Vapaa-aikakeskuksesta tehtiin uukuniemeläisten uusi olohuone — kirjasto, liikunta- ja vapaa-aikatilat sekä nuorisotila muuttivat saman katon alle

Uukuniemen kirjasto muutti myös uudelle vapaa-aikakeskukselle. Vaikutuksen tekivät erityisesti lastenkirjallisuudelle varatut tilat.

Katri Levänen

Kirjastovirkailija Niina Toropainen iloitsi siitä, että lainauspääte on saatu toimimaan nyt ongelmitta.
Kirjastovirkailija Niina Toropainen iloitsi siitä, että lainauspääte on saatu toimimaan nyt ongelmitta.

Uukuniemen uuden vapaa-aikakeskuksen ovet avautuivat yleisölle ensimmäistä kertaa perjantaina.

Paikallisten asukkaiden kiinnostus oli silminnähden havaittavissa ja väkeä oli saapunut paikalle kymmenittäin. Tutustumaan pääsi liikunta-, nuoriso- ja järjestötiloihin sekä kirjastoon, joka siirrettiin entiseltä kunnantalolta uusiin tiloihin hyvin nopealla aikataululla.

Myös Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen projektipäällikkö Heidi Huuskonen oli paikalla esittelemässä KAT-hanketta ja kotona asumisen turvallisuuteen liittyviä asioita.

Kunnanjohtaja Vesa Huuskosen mukaan vuosi sitten aloitetussa vapaa-aikakeskuksen suunnittelutyössä on ollut omat haasteensa, vaikka rakennuksen käyttöönotto ei vaatinutkaan suuria investointeja.

— Vastaavanlaisia tiloja löytyy Uukuniemeltä myös Kummunkorkea koululta ja Rajapirtiltä, mutta tarkoituksena ei kuitenkaan ollut niin sanotusti syödä kaverin leivästä vaan laajentaa ja monipuolistaa tarjontaa, Huuskonen painottaa.

Katri Levänen

Kunnanjohtaja Vesa Huuskonen (oik.)  toivoi asukkailta ideoita ja vinkkejä vapaa-aikakeskuksen toiminnan kehittämiseen.
Kunnanjohtaja Vesa Huuskonen (oik.) toivoi asukkailta ideoita ja vinkkejä vapaa-aikakeskuksen toiminnan kehittämiseen.

Puuhaa kaikenikäisille

Liikunta- ja vapaa-aikatilojen välineistön hankinnoissa on huomioitu erityisesti ikääntyneiden tarpeet sekä kansalaisopiston toiminta. Liikuntatilat koostuvat ryhmäliikuntaan tarkoitetusta alueesta, jossa mahtuu pienimuotoisesti jumppaamaan noin 15 henkeä, sekä kolmesta erillisestä huoneesta, joihin on sijoitettu kuntoiluvälineitä.

Samassa siivessä sijaitsevat myös nuorisotilat. MLL ja kunnan nuorisotoimi pitävät Nuotta-tiloja auki joka toinen perjantai. Paikalla ollut valtuuston puheenjohtaja Marjatta Laukkanen, toivoikin nyt kuntalaisilta tilojen aktiivista käyttöä.

— Etenkin järjestöjen osalta kaivattaisiin aktiivisuutta, jotta kunnan järjestämät puitteet tulisi hyödynnettyä ja vapaa-aikakeskuksesta saataisiin kyläläisille heidän kaipaamansa "olohuone", sanoo Laukkanen.

Katri Levänen

Lapset saivat kirjastosta oman huoneen.
Lapset saivat kirjastosta oman huoneen.

Kirjasto tyytyväinen muutokseen

Kirjastonjohtaja Erkki Sirniö kuuli kirjaston muuttosuunnitelmista ensimmäisen kerran viime joulukuussa. Yhdeksän kuukauden suunnittelun ja pikaisen siirtymisprosessin jälkeen Sirniö on lopputulokseen tyytyväinen.

— Tilat ovat avarat ja valoisat, vaikka valaistus vaatiikin vielä pientä hiomista. Uukuniemen kirjastossa on 10 000 kirjaa ja nyt kahden viikon aikana olemmekin kuljettaneet ja kantaneet kirjoja arviolta noin 5 000 kiloa, Sirniö naurahtaa.

Suurimpia haasteita eivät kuitenkaan ole aiheuttaneet painavat kirjalaatikot vaan nettiyhteydet, jotka kulkevat erillistä kaapelia pitkin rakennuksen alakerrasta.

— Nyt onneksi näyttää siltä, että lainauspääte toimii ja maanantaina palataan kirjaston normaaleihin aukioloaikoihin, sanoo Sirniö.

Katri Levänen

Liikunta- ja vapaa-aikasiivestä löytyvät nuorisotila Nuotta ja kuntoilutilat.
Liikunta- ja vapaa-aikasiivestä löytyvät nuorisotila Nuotta ja kuntoilutilat.

Sähköisiin asioihin apua

Syksyn aikana kirjastolla vierailee myös PIRRe-digiohjaajan, jolta saa opastusta muun muassa e-aineistojen ja verkkopalvelujen käyttöön sekä sähköiseen asiointiin.

Ohjaaja on paikalla yhteensä kolmena päivänä syys-, loka- ja marraskuussa. Paikalle saapuneelta yleisöltä kirjasto sai paljon kiitosta, vaikka uudet hyllyjärjestelyt vaativatkin alkuun hieman opettelua Myös kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Markku Uimonen kehui kirjaston tiloja kodikkaiksi.

— Huoneet on hienosti järjestetty aihealueiden mukaan. Varsinkin lastenkirjallisuudelle varatut tilat tekivät vaikutuksen, Uimonen sanoo.

Uimosen mielestä kehitettävää on vielä tilojen joustavassa käytössä.

— Valitettavasti kulkukortti-tyylinen ratkaisu on osoittautunut liian kalliiksi, vaikka se muuten olisi ollut käytännöllisin ja järkevin vaihtoehto, hän harmittelee.

Katri Levänen

Uusia kirjastotiloja kuvailtiin avaraksi ja kodikkaaksi.
Uusia kirjastotiloja kuvailtiin avaraksi ja kodikkaaksi.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset