Taidelukion lakkiaisjuhla peruuntui – Uusille ylioppilaille jaetaan lakit huomenna perjantaina ilman juhlallisuuksia

Taidelukion rehtori Reima Härkösen mukaan juridista syytä lakkiaisten perumiselle ei olisi ollut.

Timo Seppäläinen

Savonlinnan Taidelukion huominen lakkiaisjuhla supistui pelkään todistusten ja lakkien jakoon. Rehtori Reima Härkönen on harmissaan valmistuvien ylioppilaiden puolesta. Arkistokuva.
Savonlinnan Taidelukion huominen lakkiaisjuhla supistui pelkään todistusten ja lakkien jakoon. Rehtori Reima Härkönen on harmissaan valmistuvien ylioppilaiden puolesta. Arkistokuva.

Savonlinnan Taidelukion syksyn 2020 lakkiaisjuhla jouduttiin perumaan viranomaismääräyksistä johtuen. Rehtori Reima Härkösen mukaan lakkiaiset peruttiin eilen keskiviikkona Sosterin toimesta, mutta juridista perustetta perumiselle ei ollut.

– Saimme eilen illalla tiedon Sosterista, että lakkiaiset joudutaan perumaan. Aamulla reagoimme tilanteeseen niin, että peruimme lakkiaiset siinä muodossa kuin ne oli suunniteltu. Ne oli alunperinkin suunniteltu hyvin pienimuotoiseksi, koska vieraita ei saanut tulla, Härkönen kertoo.

Härkönen päätti kysyä Sosterista kirjallisia perusteita lakkiaisjuhlan perumiselle.

– He olivat tulkinneet väärin Aluehallintoviraston oheistusta. Todellisuudessa näin pakottavaa tarvetta lakkiaisten perumiselle ei olisi ollutkaan, Härkönen sanoo.

Hänen mukaansa Sosterin tämänpäiväisessä vastauksessa sanottiin, että lasten leirit ja koulun juhlat eivät ole juridisessa mielessä yleisötapahtumia, joten niitä ei aluehallintoviraston rajoituspäätös koske.

– Korjaava viesti tuli tänään puolenpäivän aikaan, mutta olimme ehtineet tilaisuuden jo perumaan, emmekä halunneet enää kolmatta kertaa myllätä suunnitelmaa uusiksi. Nyt mennään aamuisella ratkaisulla.

Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen huomauttaa, että keskiviikkoisessa Sosterin alueen covid-koordinaatioryhmässä oli mukana myös Avin edustaja ja Savonlinnan kaupungin sivistystoimen johto, ja Avin päätös tuli vasta torstaina.

– Välittömästi Avin päätöksen jälkeen viestimme asiasta Savonlinnan kaupungille ja myös Taidelukioon, Luukkonen sanoo.

Hänen mukaansa juhlien pitämistä pitäisi muutenkin tarkkaan harkita tällaisessa epidemiatilanteessa.

– Yksityishenkilöiden ja varsinkin julkisten toimijoiden tulisi kantaa yhteiskuntavastuuta ja perua omaehtoisesti tapahtumia sen linjauksen mukaisesti, mitä Valtioneuvosto, STM, THL ja Avi ovat suositelleet tai päättäneet. Ymmärrämme tilanteen hankaluuden ylioppilaiden ja heidän perheidensä sekä koulujen kannalta, ja pahoittelemme heille asiasta aiheutunutta harmia, Luukkonen sanoo.

Taidelukiossa lakkiaisista otettiin käyttöön välimalli, eli paikalle tuleville ylioppilaille jaetaan todistukset, stipendit ja koululle valmiiksi toimitetut lakit juhlasalissa perjantaina 4. joulukuuta kello 13 alkaen. Paikalla ovat koulun puolesta rehtori ja koulusihteeri.

Koko ohjelma peruttiin, ja nyt lakkien ja todistusten jako kestää kaikkiaan noin 20 minuuttia.

Tapahtumapaikaksi otettiin juhlasali, joka on riittävän avara turvavälien pitämiseen.

– Opiskelijoiden puolesta tilanne harmittaa kovasti, koska heidän oikeusturvansa tässä kärsii, Härkönen tuumaa.

Taidelukiosta valmistuu 26 opiskelijaa. Paikalle lakkienjakotilaisuuteen tulee Härkösen mukaan noin 15 opiskelijaa.

Artikkelia päivitetty 3.12. klo 18.05: Juttuun lisätty Jaana Luukkosen kommentit.