Kiihottaminen kansanryhmää vastaan toi tuomion käräjiltä — Oikeus: Vihapuhe ei nauti sananvapauden suojaa

Tuomio tuli siitäkin huolimatta, että nainen kopioi herjaavia iskulauseita muista medioista omalle Facebook-sivustolleen.

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut 1960-luvulla syntyneen naisen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Tuomioon johtaneet Facebook-päivitykset oli kirjoitettu ja julkaistu Rantasalmella.

Naisen julkaisemat viestit olivat käräjäoikeuden mukaan olleet laajasti yleistäviä ja halventavia. Ne olivat myös kohdistuneet kokonaiseen kansanryhmään tietyn kansalaisuuden ja uskonnon pohjalta.

Kirjoittelun luonnetta oikeus piti herjaavana ja häpäisevänä.

Tuomion perusteluissa oikeus toteaa, ettei Facebook-päivityksissä ole ollut kyse puolueettomasti perustelluista ja yksittäistapauksia koskevista, poliittiseen keskusteluun kuuluneista väitteistä, joita sananvapauden kannalta voitaisiin pitää sallittuna.

Oikeus toteaa yksikantaan, etteivät naisen julkaisemat, niin sanotun vihapuheen kaltaiset viestit nauti sananvapauden suojaa.

Rikollisesta tekoa ei muuta miksikään myöskään se, että tuomion saanut nainen oli kopioinut eri medioissa olleita mielipiteitä ja iskulauseita omalle Facebook-sivustolleen.

Vastaaja oli kiistänyt syytteen juuri sillä perusteella, etteivät julkaistut iskulauseet olleet hänen itsensä keksimiä.

Hän puolustautui oikeudessa silläkin, ettei hän oman käsityksensä mukaan ole yllyttänyt ketään rikolliseen toimintaan.

Oikeus tuomitsi naisen syytteen mukaisesti. Tuomio oli 40 päiväsakkoa, mistä naisen tuloilla mitaten sakkoa tuli maksuun 280 euroa.

Lisäksi hänen maksettavakseen määrättiin 80 euron rikosuhrimaksu, vaikka nainen kiisti perusteet määrätä hänelle kyseinen maksu.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut