Lauttaliikenteen valtionapu muuttumassa dramaattisesti - Savonlinna vetoaa liikenneministeriin

Tammikuussa Keski-Suomen ely-keskus tiedotti tiekunnille, että Liikennevirasto muuttaa avustusosuuksia.

Soila Puurtinen

Janne Laine muistuttaa ministeriä, että Savonlinna on aito saaristokunnan kriteerit täyttävä kunta, mutta vailla saaristokunnan asemaa ja valtionosuuksia. 
Janne Laine muistuttaa ministeriä, että Savonlinna on aito saaristokunnan kriteerit täyttävä kunta, mutta vailla saaristokunnan asemaa ja valtionosuuksia. 

Lossien valtionapuja ei saa leikata, vetoaa Savonlinnan kaupunki. Kaupunginjohtaja Janne Laineen allekirjoittama kirje on lähetetty liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.).
Savonlinnan saaristossa on seitsemän tiekuntaa, joilla toimii lossi tai lautta.

Tammikuussa Keski-Suomen ely-keskus tiedotti tiekunnille, että Liikennevirasto muuttaa avustusosuuksia. Lauttaliikenteen ja jääteiden avustusten enimmäismäärä putoaa enintään 50 prosenttiin nykyisestä noin 80 prosentista.
Savonlinnan seitsemän tiekunnan kokonaiskustannukset ovat nyt noin miljoona euroa vuodessa. Vuonna 2014 tiekunnat saivat valtion avustusta lähes 80 prosenttia, joka on euroissa noin 770 000 euroa. Tiekuntien omavastuudeksi jäi noin 222 000 euroa. Tämä tarkoittaa, että kunkin tiekunnan osuudeksi jäi noin 28 000—45 300 euroa.
Koska tiekuntien olisi lähes mahdotonta selvitä tuollaisista summista, kaupunki päätti avustaa tiekuntia omaa osuutta vastaavalla summalla, kaupunginjohtajan kirjeessä todetaan. Tiekunnat maksoivat siis vain tiekustannukset.

Jos valtion avustusta leikataan, nousee tiekuntien omavastuuosuus Savonlinnassa vähintään puoleen miljoonaan euroon. Tilanne muodostuisi kestämättömäksi tiekuntien ja saaristossa asuvien ihmisten kannalta, koska tiekuntien osuudeksi tulisi 43 000—70 000 euroa.
Janne Laine muistuttaa, että Savonlinna on aito saaristokunnan kriteerit täyttävä kunta, mutta vailla saaristokunnan asemaa ja valtionosuuksia.
Jos uusi käytäntö astuu voimaan, se asettaisi Savonlinnan entistä eriarvoisempaan asemaan vertailukuntien joukossa.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.