Oppositiokansanedustaja Heli Järvinen: Hakekaa työkyvyttömyyseläkettä, jos muu ei auta — Aktiivimallin ei uskota kumoutuvan ennen kuin työttömyyspäivärahojen leikkurit purevat

Aktiivisuusvaatimus ei koske niitä, joilla on työkyvyttömyyseläkehakemus sisällä.

Tuija Pauhu

Heli Järvinen pohtii, että perusteeton työkyvyttömyyseläkehakemus voi pelastaa työttömät työttömyysturvaleikkurilta ainakin siksi aikaa, kunnes hakemus hylätään. Lain mukaan aktiivisuusmalli ei koske niitä työttömiä, joilla on työkyvyttömyyseläkehakemus sisällä.
Heli Järvinen pohtii, että perusteeton työkyvyttömyyseläkehakemus voi pelastaa työttömät työttömyysturvaleikkurilta ainakin siksi aikaa, kunnes hakemus hylätään. Lain mukaan aktiivisuusmalli ei koske niitä työttömiä, joilla on työkyvyttömyyseläkehakemus sisällä.

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Heli Järvinen (vihr.) kannustaa työttömiä hakemaan työkyvyttömyyseläkettä välttyäkseen aktiivimallin aiheuttamalta työttömyyspäivärahan leikkaamiselta ainakin jonkin aikaa — siis siihen asti, kunnes perusteeton hakemus hylätään.

Oppositiopuolueen kansanedustajana Järvinen on vastustanut vuoden alussa voimaan tullutta lakimuutosta, joka merkitsee monille työttömille työttömyyspäivärahojen pienenemistä.

Ehkä järjestelmän tukkeutuminen olisi keino herättää hallitus.- Heli Järvinen

Järvisen mielestä olisi tietenkin parasta, jos ihmisille löytyisi töitä tai työllistämistoimia.

— Mutta jos mikään muu ei auta, hakekaa työkyvyttömyyseläkettä, vaikka siihen ei olisi mitään perustetta, Järvinen sanoo.

Helppoa laittaa vireille

Vuoden alussa voimaan tulleen lain aktiivisuusvaatimus ei koske niitä, joilla on työkyvyttömyyseläkehakemus sisällä. Nykyisin hakemusten käsittely kestää joitakin viikkoja, mutta Järvinen uskoo ruuhkan venyvän kuukausien mittaiseksi, jos kaikki työtä ja työllistämistoimia vaille jääneet tekevät hakemuksen.

— Tämä tuntuu todella pahalta sanoa ääneen, koska järjestelmään ruuhkautuvat myös niiden ihmisten hakemukset, jotka todella tarvitsevat työkyvyttömyyseläkettä. Mutta ehkä järjestelmän tukkeutuminen olisi keino herättää hallitus.

— Vielä moraalittomampaa kuin perusteeton työkyvyttömyyseläkkeen hakeminen on se, kun ihmisiä piiskataan heidän omasta aktiivisuudestaan huolimatta.

Järvinen huomauttaa, että työkyvyttömyyseläkehakemuksen vireillepano on helppoa. Siinä vaiheessa ei tarvita kuin muutama napinpainallus netissä. Lääkärintodistusta ei vielä siinä vaiheessa tarvita.

Ensimmäiset leikkaukset huhtikuussa

Eduskunta hyväksyi joulun alla lain, jonka mukaan työttömyyspäivärahoja leikataan lähes viidellä prosentilla, jos työtön ei kolmen kuukauden aikana tee palkkatyötä vähintään 18 tunnin ajan tai osallistu työvoimapalveluihin vähintään viiden päivän ajan tai tienaa 241,04 euroa yrittäjätuloa.

Ensimmäinen kolmen kuukauden tarkastelujakso alkoi vuodenvaihteessa ja ensimmäiset leikkaukset tehdään huhtikuussa.

Aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite oli sunnuntaihin 7.1. mennessä koonnut jo yli 113 000 sähköistä allekirjoitusta. Lisäksi allekirjoituksia on paikoittain kerätty paperilla.

Jo 50 000 nimeä olisi riittänyt siihen, että eduskunnan olisi pitänyt ottaa aloite käsittelyynsä.

Järvinen on vastustanut aktiivimallia voimakkaasti. Hän ei kuitenkaan usko, että aktiivimalli kumoutuisi ennen huhtikuuta ja ensimmäisiä päivärahojen leikkauksi

— Toivon, että olen väärässä, mutta epäilen, että laki kumoutuu vasta tulevissa eduskuntavaaleissa, Järvinen sanoo.

Aloite eduskuntaan ennen istuntokautta

Kansalaisaloitteen käynnistäjä, helsinkiläinen Martin-Éric Racine kertoo tähtäävänsä siihen, että aloite jätetään eduskuntaan päivää ennen kuin eduskunnan istuntokausi 6. helmikuuta alkaa.

Sitä ennen Racine jättää tämän kuun viimeisenä päivänä allekirjoitukset väestörekisterikeskuksen tarkistettavaksi.

Aloitteen käsittelyn alkamisen ajankohta riippuu puhemiesneuvostotosta.

Kansalaisaloitteiden eduskuntakäsittely kestää vaihtelevia aikoja. Esimerkiksi vuonna 2015 eduskuntaan jätetty pienten synnytyssairaaloitten pelastamiseen tähtäävä aloite oli käsittelyssä puoli vuotta, kunnes eduskunta hylkäsi sen.

Racine arvioi, että aktiivimallin kumoamisesta voitaisiin päättää nopeastikin, koska sen vaikutukset ovat jo tiedossa.

— Olisi hyvä, jos laki kumottaisiin saman tien. Vähän kuitenkin pelkään, että hallitus haluaa nähdä, paljonko ensimmäinen tarkastelukausi tuo karenssia.

Ei kumoudu ennen huhtikuuta

Savonlinnalainen päähallituspuolueen kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk.) ei lähde arvioimaan, kumoutuuko laki vai ei. Hän sanoo, että lain toimivuus nähdään seuraavien kuukausien aikana.

— Pitää katsoa tarkkaan, toimiiko laki vai toteutuvatko siihen kohdistuvat epäilyt.

— Aktiivimallissa on mukana elementtejä Tanskan vastaavasta mallista, joka toimii. Resurssit ovat kuitenkin Tanskaan verrattuna pienemmät.

Selvää Kososen mielestä on, että laki ei ehdi kumoutua ennen huhtikuuta.
Olennaisinta hänen mielestään on, että keksitään kaikki mahdolliset keinot, joilla saadaan mahdollisimman monet ihmiset töihin.

— En ota kantaa siihen, onko tämä maailman paras idea. Toinen, vähän vastakkainen malli on perustulokokeilu, jota vankasti kannatan. Siitä on kuulunut hyviä tuloksia, Kosonen sanoo.