Kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsee Eksotessa nopeimmin Suomessa — Sosteri listalla kuudes ja Essote hännän päässä

Hyvinvointiasemillekin ajan saa aiempaa nopeammin.

Marleena Liikkanen

Eksotessa pääsee kiireettömään erikoissairaanhoitoon nopeammin kuin missään muualla Suomessa.
Eksotessa pääsee kiireettömään erikoissairaanhoitoon nopeammin kuin missään muualla Suomessa.

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri (Eksote) loistaa taas hoitoonpääsyvertailussa. Eksotessa kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsee nopeimmin koko maassa.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) raportin mukaan odotusajat sairaaloihin vaihtelevat suuresti.

Elokukun lopussa lyhyin odotusaika oli Etelä-Karjalassa (keskimmäinen odotusaika eli mediaani 23 vuorokautta) ja pisin Etelä-Savossa (mediaani 73 vuorokautta). Itä-Savon sairaanhoitopiiri on listan kuudennella sijalla (mediaani 37 vuorokautta).

Edelleen vuoden mittaan esiintyy erikoisalakohtaista vaihtelua, ja se liittyy lääkärimiehitykseen. — Tarja Nylund

Keskimäärin odotusaika sairaanhoitopiirien sairaaloihin oli yksi, kaksi kuukautta.

Etelä-Karjalan keskussairaalan johtajan Tarja Nylundin mukaan hoitoonpääsyn ja potilasturvallisuuden kehittäminen ykkösasiana jatkuu.

— Edelleen vuoden mittaan esiintyy erikoisalakohtaista vaihtelua, ja se liittyy lääkärimiehitykseen.

Nylund huomauttaa, että lääketieteellisesti kiireelliseksi arvioidut potilaat pääsevät aina hoitoon nopeasti.

Eksoten mukaan hoitoonpääsy myös hyvinvointi- ja terveysasemille on parantunut. Hoitajalle pääsee kiireettömään hoitoon parissa päivässä. Myös hammashoitoon saa ajan entistä nopeammin.

Pitkään hoitoa odottaneiden määrä koko maassa kasvoi

Elokuun lopussa koko maassa hieman yli 121 000 potilasta odotti hoitoonpääsyä sairaanhoitopiirien sairaaloihin. Hoitoa odottaneista noin 2 000 (1,7 prosenttia) oli odottanut yli puoli vuotta pääsyä kiireettömään hoitoon.

Pitkään hoitoa odottaneiden määrä on noussut kesän aikana lähes 700:lla huhtikuun lopun tilanteeseen verrattuna. Pitkään hoitoa odottaneita oli elokuun lopussa lähes 500 enemmän kuin vuosi sitten.

Kiireettömän hoidon kysyntä sairaanhoitopiireissä on kasvanut viimeisten vuosien aikana. Tammi—elokuun aikana sairaanhoitopiireissä käsiteltiin lähes 831 000 kiireetöntä lähetettä. Kasvua edelliseen vuoteen oli noin yhdeksän prosenttia.

Kommentoidut