Sosterin talous – Tulevan talousarvion oltava nykytasoa

Itä-Savossa vanhusten suhteellinen määrä muihin ikäryhmiin nähden kasvaa joka vuosi.

Tuija Pauhu

Sosterin palveluja pyöritetään ensi vuonna lähtökohtaisesti samalla euromäärällä kuin tänä vuonna.

Sosterin taloudenpidossa noudatetaan ensi vuonna Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymäjohtajan Panu Peitsaron mukaan tämän vuoden talousarviotasoa.

— Mitään isoja muutoksia ei valmisteluun lähtevässä talousarvioesityksessä nykyiseen verraten ole. Sosteriin ei ole suunnitteilla isoja toiminnallisia muutoksia ensi vuodeksi.

Talousarvioesityksen valmistelijoiden pitää Peitsaron mukaan kuitenkin huomioida, että jos vielä alkusyksyn aikana päälle kaatuu paljon puhuttu päivystys- ja keskittämisasetus, niin muutokset on huomioitava vuoden 2018 talousarviossa.

— Asetukset voivat toteutuessaan tuoda sairaanhoitopiireille lisäkustannuksia ensi vuodelle. Keskittämisasetuksen taustalla on hallitusohjelman kirjaukset.

Peitsaro selvitti vuoden 2018 talousarvion valmistelutilannetta tiistaina sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallitukselle.

Sosterin toiminnassa on huomioitava, että Itä-Savossa vanhusten suhteellinen määrä muihin ikäryhmiin verraten kasvaa joka vuosi.

Tämä tietää sitä, että kotihoidon ja muiden kotiin vietävien palvelujen kokonaistarvetta on tarkasteltava huolella jo ensi vuotta silmällä pitäen.

— Vanhusten kotipalvelut on itse asiassa ainoa palvelu, joka saattaa tarvita lisää rahaa nykyiseen tilanteeseen verraten, Peitsaro sanoo.

Sosterin ensi vuoden talousarvioesityksen käsittelyaikataulun mukaan esitys olisi yhtymävaltuuston ruodittavissa viikolla 49 tai 50.

Sairaanhoitopiirin toimintakulut olivat toteutuneet nyt 53 prosenttisesti kesäkuun lopulle tultaessa.

— Käytännössä olimme pysyneet erittäin hyvin talousarviossa kesäkuun lopun raportoinnin mukaan. Ylijäämää taseessa oli kesäkuun lopussa 2,8 miljoonaa euroa.

Sosteri hankkii muistisairaiden kuntouttavan päivätoiminnan uudella sopimuskaudella Savonlinnan seudun muistiyhdistys ry:ltä.

Yhtymähallitus perusteli päätöstään esimerkiksi tarjouksen hinnalla. Sosteri sai päivätoiminnan järjestämisestä kaksi tarjousta.

Uusi sopimuskausi alkaa ensi lokakuun alussa, ja päättyy vuoden 2018 lopussa. Optionajan käytöstä päätetään erikseen.

Risto Leppänen

Risto Leppänen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.