Lääkärihelikopterin sijoitus Uttiin kova pettymys Parikkalassa – kunnanjohtaja Huuskosen mukaan ihmisten terveys unohtui päätöstä tehdessä: ”Kaikki seikat puolsivat sitä, että helikopteri tulisi Etelä-Karjalaan”

Lukas Pearsall

Lääkärihelikopteri lentää torstaisen päätöksen jälkeen Kouvolan Utista. Etelä-Karjalassa petyttiin raskaasti ministeriön päätökseen. Arkistokuva.
Lääkärihelikopteri lentää torstaisen päätöksen jälkeen Kouvolan Utista. Etelä-Karjalassa petyttiin raskaasti ministeriön päätökseen. Arkistokuva.

Etelä-Karjalassa luotettiin liikaa siihen, että lääkärihelikopteripäätös mukailee asiantuntijaryhmän esitystä. Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin (Eksote) toimitusjohtaja Pentti Itkonen arvioi Kouvolan lobanneen Lappeenrantaa voimallisemmin.

— Ilmeisesti poliittinen lobbaaminen meidän puoleltamme ei jatkunut niin kovana kuin olisi pitänyt, koska nähtävästi Kymenlaakso on lobannut koko ajan.

Itkosta ihmetyttää eniten se, että Kouvola sai puolelleen HUSin ensihoitokeskuksen.

— Se on varmasti ollut tärkeä näkökulma asian jatkokäsittelyssä. Vaikka aika harvoin ammattiryhmät lähtevät mukaan poliittiseen lobbaamiseen.

Kun asiantuntijatyöryhmä arvioi lääkärihelikopterin sijoituspaikkaa, sen näkemys asiassa oli hyvin yksiselitteinen: Lappeenranta päihitti Kouvolan liki kaikissa arvioiduissa asioissa.

— Vielä siinä vaiheessa, kun ministeri Saarikko sanoi, että asiaa pitää selvittää uudestaan, työryhmä katsoi, että asia on jo täysin selvä. Asiantuntijapuolella ei ole asiaan mitään lisättävää, mutta sitten poliittinen puoli tuli mukaan.

Päätös on Itkosen mukaan hankala päivystystoiminnalle.

— Kotka ei ole laajan päivystyksen sairaala, vaan me olemme ainoa sellainen tällä alueella. Miten kopteri aikoo potilaidensa kanssa lennellä? Viekö se potilaat Kotkan keskussairaalaan, Lappeenrantaan vaiko HUSiin. Silloin Kotkankin päivystystason olisi oltava hyvin korkea.

Itkosta ihmetyttää myös, mistä Uttiin aiotaan saada tarvittavat erikoislääkärit.

— Ilmeisesti he tulevat Helsingistä pyörittämään Utin yksikköä.

Eniten ministerien päätöksestä kärsii Etelä-Karjalan pohjoisosien väestö. Utista käsin toimivan kopterin säde ei ulotu Ruokolahden pohjois- ja koillispuolelle.

— Eksoten on nyt ruvettava suunnittelemaan, miten maayksikön toimintaa siihen suuntaan vahvistetaan.

Pettymys myös Parikkalassa

Parikkalan kunnanjohtajalle Vesa Huuskoselle oli kova pettymys, että lobbaus vie voiton asiantuntijanäkemyksistä silloinkin, kun kyseessä on ihmisten terveys ja jopa henki.

— Kaikki seikat, Lappeenrannan lentoasema, päivystyssairaalat ja etäisyydet puolsivat sitä, että helikopteri tulisi Etelä-Karjalaan. Ehkä Utin vahvuus olivat tietyt tekniset seikat kuten helikoptereiden huolto. Toivotaan, että maakunnan kansanedustajat pystyvät lausumaan, onko vaihtoehdoista keskusteltu jossain muilla kuin substanssiperusteilla, Huuskonen muotoilee.

Miten tahansa ensihoitoa maakunnan pohjoispään suuntaan tehostetaankin, Huuskosella on siitä yksi toive.

— Pohjoispään kuntien on oltava tiiviisti mukana keskusteluissa.

Luetuimmat