Yösyöttö nähdään Savonlinnassa, Kiteellä ja Parikkalassa

Epätavallinen sopimuskiista vei kotimaisen uutuuselokuvan Finnkinon teattereista. Itäsuomalainen Savon Kinot esittää elokuvaa.

Solar Films / Marek Sabogal

Yösyöttö leikittelee stereotypioilla. Pikkuvauvan kanssa tuskailevaa isää esittää Petteri Summanen.
Yösyöttö leikittelee stereotypioilla. Pikkuvauvan kanssa tuskailevaa isää esittää Petteri Summanen.

Poikkeuksellinen kiista on leimannut uuden kotimaisen elokuvan, Yösyötön, ensi-iltaviikkoa. Elokuvateatteriketju Finnkino ja elokuvan levittäjä Nordisk Film eivät ole päässeet sopuun elokuvan tuottojen jakamisesta. Kun Finnkino ei saanut niin suurta osaa lipputuloista kuin se olisi tahtonut, se ilmoitti, ettei esitä elokuvaa teattereissaan ollenkaan.

Päätös on raju, sillä Finnkinolla on johtava markkina-asema suomalaisessa elokuvateatterikentässä.

Savonlinnalaista elokuvayleisöä kiista ei kuitenkaan haittaa. Savonlinnalaisia teattereita, Olavia ja Killaa pyörittävä Savon Kinot on itäsuomalainen perheyritys, jonka teattereihin Savonlinnassa, Joensuussa, Varkaudessa, Iisalmessa ja Kiteellä Yösyöttö tuli tuoreeltaan viime perjantaina.

— Savonlinnassa elokuva sai heti ensi-illassa mukavat katsojaluvut, Savon Kinojen ohjelmapäällikkö Tarja Piiroinen sanoo.

Hän huomauttaa, että näin siitä huolimatta, että savonlinnalainen elokuvayleisö poikkeaa Savon Kinojen muista paikkakunnista siinä, että täällä ollaan vähän laiskoja liikkeellelähdössä.

Sopivaa iltaa harkitaan pidempään kuin muualla ja joskus käy sitten niinkin, että kun viimein saadaan lähtöpäätös tehtyä, ei elokuvaa enää kaupungin teattereissa esitetäkään.

"Tavallisia liikeneuvotteluita"

Finnkinon ja Nordisk Filmin kiistaa Piiroinen ei pidä sinänsä erikoisena tai tavattomana.

— Luonnehtisin sitä lähinnä normaaliksi liiketoimintaan liittyväksi neuvotteluksi, jossa kumpikin osapuoli miettii, millä hinnalla mitäkin kannattaa tehdä ja sopia.

Uuden kotimaisen elokuvan kannalta kiista on ikävä. - Tarja Piiroinen

— Savon Kinoissakin lasketaan koko ajan, mitä elokuvia meidän kannattaa esittää. Yösyötön kohdalla asia on noussut voimakkaasti julkisuuteen Finnkinon merkittävän aseman takia, Piiroinen luonnehtii.

— Uuden kotimaisen elokuvan kannalta kiista on kuitenkin ikävä. Elokuvateattereita korvaavia esityspaikkoja on eri paikkakunnilla etsitty kiireesti, mutta eiväthän valikaiaikaistilat koskaan ole esimerkiksi äänentoistoltaan teatteritasoa.

Parikkalassa elokuvaa esittää Kinopattery

Myös parikkalalainen elokuvateatteri Kinopattery on ottanut Yösyötön ohjelmistoonsa. Ensiksi Yösyöttö viedään Lappeenrantaan, missä se esitetään tänään sunnuntaina Lappeenrannassa yliopiston Ylioppilastalossa.

—Esityksiä on päivän mittaan kolme, Kinopatteryn perustaja Harri Rissanen kertoo.

Ylioppilastalon auditorioon mahtuu 144 katsojaa.

— Kinopattery päätti nopealla varoitusajalla etsiä sopivan tilan Yösyötön näytöksille Lappeenrannasta, kun selvisi, ettei elokuvaa muuten näytetä kaupungissa, Rissanen kertoo.

Parikkalaankin Yösyöttö saadaan. Kinopattery esittää elokuvaa Parikkalan Harjulinnassa. Esityspäivät ovat ensi viikon lauantai ja sunnuntai.