Kurjan marjasyksyn kurja päätös: puolukkakin petti odotukset

Kuivuus oli niin perinpohjaista, etteivät siihen muutamat rankkasateet auttaneet.

Soila Puurtinen

Puolukan sato on osoittautunut huomattavasti ennusteita huonommaksi.
Puolukan sato on osoittautunut huomattavasti ennusteita huonommaksi.

Tämä kesä ei ole marjastajia hellinyt. Siinä vaiheessa kesää, kun huomattiin, että mustikan satotoiveet romahtivat kuivuuden takia, luotettiin vielä vankasti puolukkaan. Sittemmin on käynyt ilmi, että huonosti kävi siinäkin.

— Puolukan sato on paljon heikompi kuin ennustettiin, myöntää erikoistutkija Risto Jalkanen Luonnonvarakeskuksesta.

— Lisäksi sen laatu vaihtelee ja kokoerot marjoissa ovat suuria. Nyt puolukan pitäisi olla jo täysikokoista, mutta ilmeisesti vedenpuute on pitänyt marjat pieninä.

— Vaikka vettä tulisi päivän tai kaksi, ei siitä ole apua, jos kuivuus on jatkunut pitkään ja pohjavedet ovat alhaalla. Vettä pitäisi tulla todella paljon. Lisäksi voimakkaat sadekuurot eivät kovinkaan hyvin kastele maata, vaan suurin osa satavasta vedestä lirisee suoraan viemäreihin ja vesistöihin.

Suppilovahveroita vielä odotellaan

Sienestäjätkään eivät ole tyytyväisiä. Tattien ja kantarellien sato jäi vaatimattomaksi, mutta suppilovahverot ovat vielä kysymysmerkki ja arvoitus.

— Olen kuullut viestiä, että suppilovahveroita on jo Lounais-Suomessa kerätty, vaikkakin olivat kuulemma vielä pieniä. Itse olen kuitenkin miettinyt, että kun kato on näin täydellinen, niin voisiko suppilovahverot tehdä poikkeuksen. Itse toivon, että voisi. Siihen asetan toivoni, Jalkanen sanoo.