Kevätmarkkinoilla ovat vaalimakkarat vaihtuneet huulirasvaan tai porakaivoveteen — Eduskuntavaalien ehdokkaat keskustelivat äänestäjien kanssa Savonlinnan tulevaisuudesta ja taksiuudistuksen epäkohdista

Osa ehdokkaista oli ottanut torivalvojalta selvää, mitkä vaalikojujen sisäänvetotuotteet voisivat olla epäasiallisia tuoda torille.

Timo Seppäläinen

Savonlinnan kaksipäiväiset kevätmarkkinat alkoivat keskiviikkona. Kauppiaiden ohella markkinoilla tekevät itseään tykö myös lähestyvien eduskuntavaalien ehdokkaat.
Savonlinnan kaksipäiväiset kevätmarkkinat alkoivat keskiviikkona. Kauppiaiden ohella markkinoilla tekevät itseään tykö myös lähestyvien eduskuntavaalien ehdokkaat.


Savonlinnan kevätmarkkinoilla ei käydä enää vaalien alla makkarasotia niin kuin muutamana aikaisempana vaalivuotena.

Ilmainen makkaratarjoilu Savonlinnan kevätmarkkinoilla vaalien alla keväällä 2017 nousi jopa valtakunnallisiin uutisiin, koska maksuttomat vaalimakkarat veivät elannon Savonlinnaan markkinoille saapuneilta makkaranmyyjiltä.

Jo eduskuntavaalien 2015 alla Itä-Savo otsikoi markkinatunnelmista seuraavasti: ”Vaalimakkarat kuumensivat tunteita”.

Keskiviikkona alkaneilta kevätmarkkinoilta saattoi käydä keskustelemassa kahdeksalla vaalikojulla.

On selvää, että huhtikuisten eduskuntavaalien ehdokkaat tukijoukkoineen hakeutuvat juuri markkinoilla kansalaisten luo äänestäjälahjoineen.

Keskiviikkona kaikilla vaalikojuilla oltiin hellyttävän yksimielisiä, ettei ehdokkaiden pidä tuoda markkinoille sellaista ilmaista tarjottavaa, joka voisi vaarantaa kauppiaiden elinkeinoa.

— Kyse on reilusta pelistä.
— Tämä ratkaisu on hyvä.
— On ehdottoman tärkeää, etteivät elinkeinoaan harjoittavat markkinakauppiaat kärsi ehdokkaiden toiminnasta.
Esimerkiksi tämmöisiä kommentteja oli ehdokkaiden ajatuksista keskiviikkona poimittavissa.

Muutamat ehdokkaat muistelivat, että vaalitarjousten yhteisistä pelisäännöistä markkinoilla olisi nyt puolueiden kesken jollakin tavoin sovittu yhdessä.

Ihan varmana tätä tietoa ei voi kuitenkaan levittää, koska kaikki, isojenkaan puolueiden ehdokkaat, eivät olleet sellaisesta sopimuksesta mitään kuulleet.

Osa ehdokkaista kertoi ottaneensa ennen markkinoiden alkua torivalvojalta reilusti selvää, millaisia sisäänvetotuotteita ehdokkaalla ei saisi missään nimessä olla, jotta tilanne markkinoilla pysyisi leppoisana. Sellaisia neuvoja olikin annettu.

Vaalikojuilla kansalaisille tarjottiin esimerkiksi itse leivottuja pikkuleipiä tai pieniä leipäpaloja. Pikkuleivät mainittiin maailman parhaiksi ja leipäpalaset ainakin Kaakon vaalipiirin maistuvimmiksi.

Myös huulirasvan, pienen pienen hunajakipon tai tulitikkuaskin kanssa saattoi äänestäjä poistua ehdokkaan kanssa pidetyn tarinatuokion jälkeen. Tai sitten juodakseen sai 76 metrin syvyydestä porakaivosta nostettua juomavettä.

Paikallisina aiheina oli vaalikojuilla keskusteltu esimerkiksi maanteiden kunnosta tai lähinnä niiden rapautumisesta, Savonlinnan elinvoiman säilyttämisestä ja Savonlinnan tilanteesta soten kaatumisen jälkeen.

Jonkin verran puhetta riitti vielä OKL:n kompensaatioistakin.

Ehdokkaat kertovat, että erityisen kovaa ärtymystä kansalaisissa on herättänyt ainakin taksiliikenneuudistus ja liian pienet eläkkeet.

Kevätmarkkinat jatkuvat torstaina 21. päivä.

Timo Seppäläinen

Lions Club Savonlinna–Säämingin väki oli makkaranmyynnissä markkinoilla.
 Hyväntekeväisyyden parissa makkarakojulla touhusivat Pentti Heikkonen, 
Elina Heikkonen ja Markku Lankinen. Mukana oli myös Ulla Lankinen. 
Makkaraostoksille pysähtyivät Raija Valtonen ja Marjatta Kiljunen.
Lions Club Savonlinna–Säämingin väki oli makkaranmyynnissä markkinoilla. Hyväntekeväisyyden parissa makkarakojulla touhusivat Pentti Heikkonen, Elina Heikkonen ja Markku Lankinen. Mukana oli myös Ulla Lankinen. Makkaraostoksille pysähtyivät Raija Valtonen ja Marjatta Kiljunen.