Moottorikelkkailua ohjaavat selkeät säännöt — Itä-Savon Moottorikelkkailijat sulkee väliaikaisesti kelkkauran Nojanmaasta Haapalaan villien kelkkailijoiden ajokäyttäytymisen vuoksi

Savonlinnan Nojanmaan suunnalla säännöistä piittaamattomat kelkkailijat ovat aiheuttaneet harmia ja vahinkoa jo aikaisempinakin talvina.

Soila Puurtinen

Janne Kotiranta sanoo itse asiassa olevansa nuori moottorikelkkailun harrastaja. — Olen harrastanut kelkkailua vasta viitenä talvena, hän kertoo.

Itä-Savon Moottorikelkkailijat ry sulkee perjantaina 11. tammikuuta pätkän ylläpitämäänsä moottorikelkkauraa Savonlinnassa.

Kiinni laitetaan nelisen kilometriä pitkä osuus välillä Nojanmaan PK-Rengas–Haapala. Sulku on voimassa kaksi viikkoa eli tammikuun 25. päivää saakka.

Yhdistyksen puheenjohtaja Janne Kotiranta on erityisen harmissaan, kun kelkkaura pitää sulkea villien, säännöistä piittaamattomien moottorikelkkailijoiden vuoksi.

He ovat aiheuttaneet ajelullaan ilkivaltaa maanomistajien mailla Nojanmaassa aiempinakin vuosina, ja taas on saatu merkkejä heidän paluustaan.

Yhdistys pitää yllä kelkkailu-uraa, jonka kulkureitti on sovittu hyvin tarkkaan maanomistajan kanssa.

— Itä-Savon Moottorikelkkailijat ry on järjestäytynyt yhdistys, joka toimii sääntöjen ja sopimusten mukaisesti. Emme halua tukea tai olla missään tekemisissä minkäänlaisen laittoman toiminnan kanssa. Siksi uran määräaikaisesta sulkemisesta päätettiin hiljattain ja yksimielisesti yhdistyksen hallituksessa, Janne Kotiranta sanoo.

Nojanmaassa on taas tänäkin talvena huristeltu moottorikelkoilla pitkin peltoja ja maanteilläkin. Viime talvena samoilla seuduilla oli moottorikelkoilla rikottu myös hiihtokansan suosimia hiihtolatuja.

Kotirannan käsityksen mukaan poliisilla on sääntöjen rikkojat tiedossaan.

— Ymmärrän hyvin, että heidän kiinni saaminen olisi poliisillekin haasteellinen homma, koska tekijät pitäisi saada kiinni tuoreeltaan itse teosta.

- Sen kuitenkin tiedän, että poliisi kanssa ovat luvattomien moottorikelkkailijoiden liikkumisesta Nojanmaan suunnalla keskustelleet Itä-Savon Moottorikelkkailijat ry:n jäsenet samoin muutkin sen alueen ihmiset, Kotiranta kertoo.

Moottorikelkoilla voi tehdä tuhoja esimerkiksi maanomistajien istuttamiin nuoriin taimikoihin, jos kelkoilla ajetaan ylläpidettyjen urien ja reittien ulkopuolella.

Yhdistyksen puheenjohtaja Kotiranta harmittelee, että kelkkailu-uran osittainen sulkeminen katkaisee järjestäytyneiden moottorikelkkailijoiden yhtenäisen ympäriajolenkin kahdeksi viikoksi.

— Reittihän on niin sanottu ympäriajolenkki, mutta sulun aikana lenkkiä ei voi sitten ajaa yhtenäisesti. Sulkemisella on vaikutusta ainoastaan Nojanmaan alueeseen eli lentokentän lenkkiin, jolla nimellä se kelkkailijoiden porukoissa tunnetaan parhaiten.

Soila Puurtinen

Itä-Savon Moottorikelkkailijat ry:n puheenjohtajan Janne Kotirannan moottorikelkan matkamittariin kertyy kelkkailukaudella 3000–4000 ajokilometriä.

Yhdistys laittaa PK-Renkaan ja Haapalan kohdille kelkka-uralle muovinauhat ja kyltit. Kylteissä aiotaan kertoa myöskin syy ajouran väliaikaiselle sulkemiselle.

— Haluamme muidenkin kansalaisten tietävän, että rajoituksessa on kyse villien ja vastuuttomien moottorikelkkailijoiden aiheuttamasta ilkivallasta, eivätkä järjestäytyneet kelkkailijat ole tähän kelkkauran sulkemiseen millään tavoin syypäitä.

Itä-Savon Moottorikelkkailijoiden ylläpitämää moottorikelkkareittiä on kelkkailijoiden käytössä noin 200 kilometriä.

Yhdistyksen jäsenillä on ajettavinaan kelkkauria Savonlinnan Mertalan–Kerimäen–Kesälahden Villalan ja Savonrannan suunnilla sekä Savonrannalta noin 20 kilometriä Heinäveden suuntaan.

Yhdistyksen toiminta perustuu pitkälti juuri siihen, että se sopii paikallisten maanomistajien kanssa, missä kohtaa eri maanomistajien mailla kelkkaurat voivat kulkea. Itä-Savon Moottorikelkkailijat ry:llä on tällä hetkellä 60–70 jäsentä.

— Olemme saaneet hiljattain paljon uusia jäseniä, ja yhdistyksen kotisivutkin on uusittu äskettäin, Kotiranta kertoo.