljä koulutuspäällikköä, ja väliportaassa muun muassa tutkintokoordinaattoreita ja kehityspedagogeja.

Koulutusyhtymän rehtorin Keijo Pesosen mukaan nykyinen järjestelmä on ollut monimutkainen. Käytännössä uudessa osaamisalamallissa 12 tehtävää korvataan seitsemällä tehtävällä väliportaan vähentyessä.

Nykyiset neljä koulutuspäällikön virkaa lakkautetaan, ja nykyiset viranhaltijat siirretään uusiin virkoihin ilman hakumenettelyä. Kahden osaamisalan päällikön virka laitetaan julkiseen hakuun aivan pian. Järjestelyn säästöksi on arvioitu 180 000 euroa vuodessa, vaikka päällikön tehtäviä tuleekin kaksi lisää.

Uudella mallilla ei Keijo Pesosen mukaan ole lähdetty hakemaan tietoisesti säästöjä, mutta niitä syntyy, kun organisaation väliporras kevenee.

— Käytännössä tässä tehdään nyt pedagogista muutostyötä, jolla varaudutaan SAMIedun valtionosuuksien vähentymiseen tulevaisuudessa. Uusi tapa merkitsee myös suoraviivaisempaa johtamista.

Muutosta koskevissa yt-neuvotteluissa on käsitelty tähän mennessä erityisesti tutkintokoordinaattoreiden asemaa, koska tutkintokoordinaattoreiden virat lakkautetaan uusissa järjestelyissä.

Hallitus nimittään päällikkövirat, ja vahvistaa muutkin nimitykset huhtikuun 27. päivä.

Yhtymähallitus päätti, että uusi, osaamisaloihin perustuva malli astuu käytännössä voimaan elokuun alussa 2016. Kuntayhtymän talousarviossa muutoksen vaikutukset alkavat näkyä tammikuussa 2017 alkaen.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.