Nätkin koulun pihalla pidettiin mielenilmaus pysyvän koulun puolesta — ”Kyse ei ole vain koulusta vaan koko 4 000 asukkaan kaupunginosan tulevaisuudesta”, kiteytti koollekutsuja Elina Pauniranta

Mielenilmaukseen osallistui noin 50 henkilöä, jotka vaativat Nätkiin pysyvää kouluratkaisua.

Nätkillä ollaan tyytymättömiä väliaikaisratkaisuun, jonka epäillään johtavan siihen, että koulu katoaa muutaman vuoden päästä Nätkiltä kokonaan.

Näin lyhytnäköisestä päätöksestä ei ole kuin hujaus siihen, että täällä ei ole koulua lainkaan. — Elina Pauniranta

I love Nätki! Koulu on Nätkin sydän! Oma lähikoulu on pienen ihmisen turva!

Tällaisin banderoillein olivat varustautuneet Nätkin koululaisten vanhemmat ja muutama isovanhempikin mielenilmaukseen, joka pidetiin lauantaina iltapäivällä Nätkin käyttökiellossa olleen koulun pihalla. Mielenilmaus kokosi paikalle viitisenkymmentä henkilöä.

— Nätkissä on asukkaita samanverran kuin Punkaharjulla. Koulussa on 140 oppilasta. On pöyristyttävää, että meille tarjotaan vain viiden vuoden väliaikaisratkaisua, sanoi Elina Pauniranta, joka on yksi nopeasti järjestetyn mielenilmauksen koollekutsujista.

— Kyse ei ole kysymys vain koulusta vaan koko 4 000 asukkaan kaupunginosan tulevaisuudesta, Pauniranta kiteytti.

— Näin lyhytnäköisestä päätöksestä ei ole kuin hujaus siihen, että täällä ei ole koulua lainkaan. Kuka tänne sitten muuttaa, jos täällä ei ole koulua?

Elina Paunirannan mielestä Nätkin kouluratkaisussa otetaan samalla kantaa koko asuinalueen tulevaisuuteen.

Eriarvoisuus tuntuu pahalta

Isoa banderollia toisesta nurkasta pitelevä Kirsi Kokkonen on samoilla linjoilla.

— Täältä on meille tarjottuun Mertalan kouluun matkaa yli kolme kilometriä. Laitapa siinä alakoululainen matkaan suksien tai luistinpussin kanssa kun bussiliikennettäkään ei juuri ole, Kokkonen toteaa.

Vanhempia pohdituttaa myös se, minkä takia Norjanmaahan ollaan valmiita puuhaamaan lisäluokkia, mutta Nätkille ei.

— Se tuntuu eriarvoiselta, Kokkonen sanoo.

Anne, Jussi ja Elisa Lautiainen olivat tulleet paikan päälle tärkeäksi kokemansa asian puolesta koko perheen voimin.

— Kyllä päätöksiä pitää pystyä tekemään pidemmäksi ajaksi kuin viideksi vuodeksi. Pysyvä ratkaisu on se, mitä tässä halutaan, kiteytti Anne Lautiainen.

— Kolme kilometriä on pitkä koulumatka, mutta liian lyhyt, että pääsisi koulukuljetukseen. En haluaisi laittaa lasta ylittämään valtatietä matkalla kouluun, kritisoi Jussi Lautiainen.

Vivian, Celina ja Adelina Paaso-Rantalalle sekä Amanda Laitiselle (toinen oik.) Nätkin koulu oli rakas paikka.

Päättäjille ryöppysi palautetta

Luottamushenkilöistä vain Savonlinnan kunnanhallituksen jäsenet Olli-Pekka Kristiansson (sd.) ja Lauri Kosonen (vihr.) noudattivat kutsua ja tulivat paikalle. Molemmat kertoivat saaneensa Nätkin koulua koskevasta päätöksenteosta runsasta palautetta.

— Enpä muista, että koskaan aiemmin sitä olisi tullut tällaista määrää, Kosonen mietti.

Nätkin koulu asetettiin syksyllä käyttökieltoon sisäilmaongelmien takia. Oppilaat siirrettiin pika-aikataululla Heikinpohjaan entisen opettajankoulutuslaitoksen tiloihin.

Luottamuselimissä on talven aikana yritetty löytää ratkaisua tilanteeseen. Sivistyslautakunnan esitti vastikään, että koulutiloiksi vuokrattaisiin tilaelementtikoulu viideksi vuodeksi luokille 1—4 sekä pienryhmille. Kaupunginhallitus käytti otto-oikeuttaan, joka tarkoittaa, että se aikoo ottaa asian käsittelyynsä lähiaikoina.

Luetuimmat

Kommentoidut