Lomamökkikauppa kasvanut alkuvuoden aikana lähes 43 prosenttia – vapaa-ajanasunnot merkittävä tekijä muuttotappioalueille

Savonlinnassa mökkikaupat lisääntyivät viime vuoden tammi–kesäkuussa 34 prosenttia vuoden takaiseen nähden.

Emmi Korhonen

Mökkeily kiinnostaa tällä hetkellä. Savonlinnassakin mökkikaupat lisääntyivät tammi-kesäkuussa 34 prosenttia viime vuoteen nähden.
Mökkeily kiinnostaa tällä hetkellä. Savonlinnassakin mökkikaupat lisääntyivät tammi-kesäkuussa 34 prosenttia viime vuoteen nähden.

Lomamökkikauppojen määrä on kasvanut tammi–kesäkuussa lähes 43 prosenttia viime vuoteen verrattuna samalla ajanjaksolla, ilmenee Maanmittauslaitoksen tilastopalvelusta. Tänä vuonna tammi–kesäkuussa haja-asutus- ja kaava-alueella olevia mökkejä on myyty 2 253, kun viime vuonna vastaava luku oli 1 577.

Tänä vuonna kaava-alueilla mökkikauppoja on tehty kaikkiaan 1 736 ja haja-asutusalueilla 517.

Suomen kymmenessä suurimmassa kesämökkikunnassa mökkikauppoja tehtiin tammi–kesäkuun aikana kaikkiaan 576. Näistä kunnista mökkikauppa on kasvanut eniten Länsi-Uudenmaan Lohjalla, jossa kesämökkikauppoja tehtiin 86 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Toiseksi suurinta mökkikaupan kasvu on ollut Kuusamossa, missä kasvua on 69 prosenttia. Suurista kesämökkikunnista kolmanneksi eniten mökkikauppa on kasvanut Kuopiossa, missä muutos edellisen vuoden tammi–kesäkuuhun on ollut 49 prosenttia.

Vapaa-ajanasuntojen kauppa kasvoi voimakkaasti myös Savonlinnassa. Kaupat lisääntyivät viime vuoden tammi–kesäkuussa 34 prosenttia.

Kaupunginjohtaja Janne Laineen mukaan Savonlinnassa on noin 8 500 kesäasuntoa, joista yli 60 prosenttia on maakunnan ulkopuolisten omistuksessa. Savonlinnassa arvio kesäasukkaiden määrästä liikkuu 15 000 paikkeilla, jolloin kaupungin väkimäärä on yli 50 000.

– Vaikka oopperajuhlat peruttiin, niin kuluva kesä on ollut ennätyksellinen. Kaikki majoituspaikat ovat olleet täynnä ja vetovoimaisuus on vahvasti näkynyt. Omalta osaltaan vapaa-ajanasuntojen kaupan vilkastuminen kertoo, mitä on koronaviruksen seurauksena tapahtunut, Laine kertoo.

Etelä-Savon suurin kaupunki Mikkeli kuuluu myös 10 suurimman mökkikunnan joukkoon ja siellä vapaa-ajanasuntojen kauppa on kasvanut 37 prosenttia alkuvuoden aikana.

– Vapaa-ajanasukkaat ovat poikkeuksellisen tärkeitä meille. Heistä lähes 70 prosenttia tulee muualta Suomesta, jolloin palvelut ja muu elinvoima lisääntyy poikkeuksellisen paljon, Mikkelin matkailujohtaja Maisa Häkkinen myöntää.

Kommentoidut