Miksi liikkumista rajoitetaan? – Katso animaatiosta, miten nopeasti koronavirus voisi levitä Savonlinnassa, jos ihmiset liikkuisivat vapaasti

Yksi koronavirukseen sairastunut sairastuttaa arviolta kaksi tervettä. Ilman rajoitustoimia tartuntojen määrä voisi tuplaantua noin viikon välein.

Timo Seppäläinen

Saippuapesu ja käsidesin käyttö toimivat hyvin koronavirusta vastaan. Niiden lisäksi nyt rajoitetaan ihmisten välisiä kohtaamisia, jottei virus pääse leviämään hallitsemattomasti.
Saippuapesu ja käsidesin käyttö toimivat hyvin koronavirusta vastaan. Niiden lisäksi nyt rajoitetaan ihmisten välisiä kohtaamisia, jottei virus pääse leviämään hallitsemattomasti.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin Sosterin alueella on tähän mennessä todettu yksi laboratoriotestillä varmennettu koronatartunta. Havaittu tartunta on peräisin ulkomaanmatkalta. Potilas on hyväkuntoinen ja kotihoidossa.

Kaikkia hengitystieoireisia potilaita ei testata, vaan lievistä hengitystieoireista kärsiviä pyydetään pysymään kotona. Perjantaina Sosterista arvioitiin, että alueella on useita vähäoireisia tartunnan saaneita henkilöitä.

Yksi koronatartunnan saanut sairastuttaa arviolta keskimäärin kaksi tervettä. Ilman rajoitustoimia tartuntojen määrä voisi tuplaantua noin viikon välein.

Oheinen animaatio on karkea esitys siitä, miten virus voisi pahimmillaan levitä Savonlinnassa. Se jättää huomioimatta monta inhimilliseen toimintaan perustuvaa muuttujaa. Animaatio perustuu arvioihin ja tilastoihin.

Karkeanakin arviona siitä saa käsityksen, miksi laajamittaisia rajoitustoimia tehdään ja käsihygieniasta huolehtimista painotetaan.

Rajoitustoimilla voidaan ainoastaan hidastaa taudin leviämistä. Terveydenhuolto voi kuormittua liikaa yhtä aikaa sairastavista. Silloin hoitajia, lääkäreitä, petipaikkoja ja hoitovälineitä ei riittäisi kaikille.

Savonlinnan keskussairaalassa tehostetun hoidon hoitopaikkojen määrä on kaksinkertaistettu. Kiireettömiä leikkauksia on myös peruttu, jotta henkilökuntaa riittää koronapotilaiden hoitoon.

Riski tartunnan saamiselle on kohonnut

Riski tartunnan saamiselle on kohonnut koko Suomessa, tiedottaa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos ajankohtaisella verkkosivullaan. Uudenmaan alueella on havaittu viime päivien aikana lisääntyvästi koronavirustartuntoja.

Kaikki tartuntaketjut eivät ole enää tiedossa. Tartuntaketjuja pyritään edelleen selvittämään, jotta epidemian etenemistä voidaan hidastaa.

Koko Suomessa oli eiliseen mennessä todettu yhteensä 626 laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamaa tautitapausta. Luku perustuu laboratoriovarmistettuihin lukuihin, jotka THL on kerännyt manuaalisesti suoraan sairaanhoitopiireiltä.

Tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu 22.3. mennessä yhteensä 418 tautitapausta. Rekisteriin ilmoitetuista tapauksista 61 prosenttia on miehiä ja 39 prosenttia naisia.

Suurin osa Suomessa todetuista COVID-19-tapauksista on ollut lieviä. Osa tartunnan saaneista on tarvinnut myös sairaalahoitoa.

Sairaalahoitoa vaativia potilaita on keskussairaaloissa 43, joista 12 on teho-osastolla. Suomessa on todettu yksi koronavirustartunnan aiheuttama kuolema.

Rajoittamalla ihmisten kokoontumista ja liikkumista pyritään hidastamaan epidemian etenemistä, jotta terveydenhuolto pystyy huolehtimaan sairastuneista. Linjaukset ovat voimassa 13.4.2020 saakka.