Savonrannan vesijohdon vuotopaikka löytyi jo — Vuotopaikan etsiminen toissaviikolla oli hyvää harjoitusta ja siksi etsiminen oli tällä kertaa paljon nopeampaa

Vettä voi käyttää Savonrannalla nyt ihan normaalisti. Vuotokohta oli julkisen kiinteistön kohdalla, eikä sen korjaaminen vaikuta kuluttajien elämään mitenkään.

Savonrannalla havaittiin vuoto vesijohtoverkostossa torstai-iltana. Rikkoutunut putki löydettiin jo perjantaina aamupäivällä. Arkistokuva.
Savonrannalla havaittiin vuoto vesijohtoverkostossa torstai-iltana. Rikkoutunut putki löydettiin jo perjantaina aamupäivällä. Arkistokuva.

Savonrannan vesijohtoverkoston vuoto löytyi jo perjantaina aamupäivällä. Vaurioitunut kiinteistöjohto on suljettu.

— Veden tuotanto palautuu normaaliksi, joten vedenkulutusta ei tarvitse säännöstellä. Savonlinnan Veden työnjohto kiittää kaikkia, jotka osallistuivat vesijohtovuodon etsintään, Savonlinnan Veden tiedotteessa sanotaan.

Savonrannalla havaittiin torstai-iltana vedenkulutuksen nousseen huomattavasti. Verkostoinsinööri Leena Vihavainen kertoi maanantaina aamupäivälla, että vedenkulutus oli torstai-illasta perjantaihin aamupäivään noin kaksin- tai jopa kolminkertainen normaalikulutukseen verrattuna.

Vuotokohta ei ollut sama kuin edellisellä kerralla pari viikkoa sitten, koska se osa verkostosta on tällä hetkellä eristetty, ja odottaa korjausta.

— Tällä kertaa kyse oli julkisen palvelun kiinteistön putkesta. Se oli haljennut, todennäköisesti toissayön pakkasen vaurioittamana, Vihavainen sanoo.

— Vuotokohdan löytymistä nopeutti tällä kertaa huomattavasti se, että toissaviikolla harjoittelimme etsimistä niin huolella.

Vuotokohta näkyi myös jo maan pinnalle ryöpynneenä vetenä. Vesivahinkoja ei kuitenkaan aiheutunut.

— Vuoto oli nyt ison runkovesilinjan varrella. Tilanne ei tällä hetkellä vaikuta kenenkään vedenkäyttöön. Kyseinen kiinteistö on vain osa-aikaisesti käytössä, Vihavainen sanoo.

Veden laatu on Savonrannalla pysynyt normaalina, eli vettä voi normaalisti juoda ja käyttää ruuanlaitossa. 

— Olemme hyvin kiitollisia savonrantalaisille ymmärryksestä ja yhteistyöstä edellisen sekä tämän vesikatkon aikana, Vihavainen kiittelee.

Vesijohtoverkostossa on hyvin monenikäisiä putkia — Putkirikko ei aina ole verkoston iästä kiinni

Savonrannan vesijohtoverkosto on Vihavaisen mukaan hyvin samantyyppinen kuin verkosto Savonlinnassakin: Putkista osa on ihan uusia, osa 10—15-vuotta vanhoja, osa jopa 40 vuotta vanhoja.

— Vesijohdon rikkoutuminen ei aina ole iästä kiinni. Uusikin putki voi rikkoutua, Vihavainen muistuttaa.

Vesijohdon kestäminen riippuu esimerkiksi putkea ympäröivistä olosuhteista, säästä, veden käytöstä ja veden laadusta. Putkirikkoa on siksi hyvin vaikea ennustaa.

—Jäätyminen tai routimisen aiheuttamat liikkeet voivat aiheuttaa putkirikon. Tällä viikolla on ollut jo aika kovia yöpakkasia. Yleensäkin tähän aikaan vuodesta näitä putkirikkoja tapahtuu, Vihavainen sanoo.